7.10.2022

A-Insinöörien Keinänen: Lepokitka on voitettava

Kiinteistö- ja rakennusala on vahvasti säädelty: normeja on ja niitä tulee lisää.  – Toinen keino on toimia vapaaehtoisesti. Olemme vahva toimija ja näemme vastuun ympäristöstä. Jos jonkun niin asiantuntijayritysten tehtävään kuuluu tuottaa positiivisia vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle, A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen sanoo.  A-Insinöörien ilmastotiekartassa on lupaus toiminnan hiilineutraaliudesta vuonna 2024.  – Se on tarkoittanut paljon […]

Kiinteistö- ja rakennusala on vahvasti säädelty: normeja on ja niitä tulee lisää. 

– Toinen keino on toimia vapaaehtoisesti. Olemme vahva toimija ja näemme vastuun ympäristöstä. Jos jonkun niin asiantuntijayritysten tehtävään kuuluu tuottaa positiivisia vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle, A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen sanoo. 

A-Insinöörien ilmastotiekartassa on lupaus toiminnan hiilineutraaliudesta vuonna 2024. 

– Se on tarkoittanut paljon työtä, eikä se työ ole aina ollut taloudellisesti perusteltua. Mutta se työ  on tuonut jotakin myös liiketoimintaan. Olemme kehittyneet vähähiilisyyden asiantuntijoina ja samalla viisastuneet myös asiakkaille tuottujen palvelujen, kuten hiilipäästöjen laskennan ja päästöohjauksen, tarjoana.   

Keinänen sanoo, että alan johtavat toimijat eivät saa päästää itseään liian helpolla. 

– Tämä on sitkeyslaji, mutta se ei estä toimimasta. Opimme ja tiedämme koko ajan enemmän.  

Keinäsen mukaan hankintakriteerit ovat avainasemassa, kun tavoitteena on päästötön rakentaminen. 

– Tilaajan pitää vaatia kumppaneiltaan hiilijalanjälkiohjausta, päästövähennyksiä, materiaalien kierrättämistä, sitten toteutuu. Kiinteistökehityksessä sijoittajilla on suuri rooli alan ohjauksessa.   

Keinäsen mukaan tehdyissä hiilettömyystoimissa hankalinta on saavutusten mittaaminen. 

– Hiilijalanjäljelle on standardit, se on normitettu. Hiilikädenjäljen laskentaan ja ohjaukseen ei vielä ole standardeja, ja sama koskee materiaalien uudelleen käyttöä, jota tuotekelpoisuustekijät rajoittavat. Kestää hetken ennen kuin päästään yhteisymmärrykseen kierrätetyn materiaalin leimoista. 

Jyrki Keinänen on tyytyväinen yrityksen jäsenyyteen Green Building Council Finlandissa. 

– Se on alan johtava järjestö, ja siellä on osaava henkilökunta, joka tuottaa tietoa ja antaa konsulttiapua. #BuildingLife-ryhmässä saamme tietoa siitä, missä muut menevät. Haluamme jakaa avoimesti myös omaa tietotaitoamme ja havaintojamme – kirittää itseämme ja muita. 

Muutos hiilettömään rakentamiseen etenee suurista yrityksistä pienempiin. 

– Vaatimuksia tulee koko ketjuun; hiilitase on pian osa kiinteistö- ja rakennusalan normaalia toimintaa. Meillä on nyt kotipesä kunnossa, seuraavaksi huomio siirtyy alikonsultteihimme.  

Keinäsen mukaan pk-yrityksillä on mahdollisuus saada kilpailuetua tekemällä omat #BuildingLife-tiekarttansa, kun kaikki yritykset eivät ole vielä hereillä. 

– Pk-yrityksenkin johdon pitää katsoa kengänkärkiään pitemmälle, lepokitkan voittaminen on suurin juttu. Liikkeelle voi lähteä vaikka miettimällä, mikä on yrityksen vaikuttavuus. Siitä löytyy fokus päästöttömyystyöhön: tehdään se, mihin voidaan vaikuttaa. Ei vain kasvihuonekaasuja vastaan vaan ihmisten hyvinvoinnin puolesta. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun