Green Building Council Finland

Tulossa syksyllä 2020: Hiilineutraalin rakennuksen määritelmä

Loikka-blogi

Tytti Bruce-Hyrkäs
Granlund
Head of Carbon Neutrality

Nopeasti kasvava joukko rakennusalan toimijoita on vastannut ilmastonmuutoksen haasteeseen ja asettanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden omassa kiinteistökannassaan tai rakentamissaan rakennuksissa. Samalla on kuitenkin syntynyt pohdintaa siitä, milloin rakennusta oikeastaan voidaan kutsua hiilineutraaliksi ja mitä hiilineutraalilta rakennukselta vaaditaan. 

Jotta alan eri toimijat voivat sitoutua yhteiseen tavoitteeseen ja viestiä onnistumisistaan uskottavasti, tarvitaan selkeä yhteinen määritelmä hiilineutraalille rakennukselle. GBC Finlandin Vähähiilinen rakentaminen -toimikunta on tarttunut tähän haasteeseen ja valmistelee parhaillaan hiilineutraalin rakennuksen määritelmää. Pilotointiversion on tarkoitus valmistua 2020 loppuun mennessä.

Hiilineutraaliudella tarkoitetaan yleisesti tilannetta, jossa toiminnan aiheuttamat ilmastohaitat ja ilmastohyödyt ovat tasapainossa keskenään, jolloin toiminnalla ei ole haitallista vaikutusta ilmastonmuutokseen. Rakennusten tapauksessa ilmastohaitat aiheutuvat esimerkiksi materiaalien valmistuksen ja rakentamisvaiheen päästöistä, käytettävästä energiasta ja korjauksista sekä rakennuksen purkamisesta elinkaaren lopussa. Päästöhyödyt taas voivat olla esimerkiksi rakennusmateriaaleihin syntyviä pysyviä hiilivarastoja, uusiutuvan energian tuottamista muille toimijoille tai ulkoisia kompensaatioita, jotka sitovat hiilidioksidia ilmasta.

Rakennuksen elinkaaren aikaiset hyödyt on esitetty vaa’an oikealla puolella ja haitat vasemmalla. Tavoitteena on, että vaaka kallistuu elinkaaren aikana hyötyjen puolelle.

Hiilineutraalin rakennuksen määritelmä: mitä, miksi ja kenelle?

Jotta hiilineutraaliutta on mahdollista tavoitella, on tiedettävä, kuinka hiilineutraalius voidaan mitata. Onko hankkeen oltava itsessään hiilitehokas vai riittääkö, kun ostaa kompensaatioita? Kuinka voidaan varmistua, että päästöhaitat ja hyödyt ovat oikeasti tasapainossa?

Määritelmän tavoitteena on luoda kiinteistönomistajille, rakennusliikkeille ja muille alan toimijoille helppokäyttöinen, uskottava ja helposti kommunikoitava tapa osoittaa, että rakennus on hiilineutraali. Selkeä, olemassa oleviin käytäntöihin perustuva, määritelmä myös helpottaa KIRA-alan toimijoiden hiilineutraaliustavoitteiden asettamista ja toimenpiteiden johtamista.

Kohderyhmänä sekä olemassa olevat kiinteistöt että rakennushankkeet

Hiilineutraaliuteen on mahdollista vaikuttaa merkittävästi sekä olemassa olevaa kiinteistökantaa kehittämällä että rakennuksia suunniteltaessa ja rakennettaessa. Sen vuoksi määritelmä mahdollistaa arvioinnin sekä käytössä olevissa kiinteistöissä että rakennushankkeissa. Vaikutusmahdollisuudet käyttövaiheessa olevissa kiinteistöissä kuitenkin poikkeavat selvästi kohteista, jotka ovat vasta suunnitteluvaiheessa. Tämän vuoksi uudis- ja korjaushankkeita, sekä käyttövaihetta varten toteutetaan omat määritelmänsä. Perusperiaatteena on, että määritelmää hyödyntävän tahon tulee minimoida kaikki vaikutusvallassaan olevat päästöt.

Hiilineutraali rakennus = Koko elinkaaren hiilijalanjälki on nolla

Rakennushankkeessa on mahdollisuus vaikuttaa rakennuksen koko elinkaaren aikaisiin päästöihin huomioiden sekä tuotevalinnat, että rakentamisen ja rakennuksen käytön aikana syntyvät päästöt. Sen vuoksi hiilineutraalin rakennuksen määritelmässä huomioidaan koko elinkaari ja tavoitteena on, ettei rakennus koko elinkaarensa aikana aiheuta ilmastohaittoja.

Haittojen vähentämisen tulee tapahtua ensisijaisesti rakennuksen omia ilmastovaikutuksia vähentämällä esimerkiksi materiaalivalintojen ja energiatehokkuuden kautta. Sen vuoksi sekä tuotesidonnaisille että käyttöenergian ilmastopäästöille on suunniteltu raja-arvoja. Loput päästöt tulisi kompensoida esimerkiksi rakennuksen omien pysyvien hiilinielujen, ylijäämäuusiutuvan energian tuottamisen tai hiilinielujen kautta.

Hiilijalanjäljen laskennan pohjana on YM:n Vähähiilisyyden arviointimenetelmä, jolloin hiilijalanjäljen osoittaminen ei vaatisi lisätyötä suhteessa tuleviin säädöksiin. Yksityiskohtaiset vaatimukset ilmastohyötyjen osoittamiselle määritetään myöhemmin hankkeen aikana, mutta pohjana on tarkoitus hyödyntää esimerkiksi YM:n menetelmän hiilikädenjälkeä.

Hiilineutraali rakennuksen käyttö = Vuotuisen energian käytön hiilijalanjälki on nolla

Rakennuksen käyttövaiheessa mahdollisuudet vaikuttaa hiilijalanjälkeen ovat hankevaihetta rajallisemmat; päästöjä voidaan vähentää ennen kaikkea energiatehokkuuden parantamisella sekä energian tuotantotavan valinnalla. Tämän vuoksi rakennuksen hiilineutraalin käytön määritelmässä keskitytään ensimmäisessä vaiheessa energian kulutuksen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.

Hiilineutraalin käytön tulee perustua ensisijaisesti rakennuksen oman tehokkuuden parantamiseen, jonka vuoksi energiatehokkuudelle tai ostoenergiankulutukselle on tarkoitus asettaa vaatimustaso. Jäljelle jääviä päästöjä olisi mahdollista vähentää tai kompensoida myymällä ylijäämäuusiutuvaa energiaa, ostamalla sertifioitua uusiutuvaa energiaa tai määriteltyjen ulkoisten kompensaatioiden kautta.

Päästöjen osoittamisessa hyödynnetään GHG Protocol -menetelmää, joka on yleisin kiinteistöjen ja organisaatioiden vuosipäästöjen laskennassa käytetty menetelmä. Lisäksi menetelmä vastaa World GBC:n Net Zero Carbon -sitoumusta.

Mitkä ovat kehitystyön seuraavat vaiheet

Menetelmää kehitetään eteenpäin GBC:n Vähähiilinen rakentaminen – sekä Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikunnissa ja asiantuntijatyöpajoissa vuoden 2020 aikana. Tavoitteena on, että menetelmän pilotointiversio on valmiina testattavaksi syksyn 2020 loppuun mennessä.

Pilottiversio on tarkoitus jatkokehittää piloteissa saatujen kokemusten pohjalta. Seuraavassa kehitysvaiheessa voi olla mahdollista myös laajentaa menetelmän kattavuutta esimerkiksi huomioimalla huollot osana rakennuksen hiilineutraalia käyttöä. Määritelmän pohjalta on myös mahdollista kehittää hiilineutraalin rakennuksen sertifikaatti.

TLDR (Too long, didn’t read):

  • Hiilineutraali rakennus ja rakennuksen käyttö – määritelmät julkaistaan syksyllä 2020
  • Haemme hankkeita mukaan keväällä 2021 järjestettävään pilotointiin
  • Mikäli haluat mukaan menetelmän kehitykseen, ole yhteydessä GBC:n toimistoon

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Suomen ensimmäinen BREEAM infrastructure sertifioitu hanke

31.3.2023
Elina Samila, FIGBC, haastatteli Janne Tikkamäkeä, Skanska, infrarakentamisen ympäristönäkökulmien muutoksesta. Tikkamäki toimii Väylä- ja Infrarakentamisen tulosyksikön johtajana ja on ollut mukana niin Lohja- Muurla (valmistunut 2009) kuin Lahden eteläinenkehätie Valtari

Miten huomioida biodiversiteetti rakentamisessa?

30.3.2023
Green Building Council Finlandin Rakentaminen-toimikunta on koonnut kattavan linkkilistan ja lähtötiedot biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen rakennus- ja kiinteistöalalla. On arvioitu, että biodiversiteettikato on yhtä vakava uhka kuin ilmastonmuutos ja

FIGBC:n vastuullinen sijoitustoiminta

24.3.2023
Aidosti vastuullisesti voi sijoittaa pienikin organisaatio. Green Building Council Finlandin hallituksen hyväksymän varainhallinta- ja sijoituspolitiikan mukaisesti sijoitamme aiempina vuosina kertyneen ylijäämän kohteisiin, joiden ympäristövaikutukset ovat positiivisia. Joskus voi kasvavissa organisaatioissa

Luotettavia vastuullisuuslupauksia vai puolihuolimatonta viherpesua?

23.3.2023
Vastuullisuus on kuuma puheenaihe, eikä kiinteistö- ja rakennusala ole poikkeus. Toimialan ympäristövaikutukset ovat valtavat ja yritykset viestivät mielellään vastuullisuudestaan. Mikä on hiilineutraaliuden tavoittelun merkitys kiinteistö- ja rakennusalalla ja miten vältetään

Askeleet vähähiiliseen rakentamiseen päivitetty painos julkaistu

22.3.2023
Tämä käytännönläheinen opas auttaa alkuun, kun yrityksessänne pohditaan mihin oma tavoitetaso pitäisi asettaa, tai mitä olisi paras tehdä seuraavaksi. Askeleet vähähiiliseen rakentamiseen -opas on tarkoitettu rakennushankkeidensa ilmastovaikutusten vähentämiseen tähtääville organisaatioille

5+1 faktaa Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä

17.3.2023
Keskustelua Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä on ollut runsaasti, eikä väärinkäsityksiltäkään ole vältytty. On hyvä, että keskustelua käydään, sillä kansallisen mielipiteen luominen on ajankohtaista juuri nyt. Yhteisen mielipiteen luomiseksi olisi kuitenkin tärkeää, että

Usein kysyttyjä kysymyksiä EU-taksonomiasta 

17.3.2023
Osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa EU on julkaissut kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän eli taksonomian. Taksonomian tarkoituksena on määritellä yhteisesti, mitkä toiminnot voidaan katsoa kestäviksi. Taksonomia muodostuu asetuksesta ja sen perusteella annetusta

Kestävät lähiöt ja lähiöiden kehittämisen tulevaisuus

14.3.2023
Keskiviikkona 1.3.2023 Turku Science Park oy:n clean kärkiala ja Green Building Council Finland järjestivät Kestävät lähiöt -webinaarin ja keskustelutilaisuuden Turun Tiedepuiston Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa. Tilaisuudessa Turun seudun toimijat kutsuttiin

Infra-ala ei ole jähmeä jättiläinen 

3.3.2023
Infra-ala tuottaa rakennetun ympäristön perustan, joka on väylien muodossa hyvinkin näkyvää ja toisaalta kuitenkin useimmiten maanpinnan alle sijoitettua ja siten näkymättömissä. Kaikelle infralle yhteistä on se, että hyvin toimiessaan infra

Ympäristösertifointien määrä jatkaa tasaista kasvua 

27.2.2023
Käytönaikaiset ympäristöluokitukset antavat viitekehyksen kiinteistön vastuulliseen hallintaan ja ylläpitoon. Jatkona aiemmalle ympäristöluokitusten markkinakatsaukselle järjestimme 17.2.2023 webinaarin kiinteistöjen käytönaikaisista ympäristöluokituksista.    Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon

Tulevaisuuden kestävä infrastruktuuri 

24.2.2023
Kestävyys suuntautuu väistämättä tulevaisuuteen. Se on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua muutosta, jonka kautta pyritään tuottamaan hyvinvointia entistä ekologisemmin, taloudellisemmin ja sosiaalista ja kulttuurista pääomaa vaalien.   Kestävän

Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön tähtäävä aloite antaa uusia taitoja pohjoismaisten ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille 

14.2.2023
Nordic Innovationin rahoittama projekti Nordic Sustainable Construction käynnistää ohjelman, jonka tavoitteena on vahvistaa Pohjoismaiden ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden käytännön osaamista rakennusmateriaalien uudelleenkäytöstä. Hankkeessa kartoitetaan, kehitetään, jaetaan ja arvioidaan uusia ammatillisen opetuksen