Menu
Menu

Vihreä rakentaminen: tämä on passiivitalo

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Millainen on passiivinen talo? Entä talo, jolla on matala energia? Avaamme muutamia vihreyteen ja rakentamiseen liittyviä termejä ja annamme konkreettisen esimerkin. Aloitetaan passiivitalosta.

Mikä on passiivitalo?

Motivan mukaan passiivienergiatalo ei yleisen määritelmän mukaan tarvitse lainkaan lämmitys- eikä jäähdytysenergiaa.  Suomessa VTT:n määritelmän mukaan passiivitalo tarvitsee lämmitysenergiaa Etelä-Suomessa noin 20 kWh/brm² vuodessa ja Pohjois-Suomessa noin 30 kWh/brm² vuodessa.

Passiivitalo.fi Oy:n mukaan passiivitalot ovat rakennuksia, joissa saavutetaan hyvä sisäympäristö ja matalat elinkaarikustannukset äärimmäisen pienellä energiankulutuksella.

Wikipediasta löytyy kattava artikkeli passiivitaloista: Passiivitalon lämmitys perustuu mm. aurinkoenergian hyödyntämiseen. Lämpöenergian tuotoksi lasketaan myös valaistuksen, laitteistojen ja koneiden hukkalämpö, sekä ihmisten aiheuttama lämpö. Hukkalämmön hyödyntäminen on talokonseptin nimen mukaista passiivista lämmitystä – siis ilman aktiivista lisälämmöntuotantoa.

Passiivitalossa ei ole varsinaista lämmitysjärjestelmää. Kaikki tai lähes kaikki tarvittava lämpöenergia saadaan aikaan aurinkoenergiaa sekä rakennuksen käytön aiheuttamaa lämpöä hyödyntämällä. Suomen ilmastossa ei vielä päästä kustannustehokkaasti sellaiseen tasoon, jossa lämmitystä ei lainkaan tarvita.

Kuvan lähde: The Passivhaus Institut.

Tämä on passiivitalo:

Suomen ensimmäinen VTT:n määritelmän mukainen passiivitalo, Paroc Passivitalo, valmistui toukokuussa 2009 Vantaan Tikkurilaan. Lue lisää tästä.

Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami