World Green Building Weekin päätöstapahtuma Energising Night kokosi kiinteistö- ja rakennusalan terävimmät mielet Allas Sea Poolille keskustelemaan tulevaisuuden energiapalveluliiketoiminnan kehityssuunnista. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä jäsentemme Helenin ja Stora Enson kanssa.
Illan pääkysymyksenä oli, miten energia-ala yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, voi yhä paremmin palvella ihmisiä arkipäiväisessä elämässä. Aivan aluksi Helenin kehitysjohtaja Jouni Kivirinne avasi heidän visioitaan energia-alan tulevaisuuden palveluliiketoiminnasta. Tämän jälkeen Helsingin yliopiston dosentti Kaisa Matschoss (kuvassa) kommentoi näitä ajatuksia kuluttajatutkimuksen näkökulmasta, minkä jälkeen siirryttiin ryhmäkeskusteluihin.
Keskusteluissa energia-alan palveluntuottajille ehdotettiin aktiivisen kumppanin roolia, jolloin nämä voisivat tarjota asukkaille energiankäyttöön liittyviä ohjeita ja neuvoja luotettavalta taholta. Asukkaita voitaisiin avustaa esimerkiksi kulutustottumusten viilaamisessa tai energiatehokkuuskorjausten suunnittelussa.Taloyhtiöiden hallintoa hoitavat eivät yleensä ole energia- tai KIRA-alan ammattilaisia, joten markkinoilla voisi olla tilausta energiapalvelijalle, joka voisi heitä ohjata ja palvella.
Tärkeää on ennen kaikkea asumisen helppous – high-techin sijaan halutaan yksinkertaisia toimintoja ja arkea helpottavia ratkaisuja. Asukkaita avustavaa teknologiaa on jo olemassa runsaasti: esimerkkinä mainittiin sensorit, jotka näkevät miten rakennusta käytetään ja huoneistokohtaisia käyttäjäprofiileja hyödyntäen järjestelmä voi neuvoa runsaasti kuluttaville huoneistoille erilaisia tapoja pienentää energiankulutustaan.
Tarjolla on paljon erilaisia sähkönkulutuksen mittareita ja energiakeskustelu usein painottuukin kulutuksen mittaamiseen. Pelkkä kulutuksen tietäminen ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan palvelupaketteja, jotka auttavat ja ohjaavat muutosten teossa. Kaksi kuukautta riittää sähkönkulutuksen mittaamiseen, mittarin voi sen jälkeen laittaa kiertoon.
Pöydissä keskusteltiin paljon myös kysyntäjoustosta. Se tulisi saada sisältymään energiapalvelun hintaan tulevaisuudessa. Esimerkiksi Helenille tämä merkitsee, että sellainen tuote täytyy luoda. Energia-alan toimijan on mietittävä, miten kysyntäjousto myydään asukkaille ja menettävätkö he jotakin. On myös pidettävä mielessä, mikä asukkaalle on arvokasta – todettiin, että asumisen helppouden ja ongelmanratkaisun lisäksi asukkaille tärkeitä asioita ovat tottakai luotettavuus ja sopiva hinta. Luotettavuutta ei nykyään monenkaan toimesta mielletä osaksi energian hinnan muodostumista, vaikka sen merkitys on asukkaille valtava.
Keskustelimme myös taloyhtiökohtaisesta sähkönhankinnasta sekä yhteisöllisyyden vaikutuksesta energiankulutukseen. Yhteisöllisyys voisi auttaa pitämään energiankulutuksen mielessä sen sijaan että se pyritään aktiivisesti unohtamaan. Voisiko esimerkiksi taloyhtiön “energialukujärjestys” ratkaista energiankulutukseen ja ympäristöön liittyviä haasteita ja mahdollistaa kysyntäjoustoa?
Nähtäväksi jää miten illan pohdinnat huomioidaan vaikkapa Helenin toiminnassa. Osallistujat sen sijaan huomioivat Allas Sea Poolin uintimahdollisuudet ja siirtyivät merikylpylän puolelle.