Vuoden 2021 kuntavaalit lähestyvät. Vaaleissa valitaan kuntavaltuustojen jäsenet seuraavalle nelivuotiselle kaudelle. Valitut päättäjät vaikuttavat kaikkeen päätöksentekoon lähimpänä arkeamme. Kestävästi rakennettuun ympäristöön panostaminen tarjoaa kuntalaisille työtä ja elämänlaatuista asumista tulevaisuudessakin. Nyt tehtävät sijoitukset realisoituvat tulevaisuuden säästöinä, tuloina ja hyvinvointina.
Kokosimme kuntavaalien ehdokkaille ja valittaville päättäjille Kestävästi rakennetun ympäristön oppaan. Opas ohjaa kaavoituksen, infrarakentamisen, rakentamisen ja kiinteistöjen hallinnan vaiheiden kautta kohti pienempää hiilijalanjälkeä ja tehokkaampaa kiertotaloutta.
#BuildingLife Leaders’ Forumin terveiset kuntapäättäjille
#BuildingLife -hankkeen toisessa Leaders’ forumissa 25.3.2021 pyysimme osallistujia kertomaan, mitkä olivat heidän mielestään tärkeimpiä toimenpiteitä hiilineutraalisti rakennetun ympäristön saavuttamiseksi.
Päättäjien merkittävimmiksi toimenpiteiksi lueteltiin rahoituksen, konkreettisen tuen ja neuvontapalveluiden lisäksi suora ohjaus kaavoituksen, tontinluovutusehtojen ja kilpailuttamisen kautta.
Oman liiketoiminnan tueksi kaivattiin muun muassa helpommin saatavilla olevaa ja kattavaa tietoa, konkretiaa tavoitteisiin ja toimenpiteisiin sekä yhteistyötä.
Asiantuntijapalveluita, neuvontaa, tietoa ja hyviä esimerkkejä kuntapäättäjien avuksi löytyy runsaasti FIGBC:n verkostosta.
Mikä päästöjä vähentävä toimenpide uusien kunnallispoliitikkojen tulisi toteuttaa vuoteen 2025 mennessä?
- rahoituksen kohdistaminen päästövähennyksille
- Kaiken polttoon perustuvan energiantuotannon lopettaminen
- kunnassa rakennutetaan vain A-energialuokan rakennuksia
- Yksityisautoilun rajoittaminen keskusta-alueilla
- kaikki rakentaminen A luokkana / energiatehokkusremontti
- Rakennusten hukkalämmön hyödyntäminen ja kausivarastointi
- Laittaa infra kuntoon, se luo pohjan mm vähähiiliselle liikenteelle.
- Kunnan tulisi rakennusjärjestyksessä ja/tai kaavoituksen kautta velvoittaa elinkaaren hiilijalanjäljen päästöjen laskentaan, jotta laskennat tulevat tutuiksi ennen valtakunnallista raja-arvojen kautta ohjausta
- Metsittää joutomaata
- Asettaa vuosittaiset tavoitteet sille, mitä rakennetun ympäristön kestävyyttä edistäviä vaatimuksia/linjauksia tehdään vuosina 22/23/24/25.
- Tiukka linja rakennuksien purkamisen suhteen
- Kaukolämpöverkoston tukeminen ja korjausrakentaminen niillä paikkakunnilla, kun sellainen on rakennettu.
- Polttoon perustumattomien teknologioiden suosiminen lämmöntuotannossa.
- Tuottaa toimivat ja kannustavat avustusmallit energiakorjausten suorittamiseen.
- Kaavoituksen jouhevoittaminen ja tavoitteilla, ei keinoilla, ohjaus.
- Varmistaa rahoitus todellisten päästövähennystoimenpiteiden toteuttamiselle. Kun ne julistukset ja hätätilan toteamiset eivät auta resursoinnissa.
- vain elinkaarihankkeita myös korjauspuolelle, jotta turvataan terveet rakennukset
- Hiilijalanjalka osaksi kaikkea kilpailuttamista
- Tukea ja ohjeistusta hiilineutraalisuuteen yksityisille rakennusten omistajille Hgin kaupungin Energiarenesanssi hyvä esim.
- Mahdollistaa taloyhtiöiden alueellinen yhteistyö esim. Taloyhtiöfoorumien/klubien avulla, jolloin energiaremonttien yms. toimenpiteiden toteuttaminen taloyhtiöissä toteutuu. Samalla lisärakentaminen yms. aluekehittäminen mahdollistuu.
- Tukea kestävää kaavoitusta
- Tontinluovutusehtojen vähäpäästöisyystavoitteiden edistäminen
- Luoda konkreettisia ratkaisuja kiertotalouteen
- Ajaa olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden parantamista vähäpäästöisiin energiamuotoihin siirtymisellä sekä energiarempoilla (tuet, investoinnit).
- Kaavoituksessa kokonaistarkastelu, tarpeet, materiaalit, aikataulut rakentamiselle kiertotalouden ja hiilijalanjäljen näkökulmasta.
- Tuoda laajemmin päätöksentekoon aina ilmastovaikutuksen arvioinnin.
- Kuntien tulee merkittävänä tilaajana ja julkisen rahan käyttäjänä ryhtyä tuumasta toimeen. Suunnitelmat, tiekartat ja tavoitteenasetannat on tehty ja nyt tarvitaan rohkeutta vaatia toiminnanharjoittamilta ratkaisuja eikä kuunnella selityksiä
- Energiaremontteihin kannustaminen neuvonnalla ym., vrt. Helsingin energiarenessanssi
- Uskaltaa tehdä päätöksiä, että uusia taloja/asuinalueita ei rakenneta alueelle / tontille, jonka perustamisolosuhteet synnyttävät merkittävästi päästöjä.
- Kunnianhimoiset tavoitteet ympäristötehokkaalle rakentamiselle
- Selkeät reunaehdot, kuten tontin hiilibudjetti on hyvää innovaatiopolitiikkaa. Lisäksi tarvitaan kyvykkyyden rakentamista ja kannusteita!
- Viestiä kunnan tahtotila alueen rak.liikkeille
- Esitellä hyviä kansainvälisiä esimerkkejä > niistä mallia tänne. Pilottien kautta uusia käytäntöjä.
- Voisivatko kaupungit vaikuttaa sähkön lähisiirron hintaan omistamissaan verkoissa? Se voisi luoda insentiivejä hajautettuun energiaan.
- Asettaa vaatimuksia lämmityksen hiilineutraalisuudelle, niin uusissa rakennuksissa kuin saneerauskohteissakin. Lämmityksen ja viilennyksen toteutus esim. hiilineutraalilla maalämmöllä. Luoda mahdollisuus valinnanvapauteen energiavalinnoissa ja helpottaa lupamenettelyitä.
Miten kaupungit ja kunnat voivat edesauttaa organisaatiotasi vähentämään päästöjä?
- Vaatimalla hankinnassa ympäristömerkkiä
- Päästövähennys hankintakriteeriksi.
- Vuokralaisena toivoisimme, että käyttämiemme tilojen energiankulutustiedot olisivat helposti saatavilla
- Vastuullisilla hankinnoilla
- Kumppanuuskaavoitus ja käyttötarkoitusten muutos. Tyhjät tilat käyttöön.
- Sujuva yhteistyö asiantuntijatoimistojen kanssa
- Isossa kuvassa se vähäpäästöinen energia; kaikkien käyttöön ja kohtuuhintaisena :-)
- Asettaa konkreettisempia tavoitteita vähähiilisemmän rakentamisen osalta.
- Uusien kestäviä ratkaisuja soveltavien toimijoiden markkinoille pääsyä pitäisi helpottaa. Tarvitaan myös riskinottoa, että ala kehittyy.
- Vaatimalla päästäjen vähentämistä ja ylipäänsä niiden selvittämistä
- Yhteishakkeissa yhteistyö vastuullisesti
- Varmistetaan tasavertaisuus hankkeiden kilpailutuksessa
- Kehittämällä uusia vähähiiliseen rakentamiseen liittyviä projekteja ja jakamalla niihin liittyvää tietoa kattavasti.
- Kriittisyys purkamiseen luo esimerkkejä haastavaista korjausrakentamiskohteista mikä luo edellytyksiä korjausrakentamisen kustannustehokkuuden parantamiseksi.
- Ollaan kaikki kunnat yhtä vaativia rakentamisen, logistiikan, jne. vähäpäästöisyyden suhteen, jotta palvelujen tarjoajat kehittävät osaamistaan tarpeidemme mukaiseksi.
- Julkiset vastuulliset hankinnat
- Ohjata hankkeita myös rakentamisen aikana tehtävien ratkaisujen osalta koskien logistiikkaa ja kalustoa sekä luoda niille kriteereitä.
- Materiaalineutraalit kilpailutukset ja kaavamääräykset
- Kuntien tulee luopua kiinteistöjen omistamisesta. Säästöpotentiaali realisoituu heti, koska tyhjät tilat ja rakennukset saadaan markkinaehtoiseen ja tehokkaaseen käyttöön”
- Kuntien tulee myydä kiinteistöt, koska niihin kerrytetään korjausvelkaa ”säästämään” kunnan taloutta.
- Energiatehokkaat ja elinkaariajattelua noudattavat hankkeet eivät onnistu kuntaien omissa hankkeissa. Kunnan tulee siirtyä omistajasta tilojen käyttäjäksi.
- Helpottamalla maalämpöprojektien lupamenettelyjä, jotta saadaan projektit tehtyä nopeammin ja helpommin. Kannustaa energiaomavaraisuuteen ja myymään ylijäämä itsetuotettu energia (esim. aurinkosähköllä tai maalämmöllä).
Mitä konkreettisia ratkaisuja organisaatiollasi on tarjota kaupunkien ja kuntien ilmastotyöhön?
- Rakennuksen Joutsenmerkki
- Halu auttaa tilaajia uusien kohteiden hiilijalanjäljen laskennassa tulevaisuudessa.
- Asiantuntija-apua parhaiden energia- ja päästötehokkuuden ratkaisujen löytämiseen rakennustasolla
- Kestävämpää, vähähiilistä infraa.
- Hiilineutraalia kaukolämpöä Heleniltä 2035. KL:n ominaispäästö tippuu 60% v. 2025 ja -80% v. 2030
- Vahvaa asiantuntijuutta mm. ilmastojohtaminen, hankinnat, rakentamisen kiertotalous…
- Älykäs rakennuslogistiikka vähentää työmaakuljetuksia jopa puolella (tällä hetkellä villi länsi) ja työmaapalveluiden yhteiskäytöllä voidaan tehostaa koneiden ja laitteiden käyttöä työmaalla.
- Tehokkuutta palveluiden ja asiantuntijoiden hankintaan – www.sustayns.com
- https://www.jll.fi/fi/trendit-ja-tutkimukset/sijoittajat/what-do-new-sustainability-regulations-mean-for-esg-investors-in-europe
- Kiinteistöjen ja kortteleiden energiatehokkuuden AI-pohjaista kokonaisoptimointia pohjaksi rakentamishankkeen jatkovaiheisiin ja päätöksentekoon
- Metropolia aikoo olla Hiilineutraali ammattikorkeakoulu 2030
- Kaukolämpöverkon helppous ja uudet teknologiat kuten maalämpö ja aurinkovoima. Kaukolämpömme Helenillä tulee olemaan hiiletöntä viimeistään vuonna 2029!
- Ilmastoinfo tarjoaa jo nyt energianeuvontaa sekä taloyhtiöille että omakotiasujille. Tuuppaamme eteenpäin tiedon avulla sekä asumiseen ja energiaan että liikkumiseen, ruokaan ja kuluttamiseen liittyvissä asioissa.
- Ensintulee selvittää se, missä merkittävät päästövähennyspotentiaalit ovat ja investoida niihin.
- Tutkittuun tietoon pohjautuvia ratkaisuja esim. Metsätalouden ja maatalouden päästövähennyksiin.
- Työkaluja / apua miten kaavoitusta voidaan tehdä kustannustehokkaammin jolloin tästä tulevat säästöt voidaan käyttää ilmastotyöhön ilman, että rakentamisen kulut eivät nouse.
- Esimerkkejä Helsingin ilmastotyöstä, elinkaariohjausmalli rakennushankkeille, pilottihankkeiden kokemuksia https://energiaviisaat.fi, https://ilmastoviisaat.fi, energia- ja olosuhdeseurantajärjestelmän hyödyntäminen energiatehokkuuden parantamiseksi
- Selvät tavoitteet suunnittelukilpailuihin ja tontinluovutuksiin
- Hyvä omistajanohjaus ja saumaton yhteistyö Helsingin virkamiesten kanssa. Helen kannustaa Helsingin kaupunkia ja muita energiayhtiöitä sitoutumaan Science Based Target’järjestelmään, jotta Pariisin sopimuksen tavoitteet saavutetaan.
- Energiayhtiöiden päästöjen vähennys keskeistä, toiveena siihen liittyvien yhteistyöhankkeiden käynnistäminen.
- Rototec tarjoaa hiilineutraalia maalämpöä eri kokoisten rakennusten lämmitykseen ja viilennykseen ja jo rakentamisen aikaista hiilineutraalia lämmitystä.
Edit: artikkelia on tarkennettu 8.4.2021.