Suomessa ensimmäistä kertaa näyttävästi järjestettyä World Green Building Weekiä vietettiin 16.–20. syyskuuta. Tapahtuman toteuttautumiseen osallistui suuri joukko yhdistyksemme jäseniä. Mukana olivat Skanska, WSP Finland, Aalto-yliopisto, SRV, Helsingin kaupunki, RAKLI, Sponda, Nokia ja Uponor. Tämä lisäksi viikkoon osallistuivat DNA, Urbaanit asuntomessut, Vihreä Lippu -ohjelma, Rakennusperintöpäivät, Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS ja Globe Hope. Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja osallistujia onnistuneesta tempauksesta!
Tapahtuman teema Greener Buildings, Better Places, Healthier People oli jaoteltu osiin eri päiville. Viikko alkoi maanantain kevyesti tapahtuman yleisesittelyllä, mutta heti tiistaina päästiin asiaan, resurssiviisaaseen ja viihtyisään asumiseen. Teeman alla keskusteltiin muun muassa ympäristötehokkuudesta kohtuuhintaisessa asumisessa, kestävästä aluesuunnittelusta ja lähiöiden korjaamisesta.

Viikon päätapahtumaa vietettiin keskiviikkona Laiturilla ja se avattiin Vihreä Foorumi -aamiaisseminaarilla valaistusasioiden parissa. Avauspuheenvuorossaan Helvarin Henri Juslén johdatti 40 hengen yleisön päivän aiheeseen kattavalla aikamatkalla valaistuksen historiaan. Puheenvuoron lopuksi päädyttiin nykypäivän tilanteeseen ja ihmiskeskiseen valaistukseen sekä LEDeihin ja DALI-ohjaukseen. Ihmiskeskisessä valaistuksessa oleellisinta on se, että sillä pyritään vaikuttamaan ihmisten vireystilaan ja vuorokausirytmeihin.
Alustuksen jälkeen Philipsin Jani Suojanen esitteli yleisölle toimitilojen tulevaisuuden valaistustuotteita kertoen LEDien ja valonohjauksen mahdollisuuksista toimitilojen energiatehokkuuden ja viihtyisyyden lisäämisessä. Schneider Electricin Kalevi Härkönen taas opasti avoimen KNX-standardin saloihin kertomalla, miten ohjausjärjestelmillä voidaan saada energiankäyttö ja kustannukset kuriin. Aamiaissminaarin päätteeksi saimme kuulla käyttäjien kokemuksia LED-valaistuksesta toimistoympäristössä Caverionin Olli Nummelinilta, jonka puheenvuoron tärppeinä olivat LEDien koettu valon määrän, kirkkaus, häikäisy ja värintoisto sekä energiansäästöpotentiaali.

Seminaarin jälkeen päivä jatkui Laiturilla kestävän kaupunkisuunnittelun parissa Uutta Helsinkiä -näyttelyn äärellä. Oppainamme toimivat Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Tuomas Hakala ja Matti Kaijansinkko sekä SRV:n Juhani Katko ja Juha Toimela. Kuulimme esimerkkejä muun muassa tiiviistä rakentamisesta, joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn suosimisesta sekä uudenlaisista jäteratkaisuista. Oman lisänsä keskusteluun toi Jätkäsaaren kokonaan puusta rakennettava kortteli, WoodCity. Päivän päätteeksi osallistujilla oli vielä mahdollisuus ideoida pieniä vinkkejä arjen kestävyyden parantamiseen. Kuvagalleria keskiviikon tunnelmista löytyy täältä.
Torstai oli toivoa täynnä ja aiheena kestävät ja hauskat koulut. Saimme lukea erinomaisia esimerkkejä koulujen peruskorjauksesta, julkisen rakentamisen trendeistä ja haasteista sekä uudenlaisista koulurakennuksista ja ympäristökasvatuksesta.
Perjantaina haettiin tehokkuutta toimistoon. Aamukahvit juotiin Keilarannassa toimistokierroksella uudistetun Nokia Housen toimitiloihin, joiden muutoksen lähtökohtina ovat olleet energiatehokkuuden kehittäminen ja käytön joustavuuden lisääminen. Joustavuutta haettiin myös viettämällä kansallista etätyöpäivää, jonka tarkoituksena oli kannustaa organisaatioita kokeilemaan uusia työnteon tapoja. Etätyön mahdollisuuksista kuultiin omakohtaisia kokemuksia DNA:n blogikirjoituksessa. Viikon päätteeksi tutustuttiin vielä Uponorin ympäristöystävälliseen ja energiatehokkaaseen maaviilennysjärjestelmään sekä Spondan vihreään vuokrasopimukseen, jossa hyviin tekoihin kannustetaan jakamalla energiatehokkuuden kasvattamat porkkanat osapuolten kesken.