
Loikka- Blogi
Jessica Karhu
Jessica on Green Building Councilin vanhempi kestävän rakentamisen asiantuntija ja vastaa kiertotaloutta edistävien toimien koordinoinnista järjestössä
Ennen kuin Euroopan komissio julkaisi Circular Economy Action Plan -kiertotalouden toimintaohjelman 11.3.2020 WorldGBC lähestyi komissiota avoimella kirjeellä, jossa yli 60 organisaation voimin toivottiin Komissiolta kunnianhimoisia kiertotaloustavoitteita rakennetun ympäristön osalta. Kirjeessä ehdotettiin Level(s) viitekehysjärjestelmälle vaikuttavaa asemaa ja rahoitussektorin tukea. Taustalla on myös eurooppalaisten GBC:den LifeLevels -hanke, joka edistää Level(s):in käyttöönottoa julkisella sektorilla. Kirjeessä tuotiin esiin myös se työ, mitä WorldGBC on tehnyt ‘Bringing embodied carbon upfront – Coordinated action for the building and construction sector to tackle embodied carbon’ raportissa.
Circular Economy Action Planin julkaisun jälkeen WorldGBC:n Audrey Nugent analysoi toimintaohjelmaa heti tuoreeltaan ja nosti esiin muun muassa seuraavaa:
Hyvää ohjelmassa on WorldGBC:n ’Audreyn mukaan se, että tekemämme vaikuttamistyö on kantanut hedelmää ja muun muassa Level(s) viitekehyksellä on suuri rooli ja uusi LIFELevel(s) hankkeemme ajama elinkaarilähestyminen näkyy toimintaohjelmassa. Myös GBC Finland on mukana LIFELevel(s) hankkeessa. Lisäksi WorldGBC:n ajama kierrätysmateriaalien käytön helpottaminen näkyy paperissa jollain tasolla, mutta tarvitsee tarkentamista tulevaisuudessa.
WorldGBC on pettynyt siihen, että ajatus rajojen asettamisesta rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljelle on vesittynyt lauseeksi ” exploring the appropriateness of setting of carbon reduction targets and the potential of carbon storage”. Hiilijalanjäljestä tarvitaan selkeämpi ja vahvempi tavoite.
Komission kiertotalouden toimintasuunnitelma – Circular Economy Action Plan
Tämä Euroopan Komission kiertotaloutta koskeva Circular Economy Action Plan -toimenpideohjelma ja sitä tukeva lisäinformaatio on osa Euroopan Green Deal sopimuskokonaisuutta. Toimenpideohjelman tavoitteena on muun muassa pienentää kulutuksen hiilijalanjälkeä ja kaksinkertaistaa kiertotaloustuotteiden käyttö seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Pitkän tähtäimen tavoite on saavuttaa Euroopan ilmastoneutraalisuus vuonna 2050 .
Kiinteistö- ja rakennusalaa ohjelma koskettaa monin tavoin. Nostin muutamia poimintoja esimerkiksi:
- kestävyys, uudelleenkäyttö ja korjattavuus huomioitava sekä parannukset energia- ja materiaalitehokkuudessa
- Lisättävä kierrätysmateriaalien käyttöä tuotteissa
- Tuotteiden kierrätettävyyttä parannettava sekä hiilijalanjälkeä pienennettävä
- Tuotteiden jakamistaloutta ja ”tuotteita palveluna” lisättävä
- Digitalisaation hyödyntäminen materiaalipassien ja esimerkiksi materiaalileimojen avulla
Rakentamisen muovien osalta Komissio tulee ehdottamaan pakollista kierrätysmateriaalin osuutta sekä jätteen vähentämisvelvoitteita.
Rakentamisen osalta ohjelma toteaa, että rakennusala Euroopassa kuluttaa noin 50 prosenttia kaikista raaka-aineista ja aiheuttaa 35 prosenttia Euroopan kaikista jätteistä. Ohjelma sisältää sitoumuksen julkaista vuonna 2021 kestävän rakennetun ympäristön strategia. Tässä strategiassa tullaan linjaamaan ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen tähtäävistä toimista kiinteistö- ja rakennusalla, materiaali- ja energiatehokkuudesta, käsittelemään digitalisaatiota ja antamaan ohjeita muun muassa purkumateriaalien käsittelyyn Strategia pyrkii edistämään kiertotaloutta rakennuksen koko elinkaaren aikana. Komissio tulee tässä strategiassa ohjeistamaan kiinteistö- ja rakennusalaa ainakin seuraavissa kiertotaloutta tukevissa seikoissa:
- Rakennustuotteiden ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään huomiota regulaation kautta, eräänä mahdollisuutena kierrätysmateriaalien käyttövaatimus tietyltä osin
- Rakennusten digitaalisten lokikirjojen kehittäminen
- Elinkaariajattelun ja elinkaarikriteerien käyttäminen julkisissa hankinnoissa Level(s):in avulla ja kestävän rahoituksen lisääminen sekä sen tutkiminen, voidaanko hiilijalanjäljen vähentämiselle ja hiilivarastoille asettaa määrällisiä tavoitteita
- Rakennus- ja purkujätteen materiaalikohtaisten talteenottovelvoitteiden määräykset
- Tuki maaperän avoimena pitämiseksi ja pilaantuneen maan kunnostaminen
Lisäksi The Renovation wave -aloitteen toivotaan lisäävän energiaremontteja koko Euroopassa.
Suomessa poliittista tukea ohjelmalle
Suomessa myös ministeri Mikkonen on ottanut kantaa tähän ohjelmaan ja rakennettuun ympäristöön liittyen hän toteaa, että ”Rakennukset pitää suunnitella koko elinkaareltaan resurssitehokkaiksi ja monikäyttöisiksi. Rakennukset ovat materiaalipankkeja. Tiloja ja esimerkiksi purkumateriaaleja tulee hyödyntää entistä paremmin. Lisäksi rakennuksissa käytettävien tuotteiden ja energian vähähiilisyys on tärkeää. Käynnistyvä EU:n rakennustuoteasetuksen muutostyö on tässä tärkeä askel oikeaan suuntaan”
Poliittista tukea siis selvästi on kestävälle rakentamiselle. Meidän kiinteistö- ja rakennusalalla tehtävämme on osoittaa, miten se parhaiten ja taloudellisimmin muuntuu käytännön tekemiseksi.
Jessica Karhu
Vanhempi asiantuntija Green Buiding Council Finland
040 675 88 99 etunimi.sukunimi@figbc.fi