Menu
Menu

ROTI: Suomen rakennetun ympäristön tila heikkenee

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Tänään julkaistiin (RIL, Suomen Rakennusinsinöörien liitto) järjestyksessä kolmas ROTI-raportti. ROTI tarkastelee ympäristöä rakennusten, liikenneverkkojen ja yhdyskuntateknisten järjestelmien näkökulmasta.

Raportti antoi rakennetulle ympäristölle kokonaisarvosanaksi tyydyttävä (7,5–8).

“1970-luvulla lähiöihin ja elementtitaloihin asutettiin valtava määrä ihmisiä. Nyt tarpeet ja arvot ovat muuttuneet ja syy-seuraussuhteet monimutkaisempia. Tarvitsisimme rakennetun ympäristön ministeriön, joka yhdistäisi keskeiset elementit: maankäytön, rakentamisen, asumisen ja liikenteen yhteen paikkaan. Nyt näiden välillä ei ole hallittua yhteistyötä. Liikennevirasto on loistava alku, mutta vielä puuttuu ainakin yksi askel”, sanoo RILin kehitysjohtaja Teemu Vehmaskoski Rakennuslehden jutussa.

ROTI 2011 listaa kiitettävää ja moitittavaa, esimerkiksi:

– Rakennusten osalta kiitetään hallituksen onnistunutta korjausrakentamisen aktivointia (mm. kotitalousvähennyksillä). Raportti moittii rakennusten ja alueiden uudistamiseen sekä täydennysrakentamiseen liittyvää osaamisen puutetta.

– Yhdyskuntatekniikan osalta kiitetään korkeatasoista yhdyskuntien jätevedenkäsittelyä, mutta moititaan julkisohjauksen poukkoilua (katso esim. tämä).

– Ekotehokkuus saa kiitosta isoista edistysaskelista uudisrakentamisessa. Moitteita saavat peruskorjausten nykyiset toimintatavat sekä ohjauskeinot, jotka  eivät edistä energiatehokkuutta.

ROTI 2011 -raportista löytyy lisää täältä.

Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami