Green Building Council Finland

Vuosikokouksesta ja jäsentilaisuudesta vauhtia vuoteen 2017 – lue mitä luvassa

Green Building Council Finlandin vuosikokousta ja jäsentilaisuutta vietettiin viime viikolla torstaina 24.11. Ruukin, Caverionin ja YIT:een isännöimänä. 

_1300848-2

Aivan aluksi muistettiin kukkien ja halausten kera GBC Finlandin entistä toimitusjohtajaa Heli Kotilaista, joka on siirtynyt uusien haasteiden pariin. Samalla tietysti aplodien saattelemana esiteltiin virallisesti uusi toimitusjohtajamme Mikko Nousiainen (kuvassa) jäsenistölle. Mikon fiiliksistä voi lukea lisää täältä.

Vuosikokouksessa käyntiin läpi vuosien 2015 ja 2016 toimintaa

Erityisesti perehdyttiin GBC Finlandin menneisiin ja käynnissä oleviin projekteihin ja todettiin, että paljon on saatu näinä vuosina aikaan. Erilaisia tapahtumia on vuositasolla järjestetty noin 12 ja näihin on osallistunut yhteensä 1 000 henkeä molempina vuosina. Tämän vuoden osalta suurimpina tapahtumina mainittakoon Green Building – Building Green in Cities, Alueseminaari sekä tämän viikon SLUSHin virallinen Side Event ReCoTech, johon osallistuu yli 250 osallistujaa sekä 26 yhteistyökumppania!

Mediassa eniten huomiota on kerännyt kestävämpää kaupunkiympäristöä kehittävä Ilmastokatu-hanke, maailmalla taas kestävän rakentamisen SBC-ohjelma. Euroopan ja Suomen tasolla näkyvin on ollut kansainvälinen Build Upon -hanke, joka on kerännyt Suomessa yli 120 organisaatiota keskustelemaan energiatehokkuutta edistävän korjausrakentamisen tulevaisuudesta ja tukemaan tulevaa kansallisen strategian päivittämistä.

Vuonna 2016 päättyneisiin projekteihin kuuluivat Nordic Sustainable Materials, joka tuotti paljon tietoa kestävistä rakennusmateriaaleista ja muun muassa koulutusmoduulin GBC Finlandille sekä Sustainable Urban Development -projekti kestävien kaupunkialueiden suunnittelusta. Molemmista projekteista löytyy lisätietoa täältä.

Vuoden 2017 suunnitelmat selviksi

Tilaisuudessa luonnollisesti hahmoteltiin jo myös tulevaa vuotta 2017. GBC Finlandin toiminta painottuu vuonna 2017 neljän toiminnon ympärille: Yhdistys työskentelee rakennusten elinkaarimittareiden käytön laajentamiseksi, ennakoitujen muutosten tunnistamiseksi ja tulevaisuuden ratkaisujen kehittämiseksi, toimintaympäristöön vaikuttamiseksi sekä osaamisen kehittämiseksi. Vuonna 2017 GBC Finland osallistuu edelleen aktiivisesti useiden projektin toteuttamiseen ja uusien projektien valmisteluun.

Toimikuntien osalta vuosi tulee olemaan myös varsin tapahtumarikas. Vetäjät esittelivät ensi vuoden suunnitelmia oman joukkonsa osalta. Energia-toimikunnan uusi vetäjä Tiina Sekki (HKR-Rakennuttaja) kertoi ensi vuoden teeman olevan tiedon ja kokemusten jakaminen. Kuluvana vuonna keskustelut ovat painottuneet lähes nollaenergiarakentamiseen ja tulevien säädösten kommentointiin. Myös KIRADIGIin keskitytään ensi vuonna kysyen, miten eri tahoilla olemassa olevan energiatehokkuutta palvelevan tiedon hyödyntämistä voidaan tehostaa.

Kestävät alueet –ryhmän varapuheenjohtajan Pasi Rajalan (Ramboll) mukaan ryhmän tulevan vuoden pääteemana on ”Tulevaisuuden aluesuunnittelu – sisältö ja työkalut”. Ryhmä tulee tarkastelemaan mm. mallintamisesta ja alueiden kestävyyden indikoinnista potentiaalinäkökulmasta: miten saadaan alueen kaikki resurssit käyttöön, onko käyttämätöntä potentiaalia (esim. pysäköinti, täydennysrakentaminen, liikenne). Fokuksessa alueiden kehityspotentiaali, kaupunkirakenteen kestävä uudistaminen. Toiminnassa hyödynnetään aiemmin laadittua kestävän aluesuunnittelun määritelmätyötä.

Kiinteistöjen käyttö ja ylläpito toimikunnan suunnitelmia esitteli Jessica Karhu. Vuoden 2017 pääteemoiksi ryhmä on valinnut korjausrakentamisen ja digiratkaisujen mahdollisuudet kiinteistöjen käytössä ja ylläpidossa.

Koulutus-toimikunta tulee varapuheenjohtaja Elina Hienosen (Helsingin seurakuntayhtymä) mukaan vuonna 2017 lähestymään jäsenistöä ja kokoamaan listausta siitä, millaisia opinnäytetöitä he ovat teettäneet kestävän rakentamisen teemasta ja miten näiden töiden tietoa voitaisiin jakaa mahdollisimman monelle.

Ympäristösertifiointi ja luokitustyökalut –toimikunta keskittyy vetäjänsä Timo Rintalan (Green Building Partners) mukaan tulevanakin vuonna pääosin LEED- ja BREEAM-järjestelmien kehityksen kommentointiin Suomen näkökulmasta. Ryhmän lisäksi perustetaan omat kansalliset alaryhmät virallisille LEED- ja BREEAM-arvioijille. Lisäksi toimikunta tukee rakennusten elinkaarimittareiden sekä kansallisen hankeohjaustyökalun tunnetuksi tekemistä. Toimikunta on myös laatinut loistavan sertifioinnin tehtäväluettelon ja pian julkaistavan ympäristöluokitusten yleisesitteen.

Jäsentilaisuudessa herkuteltiin ja ihasteltiin illan isäntien saavutuksia

Jäsentilaisuuden avasivat Koulutus-toimikunnan opinnäytetyöstipendit voittaneet Taru Lindberg ja Elina Jaara. Lue lisää heidän opinnäytetöistään täältä.

Tämän jälkeen Ruukin Petteri Lautso esitteli heidän lähestymistapaansa ympäristöasioihin. Petterin mukaan ympäristötehokkuus on Ruukilla viety läpileikkaavaksi osaksi koko arvoketjuun ja syvälle organisaation strategiaan. Tätä ajattelutapaa kuvaa ylle linkitetty mainio video, jossa ruukkilaiset kertovat miten he ovat mukana paremman huomisen luomisessa.

YIT:een Tia Jysmä taas kertoi, miten heillä tehdään kestävää kaupunkikehitystä, joka on syvällä heidän strategiansa ytimessä. Pääkohdat on esitetty yllä olevassa kuvassa ja tarkemmin täällä. YIT on vahvasti myös mukana kaupunkikulttuurin kehittämisessä, muuntaa brownfield-kohteita kaupunkikeskustaksi, luo Tampereella ratikkahankkeessa kestävää joukkoliikennettä, suojelee biodiversiteettiä moottoritiehankkeessa ja tukee ympäristötaidetta.

_1300857-2

Viimeisenä illan isännistä esittäytyi Caverion Ville Tammisen (yllä) johdolla. Ville kertoi muun muassa miten he tekevät kehittyneitä ja energiatehokkaita ratkaisuja rakennusten, teollisuuden sekä infrastruktuurin koko elinkaarelle. Hän alleviivasi erityisesti, että prosessit tulee virittää palvelemaan rakennuksia eikä toisinpäin. Tamminen myös mainitsi, että he aikovat tulevaisuudessa viedä uusiin rakennuksiin mahdollisimman paljon anturitekniikkaa olosuhteiden ja suorituskyvyn seuraamisen helpottamiseksi.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

FIGBC Kesätervehdys – Kiitos, kannustus ja innostus!

23.6.2022
FIGBC lomailee pääsääntöisesti 4.7. – 31.7. aikana.Kiireellisissä asioissa olettehan yhteydessä 4.7. – 15.7. Arto Bäckströmiin ja 25.7. – 31.7. Lauri Tähtiseen. Kiitos keväästä! Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan

Yli 40 #BuildingLifen kannattajaa!

