
LOIKKA-blogi
Anne Kaiser
Anne on Green Building Council Finlandin hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja sekä Saint-Gobain Finland Oy:n vastuullisuuspäällikkö.
Miten joululounaasta tuli vuoden 2020 ensimmäinen vähähiilinen ja kiertotaloudellinen lounas? Pitkä tarina, josta voit kysyä lisää minulta törmätessämme. Mutta käytännössä harmiton unohdus johti ainutlaatuisen epävirallisen asiantuntijaverkoston syntymiseen, jota juhlistimme toissaviikolla hävikkiruokalounastreffeillä yli 50 naisen voimin. Kaikkia meitä yhdistää tavalla tai toisella hiilineutraalisuus, kiertotalous ja aina vain kestävämpi rakennettu ympäristö. Jopa ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen ehti mukaan tuomaan ministeriönsä terveiset vähähiilisen rakennetun ympäristön ammattilaisille.
Tapahtumaketju kuvaa hyvin yhteistyön voimaa ja tarvetta verkostoitua vahvemmin yhteisten haasteiden ratkomiseksi. Pienestä töytäisystä voi syntyä jotain yllättävän suurta. Omin sanoin kuvaillen: “Kun mopo lähtee käsistä, se lähtee sitten huolella…”. Tämä epävirallinen, vähähiilinen naisverkosto saattaa olla jopa ensimmäinen laatuaan. Kuten ministeri Mikkonenkin totesi meille verkoston naisille, meitä yhdistävät tekijät, vähähiilisyys, kiertotalous ja rakentamisen laatu, vaativat edetäkseen myös naisenergiaa.
Yhteistyötä ja epätyypillisiäkin verkostoja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Ilmastonmuutos uhkaa sulattaa ennennäkemättömällä nopeudella maailman jäätiköt, kertoi IPCC:n raportti viimeksi syksyllä. Rakennettu ympäristö on osa ongelmaa, mutta myös olennainen osa ratkaisua. Suunnattoman suuren yhteisen haasteen eteen on pakko toimia yhdessä, sillä siinä missä yksin puurtaminen vie meidät vain osan matkaa, vain yhdessä voimme päästä perille.
Green Building Council Finlandissa, jossa minulla on kunnia edelleenkin jatkaa työtäni hallituksen jäsenenä, tämä vuosi kulkee nimellä #ratkaisunvuosi. Yhtä lailla kuin ratkaistavalla ongelmalla on monta nimitystä, ekologinen kestävyyskriisi, ilmastohätätila tai kestävyysmuutos, myös ratkaisuja pitää yrittää löytää monella rintamalla. Suurten globaalien ja kansallisten ratkaisujen lisäksi erilaiset muodolliset ja epäviralliset verkostot ovat tärkeitä: erilaisten ihmisten törmäytys ja poikkitieteellinen näkökulma kannattaa, verkostoissa liikkuvat tieto ja ideat, ja löytyvät oikeat tahot viemään asioita eteenpäin. Monessa organisaatiossa vastuullisuudesta puhutaan pienellä tiimillä ja välillä yksinkin – vertaistukea tarvitaan aina. Lisäksi tarvitaan myös ihan uudenlaista yhteistyötä yli rakentamisen koko arvoketjun. GBC on erinomainen verkosto tämän voimauttavan keskustelun käymiseen.
Olipa kyseessä sitten nais-, mies- tai mikä verkosto tahansa – jokainen kivi on käännettävä, jotta keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi saadaan käyttöön. Verkostoituessa asiantuntijuus kehittyy, syntyy hullujakin ajatuksia, joista voi syntyä tulevaisuuden ratkaisuja. Kukapa minun sukupolveni edustajista olisi osannut kuvitella, miten nopeasti maailma on muuttunut parin vuosikymmenen aikana. Nyt tosin aikaa on huomattavasti vähemmän.
Epävirallisen naisverkoston #hiiletönlounas nautittiin hävikkiravintola Loopissa Lapinlahden entisellä sairaala-alueella. Loop valmistaa kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista korkealaatuista ruokaa kiertotalouden mukaisesti. Ympäristöministeri Krista Mikkonen kertoi, että rakennetun ympäristön alalla on odotettavissa tänä vuonna paljon tapahtuvaksi vähähiilisen rakentamisen ja kiertotalouden saralla. Loopin keittiössä kaikki oli lounaspäivänä mausteita ja öljyä lukuun ottamatta pelastettua ruokaa. Laseissa kupli kuljetusrekassa kaatuneen juomaerän inkiväärimehu.
Toivotan hyvää alkanutta vuotta kaikille. Tänä vuonna Suomessa ja maailmallakin tapahtuu todella paljon niin “hiilihommien” kuin rakennetun ympäristön kiertotalouden saralla. Hyödynnetään tämä tilaisuus, valjastetaan verkostojen voimat ja tehdään tästä rakennetun ympäristön kestävyyden juhlavuosi – tärkeintä eli ihmisiä ja heidän hyvinvointiaan unohtamatta.