Viisaat vempaimet – energiatehokkuus ei ole tylsää

Ilmastokadulla on jo reilun vuoden verran sparrattu asukkaita, taloyhtiöitä ja kivijalkaliikkeiden pitäjiä pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. Vastaanotto kadulla on ollut oikein hyvää ja myös erilaisiin toimiin on ryhdytty. Ihmisiä kiinnostaa uudet ratkaisut ja asiat halutaan tehdä kunnolla ja oikein. Energiatehokkuus itsessään kuitenkin myy huonosti kuluttajamarkkinoilla. Kun Iso Roballa järjestimme asukkaille infoillan, jonka aiheena oli mm. energiatehokas remontointi, niin paikalle saapui vain muutama kuulija. Sen sijaan, kun järjestimme aurinkoenergiaillan, niin tupa oli täysi.

Tästä oppineina halusimme jatkossa välttää tylsät puheet energiatehokuudesta ja nostimme korokkeelle teknologian, jonka avulla kodissa kuluu vähemmän sähköä ja lämpöä. Ilmastokadun viisaat vempaimet katalogiin päätyivät erilaiset elektroniikkamyymälöistä ostettavat gadgetit ja rautakaupoista saatavat tarvikkeet ja laitteet. Vantaan Ilmastokadulla Tikkurilassa ei pidetty asukkaille infoiltaa vaan kirjastoon tuotiin nelipäiväinen näyttely, jossa esittelimme ratkaisuja olohuoneen näköiseksi sisustetussa aulassa.

Erilaiset ikkunatiivisteet, reealiaikaisesti sähkönkulutusta seuraava mittari, vettä säästävät vesikalusteet ja jopa vakiopaineventtiilit saivat ihmiset pysähtymään, kun tarjolla oli myös kahvia ja pullaa. Näyttelyssä energiatehokkuudesta tehtiin käsin kosketeltavaa ja ihmisten kysyessä laitteista kerroimme yleisiä lämmön ja sähkön säästö vinkkejä.

Iso Roballa valikoima viisaita vempaimia tuotiin asukkaiden testattaviksi ja testituloksista kirjoitettiin arviot ratkaisujen käytettävyydestä, hyödyistä ja käytön tuomasta energian säästöstä. Testilaitteita valikoitiin erilaisin kriteerein: Pyrittiin suosimaan suomalaista vaihtoehtoa, ratkaisun uutuuden viehätys oli tallella, muotoiluun oli kiinnitetty huomiota, ratkaisu vaikutti käyttäjäystävälliseltä, saatavuus markkinoilla, hinta ja kaikkien näiden asioiden summana yleinen houkuttelevuus.

Testeistä tehtiin testiraportit, jotka julkaistiin ilmastokadun nettisivuilla. Käyttäjätarinat ovat rehellisiä kuvauksia siitä, miten teknologia on uponnut kotitalouksien rutiineihin. Jokainen vempain ei saanut täysiä pisteitä, mutta kaikista vempaimista löytyi aina jotain hyvää. Tavoitteena on, että viisaat vempaimet saisivat ihmiset innostumaan myös energiankulutuksen hallinnasta. Ehkä viisaat vempaimet näyttely lähtee vielä kiertämään. “Energiasta pitää tehdä hauskaa”, kuten Ilmastokadulla aurinkoenergiakartoituksia tehnyt Janne Käpylehto totesi.

Lisätietoa Ilmastokadusta: www.ilmastokatu.fi

Kuvat cc-by-Maari-Laukkanen

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami