Tänään käynnistyvä World Green Building Week kokoaa Suomen kiinteistö- ja rakennusalan organisaatiot kestävän ja vähähiilisen tulevaisuuden äärelle. Viikko tarjoaa puheenvuoroja ja virtuaalitapahtumia rakennetusta ympäristöstä, ja se näkyy yli 170 kiinteistö- tai rakennusalan yrityksessä ja organisaatiossa. Yli 20 suomalaisen johtajan terveiset osoittavat, että kestävyysmuutos on alalla jo valtavirtaa.
Tällä viikolla vietetään vuosittaista maailmanlaajuista kestävän rakennetun ympäristön teemaviikkoa, World Green Building Weekiä. Teema on yhteiskunnallisesti tärkeä, sillä yli kolmasosa Suomen kasvihuonekaasupäästöistä syntyy rakennuksista ja rakentamisesta.
Teemaviikolla kestävän rakennetun ympäristön ammattilaiset ympäri maailman peräänkuuluttavat yhteiskunnan kaikilla tasoilla nopeita toimia rakennetun ympäristön hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja hiilineutraalin rakennetun ympäristön edistämiseksi. Ilmastotoimien kiireellisyyden tunnuksena toimivat viikon ajan #ActOnClimate ja #RatkaisunVuosi. Suomessa kampanjan järjestää Green Building Council Finland ja kampanjan lähettiläänä toimii Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.
Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä Green Building Council Finland on julkistanut vuoden 2020 ratkaisun vuodeksi, koska juuri nyt tarvitaan ratkaisuja ja vaikuttavia käytännön tekoja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
– Kestävä kehitys, hiilineutraalius ja kiertotalouden periaatteet ovat nopeasti nousseet osaksi toimialamme tärkeimpiä teemoja. Rakennetun ympäristön toimijoilla on valtavasti tahtoa ja käynnissä olevia toimia kestävyyden edistämiseksi. Perinteisiä toimintamalleja uudistetaan nyt poikkeuksellisen nopeasti, mikä on tärkeää vaikuttavien ja päästöjä nopeasti vähentävien tulosten aikaansaamiseksi, Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen sanoo.
Kiinteistö- ja rakennusala siirtyy sanoista tekoihin
Kiinteistö- ja rakennusalan muutos näkyy alan toimijoiden vahvana sitoutumisena kestävän rakennetun ympäristön edistämiseen. Juuri julkaistut yli 20 suomalaisen johtajan ja Green Building Council Finlandin jäsenten edustajan terveiset osoittavat konkreettisesti, että kiinteistö- ja rakennusala siirtyy parhaillaan sanoista tekoihin.
Kommentin ovat antaneet muun muassa Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky, Lehto Groupin toimitusjohtaja Hannu Lehto, Peikko Group Corporationin toimitusjohtaja Topi Paananen, Saint-Gobain Finlandin toimitusjohtaja Olli Nikula ja Helsingin kaupungin Kaisa-Reeta Koskinen.
Johtajat kertovat, että alalla on käynnissä paljon hankkeita, mutta samalla yhä uusia toimijoita kannustetaan mukaan. Kiinteistö- ja rakennusalalla nähdään potentiaalia innostaa muuta yhteiskuntaa ja yrityksiä mukaan ilmastotalkoisiin. Johtajat tunnistavat myös, että alkanut vuosikymmen on ratkaiseva aika puuttua ilmastokriisiin ja odottelu ei kannata.
Keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseksi kiinteistö- ja rakennusalalla tunnetaan jo paljon. Kestävyysvisioita on laadittu Suomessa niin yritysten, kuntien kuin valtion tasolla. Tavoitteet rakentamisen ja kiinteistöjen hiilipäästöjen vähentämisestä ovat yleistyneet, ja erilaisia hiilineutraaliusohjelmia ja kokeiluja on käynnissä. Energiatehokkuus on ollut kiinteistöalalla arkipäivää jo vuosia. Nyt vanhoja tuotteita korvataan vähäpäästöisemmillä ja kiertotalouteen pohjautuvilla vaihtoehdoilla, päästöttömät rakennustyömaat yleistyvät, aurinkopaneeleita nousee yhä useampien kiinteistöjen katoille ja tuulivoimalat tuottavat niihin sähköä. Kestävän kehityksen näkökulmat ovat jo pidempään olleet arvokas kilpailutekijä.
Jokaisen suomalaisen pitäisi kiinnostua omalta osaltaan rakennetun ympäristön muuttamisesta vähähiiliseksi, sillä rakentaminen vaikuttaa ihmisen koko elämän ympäristöjalanjälkeen; asumiseen, työpaikkoihin ja vapaa-aikaan. Siksi rakennetun ympäristön käyttäjien tulee vaatia päättäjiltään vähähiilistä rakentamista, ja kuntien ja kaupunkien asukkaat ovat tärkeässä roolissa kestävien arvojen asettamisessa rakennetulle ympäristölle.
FIGBC mukaan Net Zero Carbon -sitoumukseen
Suomessa on maailman kolmanneksi eniten kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittaneita organisaatioita. Kyseisen sitoumuksen allekirjoittaneet organisaatiot ovat sitoutuneet siihen, että heidän hallinnassaan olevien kiinteistöjen energiankäyttö on hiilineutraalia viimeistään vuonna 2030.
Myös Green Building Council Finland on allekirjoittanut sitoumuksen. FIGBC:n tavoitteena on omien toimitilojensa hiilineutraali energiankäyttö, jota tullaan edistämään tiiviillä yhteistyöllä vuokranantajan ja muiden BIM Kampuksen sidosryhmien kanssa. Lue lisää FIGBC:n sitoumuksesta täältä.
Tapahtuu World Green Building Weekillä
Green Building Council Finland järjestää teemaviikon aikana kuusi virtuaalitapahtumaa. Lisäksi World GBC tarjoaa päivittäin englanninkielisiä webinaareja kestävän rakennetun ympäristön teemoista.
Maanantaina 21.9. julkaistaan uusin kestävää rakennettua ympäristöä käsittelevä e-lehti Loikka, joka käsittelee koronan jälkeistä vihreää elvytystä, asumisen tulevaisuutta, kaupunkien suuntautumista kestävään rakentamiseen sekä FIGBC:n 10-vuotista historiaa. Lue lisää: https://figbc.fi/loikka/.
World Green Building Council julkaisee julkilausumansa maailman rakennetun ympäristön tilasta maanantaina. Tiistaina 22.9. julkaistaan kestävän alueen määritelmä aiheelle omistetussa virtuaaliseminaarissa. Torstaina 24.9. Green Building Council Finland julkaisee uuden strategiansa tuleville vuosille. Strategia on laadittu tiiviissä yhteistyössä jäsenistön kanssa ja se painottaa yhteistyötä hiilineutraaliuden ja kiertotalouden periaatteiden konkreettiseksi edistämiseksi.
Katso koko lista tapahtumista alempaa:
Green Building Council Finlandin ja kumppanien tapahtumat
Ma 21.9. Klo 13-16 Hiilineutraalit ratkaisut rakennettuun ympäristöön
Seminaari avaa World Green Building -viikon Suomessa. Tilaisuuden puheenvuorot tarjoavat laajan kattauksen ideoita ja työkaluja ilmastovaikutusten pienentämiseksi maailmalta ja Suomesta. Keynote-puhujana Cees van der Spek, EDGE Technologies. Lisätiedot: https://figbc.fi/tapahtuma/hiilineutraalit-ratkaisut-rakennettuun-ymparistoon
Ti 22.9. klo 11-12.30 Affordable Circular Housing – WCEFonline Side Event organised by OPN SBC
This event will focus on circularity in the housing sector, a theme that is of interest globally. It will focus on material use, design considerations, technology, and affordability. Panellists from India, Sri Lank, and Australia will present related projects and experiences, followed by moderated discussions. A question and answer session will be moderated by Professor Usha Iyer-Raniga, co-lead, OPN SBC programme. Lisätiedot: https://figbc.fi/affordable-circular-housing-wcef
Ti 22.9. Klo 13-16 Kestävä aluesuunnittelu -seminaari – Kaupunkien ja maaseudun hiilineutraali tulevaisuus FIGBC, RAKLI ja ympäristöministeriö järjestävät perinteisen Kestävä aluesuunnittelu -seminaarin, joka pureutuu tänä vuonna kaupunkien ja maaseudun erilaisiin lähtökohtiin toteuttaa hiilineutraalisuuden kansallisia tavoitteita. Seminaarissa julkaistaan päivitetty Kestävän alueen määritelmä ja pohditaan, miten hiilineutraali tulevaisuus taataan väestökehityksen erilaisissa tulevaisuudenkuvissa. Lisätiedot: https://figbc.fi/kestava-aluesuunnittelu-seminaari-2020
Ke 23.9. Klo 9-10.30 Kannattaako kiinteistölle hakea ympäristöluokitus?
Viimeisin tieto rakennusten ympäristöluokituksista: miten järjestelmät ovat päivittyneet viime vuosina ja mikä työkalu soveltuu juuri teidän tarpeeseenne? Tilaisuudessa esitellään myös tuore opinnäytetyö ympäristöluokitusten taloudellisesta lisäarvosta. Lisätiedot: https://figbc.fi/tapahtuma/kannattaako-kiinteistoille-hakea-ymparistoluokitus
To 24.9. Klo 10–12 WorldGBC launch: #BuildingLife campaign in the European Parliament
Join Sirpa Pietikäinen, MEP, at the launch of WorldGBC’s Europe #BuildingLife campaign that urges our sector to tackle emissions from all stages of a building’s lifecycle. A panel of leading industry and government speakers (including Matti Kuittinen, Finnish Ministry of Environment) will outline realistic leadership actions in fighting climate change. Kutsuvierastapahtuma; jos haluat osallistua, ota yhteyttä mikko.nousiainen@figbc.fi
To 24.9. Klo 14.00-15.00 FIGBC 10 vuotta – etäjuhlat
Green Building Council Finland täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Koronatilanteesta johtuen juhlat siirretään keväälle, ja nyt järjestetään etäjuhlat! Kepeä kokonaisuus sopii vaikka iltapäiväkahvien yhteyteen: tarjolla mukavaa etä-yhdessoloa, FIGBC:n historian havinaa ja tulevaisuuden näkymiä strategian 2021-2023 päälinjojen kautta. Lisätiedot: https://figbc.fi/etajuhlat-FIGBC
Pe 25.9. FIGBC Kouluttaa – Hiilijalanjäljen arviointi tulee osaksi rakennushankkeita – oletko valmis?
Oletko varautunut siihen, että elinkaaren hiilijalanjäljen arviointi tulee osaksi rakennushankkeita? Tämän kurssin jälkeen tunnet alan keskeiset vähähiilisyys- ja ilmastopäästötavoitteet. Tiedät, miten rakennuksen elinkaaren hiilijalan- jälki lasketaan ja osaat ohjata hankkeen ilmastopäästöjä. Olet myös kokeillut hiilijalanjäljen arviointia käytännössä. Lisätiedot: https://figbc.fi/tapahtuma/figbc-kouluttaa-hiilijalanjaljen-arviointi-tulee-osaksi-rakennushankkeita-oletko-valmis/
Pe 25.9. Klo 9-10.30 KTI vastuullinen liiketoiminta 2020
Tämän vuoden katsaus esittelee kiinteistöliiketoiminnan rahavirtoja sekä toimialan merkittävää yhteiskunnallista roolia niin työllistäjänä kuin veronmaksajana. Esillä on myös kiinteistöjen ilmastovaikutukset sekä Vastuullisuusbarometrin tuloksia. Lisätietoja: https://figbc.fi/tapahtuma/kti-vastuullinen-kiinteistoliiketoiminta-2020/
Pe 25.9. Klo 13-14 Doing WELL under Covid19
Miten varmistaa terveellinen, turvallinen ja tuottava paluu toimistotiloihin syksyn edetessä? Miten WELL-luokitusjärjestelmä voi tukea yrityksiä uudessa haastavassa tilanteessa? Mitä muita etuja WELL-luokituksesta on? Näihin kysymyksiin saat vastauksen FIGBC:n WELL -ryhmän järjestämässä webinaarissa. Lisätiedot: https://figbc.fi/tapahtuma/doing-well-under-covid19-webinar
World Green Building Council järjestää Green Building Weekillä sarjan virtuaaliseminaareja huippupuhujilla #ActingOnClimate -teemasta. Tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia.
- 21.9. | 13:00 – 14:30 BST #BuildBackBetter
- 22.9. | 15:00 – 16:30 BST Enhancing human health with net zero buildings
- 23.9. | 13:00 – 14:30 BST Net Zero for Communities, the Planet, and Economies
- 24.9. | 08:00 – 09:30 BST Bringing Embodied Carbon Upfront
- 25.9. | 13:00 – 14:30 BST Net zero buildings restoring the health of the planet
World Green Building Week on kestävän rakentamisen kansainvälinen teemaviikko
World Green Building Week on maailmanlaajuinen kestävän rakennetun ympäristön teemaviikko. Vuonna 2020 Green Building Week järjestetään 21.–25.9. Kampanjan teemana on ilmastotoimien kiireellisyys ja tunnuksena #ActOnClimate, joka haastaa kiinteistö- ja rakennusalan sekä päättäjät ryhtymään toimiin hiilineutraalin rakennetun ympäristön edistämiseksi. Suomessa kampanjan tunnisteena on myös #RatkaisunVuosi.
World Green Building Week järjestetään tänä vuonna 11. kerran ja sitä voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #WGBW2020. Vuonna 2019 kampanja tavoitti maailmanlaajuisesti 3,8 miljoonaa käyttäjää sosiaalisessa mediassa.
Suomessa kampanjan järjestää Green Building Council Finland ja sen yli 170 kiinteistö- ja rakennusalaa edustavaa jäsenorganisaatiota. Taustalla on maailmanlaajuinen World Green Building Council (WorldGBC) -verkosto sekä niiden 36 000 jäsenorganisaatiota. Green Building Council Finlandin jäsenet ovat mm. suurimmat kiinteistönomistajat, rakennusliikkeet, kaupungit, materiaalivalmistajat sekä asiantuntijayritykset ja -yhteisöt. Jäsenet kertovat viikon aikana kestävän rakennetun ympäristön teoistaan tai järjestävät omia tapahtumiaan.
World Green Building Week 2020 –verkkosivut suomeksi: figbc.fi/world-green-building-week ja englanniksi https://www.worldgbc.org/worldgreenbuildingweek.
Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tuoda hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa. FIGBC on yksi maailmanlaajuisen World Green Building Council -verkoston noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. FIGBC:n jäseninä on yli 170 Suomessa kiinteistö- ja rakennusalalla toimivaa yritystä ja yhteisöä. https://figbc.fi
Lisätiedot Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, Green Building Council Finland, puh 040 525 8440, mikko.nousiainen@figbc.fi