Olemme mukana kehittämässä Suomeen kansallista rakennushankkeen ympäristölaadun ohjaustyökalua ja sertifiointijärjestelmää. Hanketta vetää Rakennustietosäätiö RTS ja Rakennustieto Oy. Tavoitteenamme on mahdollistaa yhteensopivuus Rakennusten elinkaarimittareiden kanssa.
Rakennustietosäätiö RTS:lle on esitetty tarve Suomen olosuhteisiin sopivasta ohjaustyökalusta rakennushankkeiden kestävän kehityksen huomiointiin ja todentamiseen. Suomeen kehitetään kansallinen ammattilaisille tarkoitettu rakennushankkeiden luokitusjärjestelmä ja ohjaustyökalu. Ohjaustyökalu on huomattavasti kansainvälisiä luokituksia (kuten DGNB, Leed ja Breeam) kevyempi ja joustavampi. Tarve kehityshankkeelle on lähtenyt alan keskeisten yritysten ja isojen kaupunkien tarpeista ja toiveesta.
Työkalun kriteeristössä keskeisiä tekijöitä ovat energiatehokkuus, sisäilman laatu ja kosteusteknisten riskien hallinta. Se on rakennusalan ammattilaisille tarkoitettu hankkeen ohjauksen ja seurannan keskeinen työkalu laadukkaan rakentamisen toteuttamiseen. Tavoitteena on luoda selkeät vaatimukset ja todentava dokumentointi sekä työkalu, joka on riittävän kevyt yleiseen käyttöön.
Työkalu ja luokitusjärjestelmä tulee soveltumaan uudisrakentamiseen, korjausrakentamiseen, osaperuskorjauksiin ja käyttötarkoituksen muutoksiin. Tavoitteena on työkalun laaja käytettävyys erilaisissa rakennushankkeissa, kuten toimisto- ja liikerakennuksissa sekä julkisissa palvelurakennuksissa, kuten terveyskeskuksissa, kouluissa, päiväkodeissa ja teattereissa. Lisäksi se soveltuu käytettäväksi asuinrakentamiseen.
Kriteeristö perustuu suomalaisiin olosuhteisiin ja käytäntöihin
Työkalun kehittämisessä olennaista on, että asetettavat kriteerit perustuvat suomalaisiin olosuhteisiin ja käytäntöihin huomioiden alalla käynnissä olevat kehityshankkeet. Kriteeristön muodostavat kolme pääryhmää: Prosessi ja talous, Energia ja ympäristö sekä Terveellisyys ja sisäilma. Näiden alakategorioita ovat mm. elinkaarikustannukset, ympäristövaikutukset, hiilijalanjälki, sisäilman laatu, viihtyvyys, akustiikka ja kevyen liikenteen kuten pyöräilyn tukeminen. Myös hankkeen ohjaus ja työmaan vaikutukset, kuten häiriöt ja jätehallinta, tullaan huomioimaan arvioinnissa.
Kehitystyötä tehdään tiiviisti yhdessä alan yritysten kanssa ja siksi hankkeelle on myös muodostettu yritysten ja järjestöjen edustajista koostuva ohjausryhmä. Ohjausryhmään kuuluvat mm. Senaatti-kiinteistöt, Green Building Council Finland, Rakennusteollisuus RT, Green Building Partners Oy sekä useita yrityksiä.
Sertifikaatti kertoo kestävän kehityksen huomioimisesta. Rakennuksen omistaja tai tilaaja voi hankkia rakennushankkeelle luokituksen mukaisen auditoinnin ja sertifikaatin. Auditoinnilla varmistetaan tavoitteiden toteutuminen ja sertifikaatti kertoo tasosta, johon hankkeen aikana on päästy. Luokitustyökalu ja sertifiointijärjestelmän kriteeristöä työstetään parhaillaan. Ohjaustyökalu ja sertifiointi tuodaan markkinoille syksyllä 2016. Aineisto lähtee lausunnolle maaliskuussa.[hr]
Lisätietoja:
Heli Kotilainen, toimitusjohtaja, GBC Finland, heli.kotilainen@figbc.fi, puh. 040-579 3611
Laura Sariola, luokituspäällikkö Rakennustietosäätiö RTS, laura.sariola@rakennustieto.fi, puh. 040-832 5750