20.6.2022
#BuildingLifen kannattajaksi liittyvät Sitowise, Y-Säätiö, OP Kiinteistösijoitus Oy, Yeseco ja Solnet. Kannattajaorganisaatiot antavat tukensa #BuildingLife Hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035 toimintaohjelmalle ja ovat joko laatineet tai sitoutuvat laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla

World Green Building Week 12.9. – 16.9.2022

17.6.2022
BuildingforEveryone #WGBW2022 #BuildingToCOP27 Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building

Kutsu kaikille FIGBC jäsenille – näytä tukesi yhteisille tavoitteille

14.6.2022
Kutsumme kaikki jäsenemme mukaan osoittamaan, että tämä verkosto haluaa kirittää toimialamme yhteistyötä, innovaatioita ja liiketoimintamalleja kohti hiilineutraaliutta. Ilmoittautukaa #BuildingLife kannattajaksi Ilmoittautukaa #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Lähettäkää organisaationne logo

MEP Miapetra Kumpula-Natri #BuildingLifen lähettilääksi

13.6.2022
Olemme iloisia voidessamme kertoa, että Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri liittyy #BuildingLife lähettiläiden joukkoon! #BuildingLife Suomessa ja Euroopassa #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on

Rakentamisen kiertotalouden data ja sosiotekninen muutos Oulussa

9.6.2022
Oulun seudun kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden ammattilaisten tapaaminen järjestettiin 7.6.2022 FIGBC:n KIRA-kioski 2.0 projektin yhteistyössä LIKE – Liiketoimintaa kiertotaloudesta -hankkeen kanssa. Aiheena oli erityisesti Rakentamisen kiertotalous ja data. Tapani Mäkikyrö

Betoniyritykset tutkivat, voisiko purkuvillalla osin korvata sementin

6.6.2022
Betonin sideaineena käytettävä sementti tuottaa jopa 5–8 % koko maapallon kasvihuonekaasujen päästöistä. Edistääkseen kierrätysmateriaalien käyttöä betonin valmistuksessa Helsingin kaupunki kutsuu alan yritykset kokeilemaan, miten purkuvillaa voitaisiin hyödyntää betoniresepteissä. Kokeilujen raaka-aineeksi

Urbaani biodiversiteetti -webinaarin kooste

25.5.2022
Rakennusalan yritykset ovat alkaneet kehittämään toimintaansa vähähiilisemmäksi. Rakennuksia suunnitellaan mahdollisimman energiatehokkaiksi ja kiertotalouden ratkaisuja pilotoidaan ja pyritään tuomaan mukaan hankkeisiin. Katse alkaakin siirtymään vähitellen kokonaisvaltaisemman ympäristökestävyyden suuntaan. Rakentamisen vaikutuksia halutaan

WorldGBC EU Policy Whole Life Carbon Roadmap – kohti ilmastokestävää Eurooppaa

24.5.2022
Lehdistötiedote 24.5.2022 klo 11:00 Suomen aikaa #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Suomessa olemme

#BuildingLife – Lisää kannattajia lisää tiekarttoja!

23.5.2022
#BuildingLifen tavoitteisiin on nyt sitoutunut yhteensä 39 organisaatiota, kun Laattapiste ja Kontiotuote Oy liittyvät BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Kannattajaorganisaatiot ovat joko laatineet tai sitoutuvat laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla

KIRAkiertotalouden innovaatiot ja yhteistyö Tampereen seudulla 

17.5.2022
Tampereen seudun kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden ammattilaisten tapaaminen järjestettiin 11.5.2022 FIGBC:n KIRA-kioski 2.0 projektin ja Tampereen yliopiston RATKI-hankkeen sekä ReCreate-hankkeen kanssa. Tapaamisen teemana olivat ” Innovaatiot, yhteistyö ja muuttuva sääntely”. 

Elina Samila FIGBC asiantuntijaksi

2.5.2022
Rakennusalan DI (TKK) Elina Samila aloittaa Green Building Council Finlandin uutena asiantuntijana toukokuun 2022 alussa. Työssään Samila tulee keskittymään erityisesti kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouteen. Koko työuransa rakennusalalla monipuolisesti eri tehtävissä