
LOIKKA-Blogi
Lauri Tähtinen
Lauri on Green Building Councilin kehityspäällikkö ja vastaa vähähiilisyyttä ja hiilineutraalisuutta edistävien toimien koordinoinnista järjestössä.
Elämme ratkaisun vuotta. Rakentamisen materiaalien päästöjä tulee vähentää kaikilla käytössä olevilla keinoilla, tavoitteena vähintään 40% päästöjen leikkaus vuoteen 2030 mennessä. Tässä artikkelissa kuvataan lähivuosien konkreettiset vähähiilisyyttä edistävät toimenpiteet, joihin jokaisen rakennushankkeita toteuttavat tulisi omaa toimintaansa peilata.
Toimenpiteet ja tavoitteet perustuvat World Green Building Council:n aiemmin julkaisemaan Bringing Embodied Carbon Upfront -raporttiin, jonka taustalla on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto ja yli 150 yrityksen suora tuki. Me Suomen Green Building Councilissa (GBC) haluamme tuoda nämä tavoitteet ja toimenpiteet koko alan tietoisuuteen ja auttaa osaltamme soveltamaan kansainvälisiä viitekehyksiä Suomessa toimivalla tavalla.

Rakentamisen ja rakennumateriaalien päästöillä on suuri merkitys
Rakennusten elinkaaren päästöistä lähes 30% syntyy rakentamisen materiaalivalintojen seurauksena. Toisin kuin energiankulutuksen päästöt, rakentamisen päästöt syntyvät hyvin lyhyessä ajassa ja syövät jäljellä olevaa hiilibudjettiamme suurina paloina. Ilmastonmuutoksen kannalta lähivuosina tapahtuvat suuret rakennushankkeiden päästöpiikit vaikeuttavat entisestään globaalien päästöjen kääntämistä laskuun.
Kiinteistöjen omistajilla, rakennuttajilla ja rahoittajilla on halutessaan laajat mahdollisuudet vaikuttaa uudis- ja korjausrakentamisen päästöihin. Tässä on avattuna tärkeimmät virstanpylväät, joihin jokaisen on syytä tarttua mahdollisimman pikaisella aikataululla:
Kiireellisimmät toimenpiteet vuoden 2020 aikana
- Aseta selkeät asteittain kiristyvät tavoitteet omien rakennushankkeiden materiaalien hiilijalanjäljelle. Kommunikoimalla tavoitteet hyvissä ajoin etukäteen, lähetämme vahvan signaalin koko rakennusalalle uusien toimintatapojen kysynnästä.
Päästöjä tulisi pienentää nykytilasta vähintään- -20 % vuoteen 2025 mennessä
- -40 % vuoteen 2030 mennessä
- Vaadi hankkeissa tehtäväksi kattava hiilijalanjäljen laskenta
- Selvitä omien hankkeidesi ympäristövaikutukset ja tunnista mistä suurimmat päästöt syntyvät
- Etsi aktiivisesti parempia ratkaisumalleja päästöjen pienentämiseen
- Kasvata organisaatiosi osaamista
- Kerro avoimesti hankkeidesi hiilijalanjälki ja parhaat uudet ratkaisut
- Viesti omien hankkeidesi vaikutuksista
- Julkaise opit esimerkiksi GBC:n referenssipankissa
Tavoiteltavat toimenpiteet vuoteen 2025 mennessä
- Toteuta vain hankkeita, jotka ovat linjassa asettamiesi päästövähennystavoitteiden kanssa
- Sanoista teoiksi. Viimeistään tällöin on syytä vaatia konkreettisia tuloksia kaikista hankkeista
- Seuraa materiaalien ja rakentamisen päästöjä
- Ota käyttöön järjestelmällinen tapa seurata omien hankkeidesi päästöjen kehittymistä
- Tunnista toimivat ratkaisut päästöjen vähentämiseksi ja ota ne systemaattisesti käyttöön
- Vaadi vähähiilisten tai hiilinegatiivisten materiaalien käyttöä
- Etsi, kehitä ja pilotoi aktiivisesti uusia ratkaisuja
Jatko seuraa, pysy kuulolla
Tämä artikkeli on ensimmäinen osa vähähiilisen rakentamisen toimenpiteitä käsittelevää sarjaa, jossa paneudutaan eri toimijoiden rooliin ja vastuisiin matkalla kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä. Seuraavissa kirjoituksissa kevään ja syksyn aikana tullaan käsittelemään mm. rakennusliikkeiden ja materiaalivalmistajien näkökulmia.
Jos kirjoitus herätti mielenkiintoa tai heräsi kysymyksiä omaan toimintaanne liittyen, niin olkaa rohkeasti yhteydessä. GBC ja jäsenistömme haluaa olla tekemässä muutosta alalle ja yhdessä löydämme varmasti toimivat ratkaisut meille kaikille toiminnan kehittämiseksi.
Lauri Tähtinen
Kehityspäällikkö Green Buiding Council Finland
040 486 5400, etunimi.sukunimi@figbc.fi