Green Building Council Finland

GBC kouluttaa – Kiertotalouden huomioiminen rakennushankkeen tilaamisessa

5.6.2020 | 8.30–15.30




GBC Finland järjestää kiinteistö- ja rakennusalalle suunnatun Kiertotalouden huomioiminen rakennushankkeen tilaamisessa koulutuksen. Koulutuksessa alan parhaat asiantuntijat kertovat käytännön esimerkkien kautta, miten kiertotalous huomioidaan tilausvaiheessa. Koulutuksessa perehdytään kiertotalouteen liittyvään lainsäädäntöön, kotimaisiin ja ulkomaisiin käytännön esimerkkeihin ja osoitetaan konkreettisia keinoja kiertotalouden edistämiseksi rakentamisen arvoketjussa ja prosesseissa, erityisesti tilausvaiheessa.

Kurssilla opitaan, miten rakennushankkeen tilaaja voi huomioida kiertotalouden hankkeen tilausvaiheessa. Koulutuksen jälkeen osallistujilla on myös hyvä käsitys Suomen kansallisista kiertotaloustavoitteista. Lisäksi osallistujat saavat myös hyvän kuvan käytännön esimerkkien kautta, miten Suomessa kiertotaloutta on toteutettu hankkeissa.

Tutustu kurssin luennoitsijoihin

Katriina Alhola

Erikoistutkija Katriina Alhola on erikoistunut kestäviin julkisiin hankintoihin. Hän toimii Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskuksessa KEINO:ssa erikoisalanaan hankintojen strateginen johtaminen. Hankintalaki tarjoaa mahdollisuuksia vaikuttaa rakennushankinnan ympäristövaikutuksiin ja tehdä vastuullisia hankintoja tilaajan niin halutessa.

__________________

Birgit Rusten
Birgit is program director at FutureBuilt in Oslo. In that role, she’s working with facilitating climate-friendly architecture and urban development in the Oslo region. She’s currently focusing on getting new pilots included in the FutureBuilt program – for instance pilots on circular material use.

Anne Sigrid Nordby, architect, Asplan Viak

Anne is working as a specialist with circular economy in Asplan Viak

FutureBuilt

FutureBuilt is the Oslo region’s showcase for the most ambitious players in the construction industry. The vision is to show that it is possible to develop climate neutral urban areas and high quality architecture.

FutureBuilt aims the criteria for circular buildings  to facilitate resource utilization at the highest possible level and that buildings consist of a minimum of 50 percent reused and reusable components.

The criteria are elaborated in five points:

  • Environmentally reasoned decision on rehabilitation or demolition

  • Resource consumption in the demolition and building phases

  • Reuse of components

  • Reusability

  • Adaptibility

__________________

Panu Pasanen

Panu Pasanen on Bionova Oy:n toimitusjohtaja ja omaa mittavan kokemuksen rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljen laskennan kehittämisen parissa. Bionova Oy:n One Click LCA -ohjelmisto on elinkaariarviointityökalujen markkinajohtaja. Kiinteistö- ja rakennusala tarvitsee pikaisesti kiertotalouden mittaamiseen ja kiertotalousratkaisujen arvottaminen työkaluja, joiden avulla voidaan tehdä rakennuksen koko elinkaaren avulla optimaalisia ratkaisuja. One Click LCA ohjelmiston Circularity assessement lisäosan avulla on mahdollista arvioida rakennuksen materiaalien kierrätysaste sekä mahdollinen hiilikädenjälki.

__________________

Mirkka Rekola

Mirkka Rekola on Senaatin kiertotalousasiantuntija ja työskennellyt myös tietomallintamisen hyötyjen parissa. Porvoon virastotalon uudistuksen yhteydessä Senaatti tutkii, miten vähämuovinen, kiertotalousperiaattein suunniteltu ratkaisu eroaa kustannuksiltaan ja hiilijalanjäljeltään tyypillisestä perusratkaisusta. Rakennusmateriaalien kierrätys on tähän asti merkinnyt parhaimmillaan purkujätteen hyötykäytön maksimointia. Senaatti on päättänyt edetä pidemmälle: tavoitteena on kiinnittää entistä tarkempi huomio siihen, milloin kannattaa säilyttää ja korjata, milloin taas purkaa. Tällaista siirtymistä rakenteiden, tekniikan ja kalusteiden aitoon kiertotalouteen pilotoidaan marraskuussa 2019 käynnistyneessä Porvoon virastotalon remontissa.

__________________

Kurssin  sisältö

Luennoitsija Organisaatio
8.45  Tekninen aloitus, esittäytymiskierros
OSA A Tilaajan mahdollisuudet säädösmaailman näkökulmasta edistää kiertotaloutta
9.00 – 9.15 Iso kuva ja kansalliset kiertotaloustavoitteet Jessica Karhu GBC Finland
9.15 – 10.00 Miten hankintalaki voi tukea kiertotaloutta Katriina Alhola SYKE / Keino
10.00 – 11.00 Criteria for circular buildings by FutureBuilt Norway (in English) Brigit Rusten & Anne Sigrid Nordby FutureBuilt / Asplan Viak AS
OSA B Tilaajan työkalut kiertotalouden edistämiseen
11.00 – 11.45 Miten kiertotaloutta voidaan mitata elinkaarilaskennassa – Building Circularity -tool Panu Pasanen Bionova
11.45 -12.45 Lounastauko
12.45 – 13.30 Kiertotalous ja purkuhankkeen tilaaminen Katja Lehtonen Ytekki
13.30 – 14.00 Tilaajan kiertotalousratkaisut vanhan uudistamisessa – Porvoon virastotalo Mirkka Rekola Senaatti
OSA C

14.00- 14.45

 

 

 

Kiertotalous hankkeissa -esimerkkejä

  • Uusiokasvualustojen hyödyntäminen esimerkkihankkeissa

 

  • Akademiska Hus Innovation Arena A Working Lab

 

 

 

Heidi Järkkä

 

Kaia Eichler

 

 

Ramboll

 

AFRY

 

14.45 – 15.00 Loppukeskustelu
15.00 Kurssi loppuu

 

Kurssi on avoin kaikille kiertotaloudesta rakentamisessa kiinnostuneille henkilöille ja erityisesti se hyödyttää tilaajaorganisaatioita sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Kurssin hinta on 400 euroa GBC Finlandin jäsenilta ja 450 euroa ei-jäseniltä (hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa)

GBC Finland järjestää tämän koulutuksen webinaarina

 

Kouluttaja
Eri kouluttajia aiheen mukaisesti

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu kurssille tämän linkin kautta.

Lisätietoja

Jessica Karhu | etunimi.sukunimi@figbc.fi