Menu
Menu

Toimitilojen vihreys ulottuu perinteistä ympäristötehokkuutta laajemmalle

[hr]10f8a4bRiikka Kyrö

Sustainability Manager, Workplaces

Nokia[hr]

Halusimme Nokialla osallistua viime syksyn World Green Building Weekiin kutsumalla Green Building Council Finland -verkostolaisia pääkonttorillemme Espoon Nokia-taloon, joka on ollut myös yksi Rakennusten elinkaarimittarien pilottikohteista. Vieraat saivat ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua uusittuihin työtiloihin sekä suosittuun kattopuutarhaan. Tilaisuuden teemana oli viikon mukaisesti toimitilojen kestävyys.

Nokialla toimitilojen kestävyys eli ”Workplace Sustainabilty” halutaan ymmärtää laajemmin kuin perinteisenä energia- ja materiaalitehokkuutena. Edellä mainittujen täytyy luonnollisesti olla hyvällä mallilla, jotta kestävyyden laajempaan käsitteeseen voidaan mennä, ja olemmekin tehneet esimerkillistä ympäristötyötä jo kahden vuosikymmenen ajan. Rakennusten vihreät sertifikaatit ovat hyviä kestävyyden mittareita, koska ne ottavat laajasti huomioon niin ympäristön, ilmaston kuin tilojen käyttäjätkin. Lukuisten LEED ja BREEAM -sertifikaattien lisäksi haluamme tuoda suurimpiin toimistoihimme Suomessa kehitetyn, käyttäjälähtöisen toimistosertfikaatin, WWF:n Green Officen. Luonnollinen pilottikohde oli Espoon pääkonttori, joka ensimmäisenä Nokia-toimistona sai sertifikaatin joulukuussa 2012. Salon kampukselle myönnettin sertifikaatti seuraavana vuotta myöhemmin, joulukuussa 2013.

Yhteistyömme WWF:n kanssa on jatkunut jo kymmenen vuotta, muun muassa erilaisissa ympäristönsuojeluprojekteissa. Myös Green Office –yhteistyö on sujunut hyvin. Yhteistyö on ainutlaatuista myös WWF:lle, sillä vastaavaa, globaalia hanketta ei ole aiemmin toteutettu. Muissa maissa projekteja on tarkoitus aluksi hallinnoida Suomesta käsin niin Nokialla kuin WWF:lläkin, kunnes paikalliset tahot ovat saaneet asianmukaisen Green Office -koulutuksen.

Ympäristötietoisuutta osallistamalla

Työntekijöiden osallistaminen ja inspiroiminen vihreisiin tekoihin on merkittävä osa niin Green Office –ohjelmaa kuin Nokian yleistä Sustainability –politiikkaa. Työntekijöiltä toivotaan ehdotuksia toimenpiteiksi ja ne pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Pääkonttorillamme työssä viihtymistä lisää katolla sijaitseva, työntekijöiden oma viljelypuutarha, joka tuli taloon kesällä 2012. Katolla työntekijät pääsevät kesäkuukausien aikana kasvattamaan niin hyöty- kuin koristekasveja niille varatuissa viljelylaatikoissa. Innokkaita puutarhureita oli ensimmäisellä kaudella varauduttua enemmän, ja niinpä toiselle kaudelle paitsi hankittiin lisää viljelylaatikoita, myös kehotettiin jakamaan laatikko vaikkapa oman tiimin kesken. Näin yhä useampi nokialainen pääsi nauttimaan käsiensä multaamisesta, yhdessä työkavereiden kanssa. Suuren suosion saavuttanut puutarha on jo onnistuneesti monistettu Berliinin Nokia-talon katolle ja jatkoa seurannee muissakin kohteissa.

Nokia-talossa on myös luovuttu kertakäyttömukeista Green Office –filosofian mukaisesti. Luopuminen toteutettiin näyttävästi syksyllä 2012 lanseeraamalla samalla pääkonttorin Green Office –projekti: taloon tuotiin värikkäät, pandalogoilla varustetut ja kierrätysmuovista valmistetut mukit. Käyttökokemukset pirteistä mukeista ovat olleet positiivisia ja mukit ovat olleet haluttuja matkamuistoja aina talossa vieraillutta yritysjohtoa myöten. Mukeissa kiteytyykin yksi projektin päätavoitteista: levittää positiivisella tavalla ympäristötietoutta ja sitouttaa työntekijät työympäristönsä kestävään kehittämiseen.

Työntekijöitä ei haluta hukuttaa ympäristötiedon tulvaan, vaan heille tarjotaan säännöllisesti hyödyllisiä vinkkejä oman ympäristökuormansa pienentämiseen ja työhyvinvoinnin lisäämiseen. Nokia-talon Green Office -viestinnässä sävy onkin kepeä, vaikka asia on painavaa. Hyvinä esimerkkeinä ovat keväiset viestit työmatkapyöräilyn aloittamisesta, helpot energiansäästö- ja kierrätysvinkit tai kehotus viettää palaveri puutarhassa, vehreydestä nauttien.

Uusilla työnteon tavoilla  tehokkuutta tilojen käyttöön

Työviihtyvyys ja erilaisten työskentelytapojen, kuten etä- ja tiimityön, tukeminen olivat lähtökohtana kun Nokian Workplaces Resources –tiimi yhdessä sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi Co:n kanssa suunnitteli Nokia-talon remonttia vuonna 2013.Valaisinratkaisut, uudelleenjärjestelyt ja innovatiiviset sisustusratkaisut, kuten fatboy-neuvotteluhuoneet ja keinut, pyrkivät lisäämään työssä viihtymistä ja parantamaan tilojen käyttöastetta.

Kuvia ja lisää tietoa Nokia-talon uudistuksista löydät Nokian Ääni-blogista.[hr]

Blogin kirjoittaja Riikka Kyrö vastaa Sustainability Managerina Nokian toimistotilojen ympäristöjärjestelmistä sekä vihreistä sertifikaateista. Hän kuuluu myös GBC Finlandin Kiinteistöjen käyttö ja ylläpito -toimikuntaan.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami