Vähähiilisyys ja energia esillä Tuusulan Asuntomessuilla

Tuusulan Asuntomessujen avajaisia juhlittiin viikko sitten, maanantaina 3.8.2020. Messujen käynnistyminen on hieno asia moneltakin kannalta, joista nostan nyt esiin yhden:

Yksi messujen teemoista on alusta alkaen ollut kestävä rakentaminen – energia – ja nyt messuilla on laskettu jokaisen talon hiilijalanjälki. Kestävän rakennetun ympäristön kannalta kävijöille on siis tarjolla aivan uudenlaisia oppeja ja oivalluksia, joihin kannattaa kiinnittää huomioita.

Energiatehokkuus ja energiaratkaisujen miettiminen on ollut pitkän messuprojektin aikana monella tavalla esillä. Näihin voit perehtyä esimerkiksi näiden uutisten kautta:

Messutalojen hiilijalanjälki on laskettu ja esillä messuvieraille

Merkittävä uusi asia on, että messutalojen elinkaaren aikaiset ilmastonmuutosta aiheuttavat päästöt on laskettu ja esitellään myös messuvieraille. Päästölaskennan toteuttamisesta uutisoitiin jo maaliskuussa Ympäristöministerön vähähiilisen rakentamisen seminaarissa: ​Tuusulan asuntomessutalojen hiilijalanjälki ja energiatehokkuus selvitetään elinkaarilaskennalla

Päästöistä ja päästölaskennasta on nopeasti tulossa yksi kaikkien rakennusten suunnittelussa huomioitava näkökulma, joten messukohteita kannattaa katsoa myös tämä huomioiden.

Miltä messuilla näyttää? 

Seuraavassa muutamia nostoja ja poimintoja Asuntomessuilta edellä mainittujen teemojen näkökulmasta.

Messuoppaassa esitellään päästölaskenta, kaikkien kohteiden tiedot kootusti ja kokonaispäästö kunkin kohteen esittelyn yhteydessä. Samoin tietoa on tarjolla Deko-lehdessä.

Messukohteiden esittelytauluissa kerrotaan kunkin kohteen elinkaaren aikainen kokonaispäästö:

Niin ikään kohteen energiatarinasta eli valitusta energiaratkaisusta esitellään selkeästi messukohteen yhteydessä (huomaa myös ratkaisuja kuvaavat logot). Katso alta esimerkkejä kohteiden energiatarinoista:

Kohteen Illyria (40) yhteydessä tarjolla on myös julkaisu vähähiilisestä rakentamisesta. Lue julkaisu tästä linkistä.

Toiveissa on, että jatkossa kuluttajat haluavat ja osaavat kiinnittää nykyistä enemmän huomiota rakennusten ominaisuuksiin ja valintoihin myös kestävän kehityksen – erityisesti ilmastonmuutoksen ja kiertotalouden – kannalta.

Kirjoittaja ja lisätietoja: Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, Green Building Council Finland.

Linkkejä ja vinkkejä:

Ps. Tuusulan Asuntomessujen energia-esimerkkejä ja erityisesti näitä esitteleviä kirjoituksia on paljon muitakin. Tässä jutussa on nostettu esiin vain osa – mutta jos haluat vinkata hyvistä linkeistä, niin lisäämme ne mielellämme jutun yhteyteen (info@figbc.fi).

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami