Tällä hetkellä noin 60 prosenttia suomalaisista asuu kaupungeissa. Muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin jatkuu. Kaupungistuminen, yhteiskunnan kehitys ja hyvinvoinnin kasvu linkittyvät toisiinsa. Työpaikat ovat kaupungissa, samoin kulttuurihuvitukset ja mikä tärkeintä, muut ihmiset.
Suomalainen kaipaa kuitenkin maalle tai vähintään esikaupunkialueen rauhaan.
Suomalaisten asumisen ihanteet liittyvät hiljaisuuteen, omaan tilaan, itse tekemiseen ja luonnon läheisyyteen. Siis maaseutuun. (Katso tutkija Sari Puustisen esitys SlideSharista tästä.)
Mutta hetkinen! Näitä maaseutuun liitettäviä ominaisuuksia voidaan tuoda myös kaupunkiasumiseen. Kaupunkeihin tarvitaan rauhallisia puistoalueita ja yhteisiä tiloja – siis muutakin kuin ostospaikkoja – joissa ihmiset voivat tavata toisiaan. Kaupungeissakin voi pitää kasvimaata. Tiivis yhdyskuntarakenne helpottaa liikkumista ja tuo palvelut kaikkien saataville.
Järkevä yhdyskuntasuunnittelu on vihreää rakentamista
Hyvä esimerkki kestävästä kaupunkirakentamisesta on Helsingin Jätkäsaaren Low2No-kortteli. Sitran, SRV:n ja VVO:n yhteistyössä kehittämän ekokorttelin idea on tuottaa kestävää rakennettua ympäristöä ja luoda edellytyksiä ekologiselle kaupunkielämälle. Kortteliin suunnitellaan asuntojen sekä toimisto- ja liiketilojen lisäksi lähiruokaa tarjoavia liikkeitä, ekopesula, yleiset saunatilat ja mahdollisuuksia pienimuotoisiin kaupunkiviljelmiin.
Korttelin suunnittelua vetää englantilaisen suunnittelutoimisto ARUP:n johtama kansainvälinen suunnittelutiimi.
Hankkeen suunnittelun etenemistä voi seurata täällä.