Kestävien toimistojen tunnusmerkkejä ovat luonnonvalo, raikas ja puhdas sisäilma sekä näkymä ulos. Näillä on yllättävän suuri merkitys työn tekemiseen: työn tuottavuuden ja työntekijöiden muistikyvyn on arvioitu parantuneen jopa neljänneksellä työtiloissa, joissa on saatavilla luonnonvaloa sekä josta on näkymä ulos.
Lisäksi tilatehokkuutta kehittämällä, pienillä automaatioinvestoinneilla sekä kiinteistöjen energianhallintaa ja päivittäistä ylläpitoa tehostamalla voidaan saavuttaa mittavia säästöjä ja pienentää ympäristörasitetta. Samalla voidaan parantaa rakennuksen sisäolosuhteita, nostaa työtehokkuutta ja lisätä viihtyisyyttä. Alkuinvestoinnit voivat olla suuria, mutta pitkällä tähtäimellä hankinnat maksavat itsensä takaisin kustannussäästöinä ja työn tuottavuuden noustessa.
Kehitysjohtaja Erkki Aalto RAKLI:sta kertoo mistä tehokkaat ja viihtyisät toimistot on tehty:
“Hyvä sijainti yhdyskuntarakenteessa ja erityisesti suhteessa arvoverkon muihin toimijoihin, palveluihin, asumiseen ja liikenteellisesti ovat erittäin keskeisiä tekijöitä. Tehokas ja viihtyisä toimisto tarjoaa hyvät puitteet tilanteen mukaan niin vuorovaikutukselle kuin yksityisyydellekin Hyvä sisäilma ja hyvät valaistus- ja lämpöolosuhteet luovat niin viihtyvyyttä kuin tuottavuutta.
Toimiston työaika kattaa yleisesti vajaat 20 % vuoden tunneista.
[Jopa yli puolet toimistojen vuotuisesta energiakulutuksesta syntyy usein toimistoajan ulkopuolella.]
Tämän pohja-tyhjäkäyttökulutuksen seuraamiseen ja alentamiseen kannattaa panostaa.
Toimistojen sähkönkäyttöä voidaan hyvin usein alentaa 15-20 % yksinkertaisin toimin. Sammutetaan valot joko itse tai automatiikan avulla tyhjistä tiloista. Pidetään huolta siitä, että toimiston tekniikka ei haaskaa sähköä yöaikaan, viikonloppuina tai muutoinkaan käyttöajan ulkopuolella. Vaikka kyseessä on periaatteessa erittäin yksinkertainen asia vaatii muutoksen aikaansaanti päättäväisyyttä. Kokemuksesta voi sanoa, että muutoksen jälkeen ihmettelee kuinka helposti yhteistuumin voi saada aikaan merkittäviä muutoksia ja hyvän mielen.”
[hr]Seuraavat tietoiskut ja case-esimerkit löytyvät nettisivuiltamme:
Ekskursio Nokialle! Perjantaina pääsemme yksinoikeudella toimistokierrokselle Nokia-talon uudistettuihin toimitiloihin. Uudistuksen lähtökohtina ovat olleet energiatehokkuuden kehittäminen ja käytön joustavuuden lisääminen. Kuulemme myös, miten uusissa tiloissa on huomioitu WWF:n Green Office -järjestelmän vaatimukset.
Vuokralaiselle ja vuokranantajalle yhteiset, kestävät tavoitteet! Green Lease –sopimuksessa vuokranantaja ja vuokralainen sopivat yhteisistä energiatehokkuustavoitteista, joiden toteutuessa niiden tuomat taloudelliset säästöt jaetaan osapuolten kesken. Lue, millaisia tavoitteita ja porkkanoita Sponda on sopinut vuokralaisensa Nordean kanssa haastavassa, satavuotiaassa Kalevan talossa!https://figbc.fi/wgbw/green-lease-kannustaa-vuokralaista-ja-vuokranantajaa-hyviin-tekoihin/
Mukavampi toimisto! Uponorin uudessa pääkonttorissa tehokkuutta on lähdetty parantamaan kehittämällä kestäviä lämmitys- ja viilennysratkaisuja. Tämä on tuonut sekä energiansäästöjä että viihtyvyyttä työntekijöille. Lue lisää sivuiltamme: https://figbc.fi/wgbw/uponor-hyodyntaa-energiasampoa-talonsa-alta-kayttajat-kiittavat/
Miksi suhata työpaikalle – työskentele kotisohvallasi! Perjantaina vietetään Kansallista etätyöpäivää, jonka tarkoituksena on kannustaa kokeilemaan uusia työnteon tapoja, lisätä työelämän joustavuutta ja parantaa ihmisten elämänlaatua. Samalla pyritään vähentämään päästöjä ja tasaamaan ruuhkahuippuja. Lue lisää työelämän muutoksesta ja siihen sopeutumisesta: https://figbc.fi/wgbw/ole-rohkea-astu-ulos-laatikosta/
Twiittaa meille missä sinä vietät etätyöpäivääsi! Käytä tunnisteita #etätyöpäivä ja #wgbw!
Kansainvälistä World Green Building Week -tapahtumaa vietetään tänä vuonna 16.-20. syyskuuta. Vuosittain järjestettävällä tempauksella halutaan kiinnittää huomio kestävään, tuottoisaan ja hyvinvointia tuottavaan rakennettuun ympäristöön. Suomen World Green Building Week keskittyy koteihin, kouluihin ja toimistoihin.
Lisää toimisto-teemasta: http://www.worldgbc.org/activities/business-case/; http://www.worldgbc.org/files/7513/7772/7507/WGBW_2013_Fact_Sheet_Offices.pdf