Uudisrakentamisen energiatehokkuusmääräykset uudistetaan vuoden 2016 aikana nZEBin (lähes nollaenergiarakennus) mukaisiksi.
Vihreässä Foorumissa 27.5. keskustelimme millä eri keinoin energiatehokasta rakentamista voidaan toteuttaa tulevaisuudessa. Kuulimme niin ohjauksen kun tutkimuksen näkökulmia asiaan sekä eri alojen edustajista koostuvan paneelistien käytännön kokemuksia energiatehokkaasta rakentamisesta.
Katso aamupäivän esitykset alta.[hr]
Lakiehdotukset lausuntokierroksella – maankäyttö- ja rakennuslaki muuttuu
Teppo Lehtinen selosti ympäristöministeriön uusien energiamääräysten lakiehdotuspaketin tilannetta ja suunniteltuja sisältöjä. Kommentointikierroksella yli 70 tahoa jätti kommentteja ja lausuntopalautteen kokoaminen on alkanut. Lakipakettiin liittyvät asetukset tullaan lähettämään vielä lausuntokierrokselle. Tulevaisuuden kannalta Lehtinen korostaa, että Suomen tilannetta seurataan EU:n komissiossa vahvasti direktiivin implementoinnin suhteen ja että valvontamenettelyt ovat tiukentuneet.
Teppo Lehtisen esitys[hr]
Miten talotekniikalla hankitaan energiatehokkuutta?
Pekka Tuomaala VTT:stä avasi rakennusten energiatehokkuuden ja sisäympäristön laadun yhteyksiä. Hän herätti kysymyksen, että olisiko kannattavaa pohtia voidaanko tuottavuutta nostaa helposti työympäristöä muokkaamalla. Hän näytti esimerkin tutkimuksesta, jonka mukaan jo kahden asteen lämpötilan muutos sai aikaan -5,8 prosentin muutoksen työn tuottavuudessa, koska työntekijät kokivat epäviihtyvyyttä ja väsyivät nopeammin.
Pekka Tuomaalan esitys[hr]
Kuinka sovittaa energiatehokkuus ja hyvä sisäilma yhteen? – INSULAtEn lopputulokset
Virpi Leivo Tampereen teknillisestä yliopistosta keskittyi erityisesti energiatehokkuuden ja hyvän sisäilman sovittamiseen taloissa. Aiheeseen perehdyttiin INSULAtE-projektin kautta. Projektin tavoitteena oli selvittää asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamisen vaikutuksia ja kehittää kokonaisvaltainen malli vaikutusten arviointiin. Tulosten perusteella asuinolosuhteet pääsääntöisesti parantuivat korjausten jälkeen. Sisäilman laatu vaikutti paranevan rakennuksissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto.
Virpi Leivon esitys
[hr]
Tämän päivän rakennusten ongelmat
Energiatehokkuutta ja terveellisyyttä puitiin paneelikeskusteluna. Mukana paneelissa oli Jani Saarinen Vison Alliance Partnersilta, Lars-Erik Mattila Suoja ry:stä, Ifa Kytösaho Helsingin kaupungista, Jani Kervinen Mestaritoiminta Oy:stä ja Matti Kuittinen Kombi Oy:stä.
Paneelissa päästiin melko yksimielisiin tuloksiin, kun etsittiin ongelmia tämän päivän uusista rakennuksista. Keskustelussa todettiin, että tällä hetkellä kehityskaari on saatu siihen vaiheeseen, että energiankulutus on saatu rakennuksissa hallintaan. Matti Kuittisen mukaan nyt tulisi keskittyä nettoenergiataseeseen ja osa-optimoinnin välttämiseen.
Optimoinnin ongelmat tulevat ilmi tapauksissa, joissa esimerkiksi sisäilma on ongelma. Tämä indikoisi sitä, että rakentamisessa ollaan keskitytty optimoimaan liikaa vain tiettyjä osia.
Paneeli oli yhteneväinen siitä, että rakentamista tulisi tarkastella kokonaisuutena. Kokonaisuus koostuisi käytettävyydestä, ylläpidettävyydestä, terveellisyydestä, turvallisuudesta ja taloudellisuudesta.
Talotekniikan ongelmien pääpainona oli automatiikan ongelma. Teknologia lisääntyy rakentamisessa, mutta ongelmien syyksi kuvattiin jatkuva säätäminen.
Ongelmien ratkaisemiseksi ehdotettiin vuoropuhelua käyttäjien ja ammattilaisten välillä. Loppukäyttäjien tulisi olla siis kykeneviä tilaamaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti palvelua.