10.9.2021

Ympäristöviikko vähähiilistä rakentamista edistämässä – Jakamalla oivalluksia hyödymme kaikki

Me Skanskalla olemme asettaneet tavoitteeksemme olla hiilineutraaleja vuoteen 2045 mennessä. Jotta tavoitteemme voidaan saavuttaa, pyrimme tuomaan hiiliviisauden osaksi jokaisen skanskalaisen arkea. Se tapahtuu esimerkkien avulla, minkä vuoksi järjestämme tänä vuonna jo kuudetta kertaa ympäristöviikon, jonka aikana esittelemme ympäristötoimia alalla ja yrityksemme sisällä. Ympäristövastuullisuus on osa arkipäiväämme, mutta teemaviikon avulla annamme sille lisänäkyvyyttä. Ympäristöviikkomme sijoittuu samalle […]

Me Skanskalla olemme asettaneet tavoitteeksemme olla hiilineutraaleja vuoteen 2045 mennessä. Jotta tavoitteemme voidaan saavuttaa, pyrimme tuomaan hiiliviisauden osaksi jokaisen skanskalaisen arkea. Se tapahtuu esimerkkien avulla, minkä vuoksi järjestämme tänä vuonna jo kuudetta kertaa ympäristöviikon, jonka aikana esittelemme ympäristötoimia alalla ja yrityksemme sisällä. Ympäristövastuullisuus on osa arkipäiväämme, mutta teemaviikon avulla annamme sille lisänäkyvyyttä.

Ympäristöviikkomme sijoittuu samalle viikolle kuin World Green Building Week, ja keskitymme viikon aikana erityisesti antamaan ohjeita konkreettisista ilmastotoimista.

World Green Building Weekin teema on resilienssi ja tarkastelussa on erityisesti ilmastonmuutosta hillitsevä ja muutokseen sopeutuva rakennettu ympäristö. World Green Building Weekin webinaarit ja tietoiskut syventävät osaamistamme ja tarjoavat uusia näkemyksiä alan ammattilaisten kertomana. Ympäristöviikkomme ja World Green Building Week tuovat laajempaan tietoisuuteen rakennetun ympäristön uusimmat innovaatiot ja osoittavat, että ilmastohaasteet ovat ratkaistavissa.

Jotta ilmastonmuutokseen on ylipäätään mahdollista maailmanlaajuisesti sopeutua, on ensin löydettävä keinot sen hillintään. Koemme, että on velvollisuutemme osallistua julkiseen keskusteluun ja vaikuttaa toimiemme kautta ilmastonmuutoksen hillintään. World Green Building Week ja FIGBC tarjoaa tähän kiitettävästi erilaisia keinoja ja toisaalta oivan tilaisuuden, kun alan katseet ovat erityisesti suunnattuna viikon aikana ympäristövastuullisuuden näkökulmiin. Haluamme olla edelläkävijöitä ja ympäristöviikollamme tuomme esiin ympäristövastuullisuuden erilaisia näkökulmia niin toimistolla kuin työmaillamme.

Ympäristöviikkomme koostuu muun muassa ajankohtaisista webinaareista ja työmailla järjestettävistä johdon ympäristökierroksista. Toteutamme ohjelmaa siten, että siihen voi osallistua sekä kotitoimistolta että työmaalta käsin. Linkitämme World Green Building Weekin sivuston omille sisäisille kampanjasivuillemme ja kannustamme henkilöstöämme osallistumaan FIGBC:n tapahtumiin. Innostamme skanskalaisia oppimaan uutta. Ympäristöviikko ja World Green Building Week tarjoavat erinomaisen tilaisuuden kasvattaa hiiliviisauttamme. Nostamme myös teemaan liittyviä asioita sosiaalisen median puolella, ja pyrimme herättämään keskustelua. Lisäksi olemme aktiivisesti mukana FIGBC:n toimikunnissa, koska haluamme jatkaa ympäristötyötä vuoden ympäri.

Hiilineutraalius, ilmastotavoitteet ja IPCC-raportit voivat kuulostaa asiaan perehtymättömän korvaan yhtä helpoilta asioilta kuin taitoluistelun kolmoishyppy, minkä vuoksi ympäristöviikon ja World Green Building Weekin kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä tiedon avaajia. Jotta kaikki saadaan aidosti sitoutumaan yhteiseen tavoitteeseen, on tavoitteen sisältö ensin ymmärrettävä. Me Skanskalla haluamme osoittaa, että ilmastotavoitteiden asettaminen on modernin yrityksen peruskauraa ja niiden toteutumisen eteen tehdään konkreettisia tekoja. Yrityksillä on mahdollisuus muovata tulevaisuutta ja haluamme olla siinä mukana rakennusalan eturintamassa. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ei onnistu yksin eikä se ole kilpailu siitä, kuka ehtii maaliin ensimmäisenä. Jakamalla oivalluksia hyödymme kaikki ja voimme yhdessä saavuttaa ilmastotavoitteet.

Helmi Loukonen, ympäristöasiantuntija, Skanska

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun