Kestävyyden kuntotarkastus

Epämiellyttävä totuus kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden riskirakenteista

Kuntotarkastus paljastaa: kestämättömyys ei kannata

Viime vuodet ovat olleet suhdannetilanteen vuoksi kiinteistö- ja rakennusalalle hyvin vaikeita. Paremmat ajat häämöttävät, mutta montusta ei nousta vanhaan tapaan rakentaen. Tulevaisuuden perustukset valetaan vähähiilisesti ja samalla korotetaan rakentamisen kannattavuutta.

Kiinteistö- ja rakennusalan rooli yhteiskuntamme nykyisessä ja tulevaisuuden menestyksessä on kiistaton. Ala pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä ja tarjoaa hyvän, turvallisen ja terveellisen elämän puitteet.

Alan on kuitenkin tehtävä rivakka muutos tavoissaan toimia. Nykyiset toimintamallit kuluttavat kestämättömän määrän energiaa ja raaka-aineita. Ilmastopäästöt ja luontovaikutukset ovat katastrofaalisella tasolla. Rakentamisen rattaat ovat luoneet hyvää tulevaisuuden kustannuksella.

Jos olitkin ajatellut, että kestävyys on lisäkustannus, viestinnän taikatemppu, tai konsultin kirjoittama vastuullisuusraportti, pysähdy. Ajattele uudelleen. Nyt on aika toimia ja varmistaa työpaikkasi ja yrityksesi liiketoiminnan tulevaisuus.

Tutki ja ota oppia onnistumisista

Alan edelläkävijät ovat leikanneet toimintansa energian ja resurssien kulutusta, ilmastopäästöjä ja luontovaikutuksia radikaalisti. He ovat onnistuneet samalla myös virtaviivaistamaan prosessejaan, leikkaamaan kustannuksiaan, saamaan helpommin ja edullisemmin rahoitusta, houkuttelemaan parhaat asiakkaat, lisäämään kohteidensa tuottoa sekä ylipäänsä parantamaan liiketoimintansa kannattavuutta.

He näyttävät, mihin suuntaan ala on menossa ja miltä tulevaisuuden voittajien liiketoiminta näyttää. Kestävyys ei ole pelkkiä menoeriä, vaan välttämättömiä ja kannattavia investointeja tulevaan. ”Copy with pride” – tutki ja hyödynnä hyviä esimerkkejä omassa työssäsi.

Kuntotarkastus kiteytettynä

Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus kuljettaa sinut ilmaston, luonnon, kiertotalouden ja energiamurroksen kautta toimialan kestävyyden tilannekuvan tasalle.

Julkaisun jokaisessa osiossa esitetään tilannekuva ja tapa, jolla nykytilaa on ryhdytty mittaamaan. Osion päätteeksi kartoitetaan riskit ja ratkaisut sekä esitellään alalla jo toteutettuja hyviä ratkaisuja. Jokaiselle osiolle on julkaistu myös erillinen taustamuistio, johon on koottu tutkittu data tarkemmalla tasolla.

Ilmasto-osiossa todetaan, että ilman rakennusmateriaaleista syntyvien päästöjen radikaalia vähenemistä ja positiivisten vaikutusten innovointia Suomen kiinteistö- ja rakennusala ei pysty hoitamaan sille kuuluvaa osuutta ilmastotavoitteista ja Pariisin sopimuksen 1,5 asteen hiilibudjetti ylitetään.

Energiamurros-osiossa suunta on oikea, mutta pidemmän aikavälin energiatehokkuustavoitteet ovat karkaamassa käsistä. Kiinteistökannan pinta-alan kasvu syö energiatehokkuustyön saavutuksia. Kiinteistötasolla tuotettavalla uusiutuvalla energialla olisi kuitenkin suurta potentiaalia kuroa kuilu umpeen.

Kiertotalous-osio paljastaa, että kiinteistö- ja rakennusala elää yhä rajoittamattomien resurssien maailmassa. Kierrätysaste laahaa, ja rakennusten elinkaaret ovat liian lyhyitä.

Luonto-osion luvut osoittavat rakentamispaineen nakertavan tiivistyvien kaupunkien luontoa. Jos kaupungit taas kasvavat kaavoitetun alueen ulkopuolelle, niitä ympäröivä luonto vaarantuu. Kaupunkien tulisikin löytää uudenlainen tasapaino ilmastonmuutoksen hillinnän ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen välillä.

Kaikki teemat myös linkittyvät toisiinsa vahvasti, ja toisaalta niiden kesken on ristiriitoja. Alalta kuitenkin löytyy jo win-win -ratkaisujakin, ja niitä olemme koonneet mukaan tähän julkaisuun.

Kestävyys ei ole pelkkiä menoeriä, vaan välttämättömiä ja kannattavia investointeja tulevaan.

Hyvät ja huonot uutiset

Kuntotarkastus osoittaa, että kiinteistö- ja rakennusalan alan on tehtävä suuria muutoksia toimintatavoissaan ja rivakalla tahdilla. Vatulointiin ei ole aikaa, sillä planetaariset rajat paukkuvat. Edelläkävijät ovat lähteneet jo liikkeelle.

Raporttimme sisältää hyviä ja huonoja uutisia alalle.

Huonot uutiset: Meidän on täytettävä kehittyvän yhteiskuntamme tarpeet huomattavasti nykyistä vähemmällä energian ja resurssien kulutuksella. Samanaikaisesti meidän on roimasti pienennettävä ilmastopäästöjä ja luontovaikutuksia sekä kehitettävä täysin uudenlaisia, positiivisia vaikutuksia.

Hyvät uutiset: On täysin mahdollista tuottaa samanaikaisesti hyvää yhteiskunnalle ja rakentaa samalla parempaa tulevaisuutta. Kun ajattelemme asiat uudelleen, voidaan tulevaisuudessa esimerkiksi pääkaupunkiseudun miljoona tyhjää toimisto- ja liiketilaneliötä valjastaa uuteen käyttötarkoitukseen. Toisin sanoen kaupungit voivat tiivistyä ilman lisärasitusta luonnolle. Vastaavasti käytöstä poistuvien, suotta sähköä syövien sote-kiinteistöjen alta voidaan alueita ennallistaa, ja itse rakennukset voivat olla todellinen kiertotalouden aarreaitta.

Edelläkävijät ovat jo osoittaneet, miten liiketoimintaa tehdään tulevaisuudessa kestävästi ja kannattavasti. Tervetuloa mukaan luomaan planeetan rajoissa menestyvää kiinteistö- ja rakennusalaa!

Osallistu, keskustele ja toimi. FIGBC tarjoaa jokaiselle jotakin – perusopeista syventäviin tietoihin. Kanssamme et ole muutoksessa edessä yksin. Yhdessä johdamme kestävyyssiirtymää.

Kiitos verkostolle

Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus on tuotettu Green Building Council Finlandin (FIGBC) asiantuntijoiden ja verkostomme parhaiden osaajien johdolla. Kiitos kaikille kirjoitustyöhön osallistuneille asiantuntijoille, kommentoijille sekä toimialan edelläkävijöille hyvistä case-esimerkeistä.

Lataa kestävyyden kuntotarkastus tästä

Lataa raportti

Ota yhteyttä

Antti johtaa Green Building Council Finlandin toimintaa ja hallintoa yhteistyössä FIGBC:n hallituksen kanssa ja toimii toimiston esihenkilönä. Hän vastaa yhdistyksen sidosryhmäsuhteista ja edustaa yhdistystä julkisessa keskustelussa.

Anne Valkama

Viestintäpäällikkö

anne.valkama@figbc.fi

+358 40 588 9911

Anne johtaa ja koordinoi Green Building Council Finlandin viestintää ja vaikuttamista, vastaa järjestön brändistä, mediasuhteista ja palveluiden markkinoinnista. Hän toimii yhteistyössä jäsenorganisaatioiden ja yhteistyökumppaneiden viestijöiden kanssa.

Liina Länsiluoto

Yhteiskuntasuhdepäällikkö

liina.lansiluoto@figbc.fi

+358 40 835 4900

Liina vastaa Green Building Council Finlandin vaikuttavuustyöstä kestävyyssiirtymän edistämiseksi.

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun