Tapahtumat

Kaupunkivihreän seminaari: Viherrakenteen arvo ja suunnittelun lähtökohdat

Viherrakenne suojelee meitä ja omaisuuttamme sään ääri-ilmiöiltä sekä tarjoaa välttämättömiä ekosysteemipalveluita. Seminaarissa perehdymme, miten juuri alkanut ARVO-hanke edistää kaupunkien viherrakenteen vahvistamista maankäytön suunnittelussa, ja miten kaupungit siitä hyötyvät. Seminaarissa kuullaan…

torstai 21.3.2024

09:00 - 12:15

Ilmoittaudu tapahtumaan

Viherrakenne suojelee meitä ja omaisuuttamme sään ääri-ilmiöiltä sekä tarjoaa välttämättömiä ekosysteemipalveluita. Seminaarissa perehdymme, miten juuri alkanut ARVO-hanke edistää kaupunkien viherrakenteen vahvistamista maankäytön suunnittelussa, ja miten kaupungit siitä hyötyvät. Seminaarissa kuullaan myös kaupunkien viherrakenteen suunnittelun kehityksen suunnista neljän viime vuosina toteutetun hankkeen tulosten kautta. Seminaarissa tuloksistaan kertovat hankkeet: Co-carbon, BOOST, No Net Loss City ja Virtuaalivehreä. Lisäksi keskustelemme viherrakenteen vahvistamisen haasteista eri päätöksenteon tasoilla.

Seminaarin keynote-puhujana professori Arto O. Salonen! Arto O. Salonen on tulevaisuuden tekijä, joka tutkii kestävään elämään ja yhteiskuntaan siirtymistä. Salonen on terävä ajankuvan sanoittaja ja pidetty tieteen yleistajuistaja. Salonen työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella. Hän on Suomen kestävyyspaneelin jäsen.

Tapahtuma järjestetään hybridinä: verkossa sekä Otaniemen kampuksella, B-Salissa. Osoite: Kandidaattikeskus, 2. krs, Otakaari 1, Espoo.
Saapuminen Otaniemeen.
Kandidaattikeskuksen kartta.

Lämpimästi tervetuloa!

Seminaarin ohjelma

9:00 Aamukahvit
9:30 Tervetulosanat, Maija Bergström, Helsingin kaupunki
Kaupunkien viherrakenne suojelee meitä ja omaisuuttamme. Millaisia arvoja  viherrakenteeseen ja muunlajisiin kiteytyy ja miten arvomaailmamme on muuttumassa
9:35 Keynote, Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto
ARVO-hankkeen ja tekijöiden esittely: Mitä aiomme tehdä ja miten kaupungit siitä hyötyvät?
10:00 ARVO-hankkeen esittely & tavoitteet, Elisa Lähde, Aalto-yliopisto
10:20 Partnerikaupunkien näkökulmia hankkeeseen, Johanna Huttunen, Vantaan kaupunki, ja Anna Pursiainen, Espoon kaupunki
Edeltäjähankkeiden tuloksia: Kaupunkien viherrakenteen ja sen suunnittelun kehityksen suunnat
10:40 Ekosysteemitilinpito, Leena Kopperoinen, SYKE
10:50 Co-carbon, Ranja Hautamäki, Aalto-yliopisto
11:00 BOOST ja No Net Loss City, Liisa Varumo, SYKE
11:10 Virtuaalivehreä, Maija Bergström, Helsingin kaupunki
11:20 Kommenttipuheenvuoro kaupungilta, Jouni Heinänen, Helsingin kaupunki
Kaupunkiluonnon momentum on nyt. Millaista kaupunkivihreää haluamme, ja miten sen suunnittelu tulee muuttumaan?
11:30 Paneelikeskustelu: Itä-Suomen yliopiston Arto O. Salonen, ympäristöministeriön Antti Irjala, Espoon kaupungin Paula Kuusisto-Hjort sekä Anttinen Oiva Arkkitehtien Selina Anttinen. Fasilitoi Elisa Lähde.
12:10 Key listener ja päätössanat
12:15 Seminaari päättyy

ARVO – Viherrakenteen arviointi ja vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa -hankkeessa (10/2023-12/2025) vahvistetaan viherrakennetta ja tunnistetaan sen tuottamia arvoja tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistämiseksi. Hanketta koordinoi Helsingin kaupunki. Hankekumppaneina toimivat Aalto-yliopisto, Espoon kaupunki, Vantaan kaupunki ja Green Building Council Finland. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta. 

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun