12.1.2021

#BuildingLife -lähettiläät kannustavat nopeisiin toimiin rakennetun ympäristön hiilipäästöjen vähentämiseksi

Joukko merkittäviä suomalaisia yritysjohtajia on lähtenyt #BuildingLife-lähettiläiksi näyttämään omalla esimerkillään, miten rakennettua ympäristöä viedään kohti hiilineutraaliutta. #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin hanke, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen yritysten, Euroopan Unionin ja sen jäsenvaltioiden keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Nyt nimetyt ensimmäiset suomalaiset #BuildingLife-lähettiläät ovat sitoutuneet omalla toiminnallaan edistämään seuraavia tavoitteita: Hankkeen ensimmäiset lähettiläät Suomessa […]

Joukko merkittäviä suomalaisia yritysjohtajia on lähtenyt #BuildingLife-lähettiläiksi näyttämään omalla esimerkillään, miten rakennettua ympäristöä viedään kohti hiilineutraaliutta. #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin hanke, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen yritysten, Euroopan Unionin ja sen jäsenvaltioiden keskeiseksi ilmastotavoitteeksi.

Nyt nimetyt ensimmäiset suomalaiset #BuildingLife-lähettiläät ovat sitoutuneet omalla toiminnallaan edistämään seuraavia tavoitteita:

  • Rakennetun ympäristön parhaat päästövähennyskeinot on tunnistettava ja otettava nopeasti käyttöön, huomioiden koko elinkaari.
  • “Hiilijalanjälkilaskenta on otettava nopeasti osaksi rakennuslupaa ja uudisrakennuksille asetettava raja-arvo, joka ohjaa tehokkaasti rakennusten koko elinkaaren hiilipäästöjen vähenemiseen.”

Hankkeen ensimmäiset lähettiläät Suomessa ovat:

  • Juha Kostiainen, johtaja, kaupunkikehitys, YIT
  • Olli Nikula, toimitusjohtaja, Saint-Gobain Finland
  • Kaisa-Reeta Koskinen, projektijohtaja, Hiilineutraali Helsinki
  • Jyrki Keinänen, toimitusjohtaja, A-Insinöörit
  • Panu Pasanen, toimitusjohtaja, Bionova / One Click LCA
  • Jan Herranen, maajohtaja, Rototec Oy.

Lisäksi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen tukee hanketta vahvasti EU-tason #BuildingLife-lähettiläänä.

”Toivotamme lämmöllä ensimmäiset lähettiläät mukaan hankkeeseen. Nyt on alalla muutoksen paikka! Uskomme, että yhteistyöllä ja edelläkävijäyritysten johtajuudella voimme löytää nopeimmat keinot viedä päästövähennystavoitteet käytännön tekemiseksi. Kutsumme kaikki alan toimijat liittymään hankkeeseen!”, kertoo #BuildingLife-hankkeen Suomen projektipäällikkö Lauri Tähtinen, FIGBC.

#Buildinglife-lähettiläiden viestit koko alalle

Juha Kostiainen, johtaja, Kaupunkikehitys, YIT
”15 minuutin kaupunki -lähestymistapa tarjoaa erinomaisen lähtökohdan kestävien kaupunkien kehittämiselle. Kiinteistötasolla huomio täytyy kiinnittää koko elinkaaren päästöihin.”

Olli Nikula, Toimitusjohtaja, Saint-Gobain Finland Oy
”Ilmastonmuutoksen hillinnän kiireellisyys vaatii, että koko rakennusala etenee yhdessä yli rakentamisen arvoketjun – pidemmälle ja nopeammin. Tarvitsemme ja haluamme kaikki asiakkaat, kumppanit, toimittajat, päättäjät ja muut sidosryhmät mukaan tälle matkalle. Rakennetun ympäristön hiilineutraalius on myös valtava liiketoimintamahdollisuus koko alalle, jota verkosto, kuten FIGBC, voi tukea ja kirittää.”

Kaisa-Reeta Koskinen, Projektijohtaja, Hiilineutraali Helsinki
”Päästövähennystavoitteet ovat todella tiukkoja ja niihin ei päästä enää yksittäisiin asioihin keskittymällä. Rakentamisessa on käytönaikaisten päästöjen lisäksi huomioitava myös rakentamisen aikaiset ja materiaalien valmistamisesta aiheutuneet päästöt ja pienennettävä niitä radikaalisti. Hiilineutraalin huomisen rakennuksia rakennetaan tänään ja siksi tarvitaan kunnianhimoinen ja kokonaisvaltainen lähestymistapa päästövähennyksiin.”

Jyrki Keinänen, toimitusjohtaja, A-Insinöörit
”Kun asetamme suuria, rakennetun ympäristön merkitystä vastaavia tavoitteita hiilipäästöjen pienentämiseksi, tarvitsemme rohkeita ratkaisuja. Asetetaan rima korkealle jokaisessa rakennushankkeessa!”

Panu Pasanen CEO, Bionova / One Click LCA
”Uudisrakennusten elinkaaren hiilijalanjäljelle tarvitaan sitovat raja-arvot ohjaamaan päästövähennyksiin. Ruotsissa laskenta on lakisääteistä 2022, ja Suomen sääntely tulee saattaa ripeästi voimaan. #BuildingLife.”

Jan Herranen, maajohtaja, Rototec Oy
”Kiinteistöjen lämmitys ja viilennys vastaavat suurimmasta osasta hiilidioksidipäästöjämme ja meidän missiomme on tehdä tästä osasta yhteiskuntaamme hiilineutraali. Olen innoissani voidessani olla mukana ja tukea #BuildingLife hanketta”

Lähde mukaan #BuildingLife-hankkeeseen

Suomessa #BuildingLife -hankkeen keskeisenä tavoitteena on laatia alan edelläkävijöiden yhteistyöllä, hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, joka antaa kaikille alan toimijoille konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit oman toimintansa kehittämiseksi.

Kaikki alan toimijat ovat tervetulleita mukaan edistämään #BuildingLife-hankkeeseen. Osallistua voi monella eri tavalla, kuten lähtemällä hankkeen lähettilääksi, osallistumalla työpajoihin tai käyttämällä #BuildingLife-tunnistetta sosiaalisessa mediassa.

#BuildingLife -lähettiläiksi toivomme henkilöitä, joilla on laaja alan ja aihepiirin tuntemus, sekä halua ja intoa olla näkyvillä yhteisen tavoitteen edistämiseksi. Lähettilään toivotaan edustavan alalla arvostettua ja vaikutusvaltaista yritystä tai organisaatiota ja olevan johtoasemassa. Tutustu lähettilään toimenkuvaan sekä sen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja ota yhteyttä projektipäällikkö Lauri Tähtiseen.

Ensimmäinen #BuildingLife Leaders’ Forum -seminaari ja työpaja järjestetään helmikuun alussa 4.2.2021 klo 13. Vuoden 2021 aikana Leaders’ Forumeissa kuullaan alan parhaista esimerkeistä ja toimenpiteistä, opitaan toisiltamme ja käydään avointa keskustelua parhaista toimenpiteistä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Lisätietoja

Lauri Tähtinen, puh. 040 486 5400, lauri.tahtinen@figbc.fi

#BuildingLife on yhteiseurooppalainen, kymmenen Green Building Councilin projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeisiksi ilmastotavoitteiksi. Suomessa hankkeen keskeisenä tavoitteena on koota hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, joka antaa kaikille alan toimijoille konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit oman toimintansa kehittämiseksi. Lue lisää hankkeesta:

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tuoda hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa. FIGBC on yksi maailmanlaajuisen World Green Building Council -verkoston noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. FIGBC:n jäseninä on lähes 200 Suomessa kiinteistö- ja rakennus-alalla toimivaa yritystä ja yhteisöä.

Edit: Uutista on tarkennettu 23.3. tavoitteiden sanamuodon osalta.

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun