10.9.2024

Eteneekö kiertotalous liian hitaasti rakennusalalla? Älä lannistu!

Swecon rakentamisen kiertotalouden kehityspäällikkö Meeri Mäkihelmi kertoo artikkelissaan, että kiertotalouden Green Deal sekä muut ennakoivat toimet kirittävät koko rakennus- ja kiinteistöalaa systeemitason muutoksiin, jolloin vähähiilinen kiertotalous ja luonnonvarojen kestävä käyttö valtavirtaistuvat.

Kansainvälinen World Green Building Week on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Tämän vuoden teema on #BuildingTheTransition – Kestävyyssiirtymä.

Kiertotalouden Green Deal -sitoumus julkistetaan 12.9.2024. Strategisen sitoumuksen tavoitteena on edistää kansallisen Kiertotalousohjelman tavoitteiden saavuttamista vähentämällä luonnonvarojen käyttöä sekä edistämällä vähähiilistä kiertotaloutta. Sitoutujien on valittava toimenpiteitä vähintään kahdelta sitoumuksen toimenpidealueelta.

Osana kiertotalouden green dealin valmistelua päivitettiin Suomen kiertotalousskenaariot vuodelle 2035. Rakennettu ympäristö on yksi skenaariotyössä tunnistetuista viidestä toimenpidealueista. Skenaarioiden laatimiseksi kiertotaloustoimenpiteiden mahdollisia seurauksia mallinnettiin Suomen kansatalouden tasolla.

Tässä Suomen kansantalouden materiaalivirrat ja niiden vaikutukset: Toteutunut kehitys ja kiertotalouden skenaariot vuodelle 2035 -selvityksessä todetaan, rakentamisen ja maarakentamisen vaikutus kotimaiseen materiaalien ottoon on todella merkittävä. Positiivinen huomio on, että tutkijoiden päätelmien mukaan kiertotalousohjelman tavoitteet ovat saavutettavissa, mutta se vaatii kunnianhimoisia toimia lakisääteisten toimien lisäksi – ja nopeasti.

Hitautta mittavaan rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön tuovat sekä hitaasti että vauhdilla etenevät säätelyn muutokset. Kiertotalous on merkittävässä osassa uutta rakentamislakia: rakennusten purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitykset ovat jatkossa lakisääteisiä ja suunnittelussa vaaditaan rakennusten elinkaariominaisuuksien huomioimista.

Vaikka muutoksia tehdään lainsäädäntöön, käytännön soveltamiseen tarvitaan vielä tukea ja apua. Tällä hetkellä kaivataan kipeästi yhteisiä pelisääntöjä esimerkiksi rakennusmateriaalien kelpoistamiseen uusiokäyttöön.

Osassa materiaaleja tätä työtä on jo tehty. Betonin osalta 1.9.2022 voimaan tullut asetus helpottaa uusiokäyttöä, kun jätteeksi luokittelun päättämiseen on tullut selkeät arviointiperusteet. Tällä hetkellä kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa, kuten UURAKET-hankkeessa (3/2023–9/2025) tehdään tärkeää pioneerityötä kelpoistamisprosessin yhdenmukaistamiseen sekä rakennusvalvonnan että suunnittelutoiminnan osalta. Hankkeesta odotetaankin suosituksia malttamattomana. Kansainvälisiä näkökulmia tuovat muun muassa EU-hankkeet ReCreate ja CIRCuIT.

Lainsäädännön ja toimintatapojen selkeyttäminen vastuukysymyksissä on toinen kehitystä hidastava näkökulma. Joitakin hanke-esimerkkejä rakennuksen omistajan vastuusta löytyy jo. Lisäksi rakennustuotevalmistajat ovat hypänneet mukaan kiertotalousbisnekseen. Oman tuotannon uudelleenkäytettäville tuotteille tutkimuksien ja käsittelyn jälkeen on mahdollista myöntää esimerkiksi uudestaan takuu, kun materiaalit ja tuote tunnetaan.

Vaikka rakentamisen kiertotaloutta ohjaavan säätelyn kanssa ollaan odottavissa tunnelmissa, tekemisen ei pidä halvaantua. Paljon jo voidaan tehdä ja tulevaan varautua. Nyt on siis hyvä hetki tarkastella portfolioita ja hankkeita.

Tuotetietojen viemisen tietomalleihin, olemassa olevien kiinteistöjen inventoinnin ja mallinnuksen sekä taksonomian mukaiset toimet kiertotaloudessa voi aloittaa jo nyt, jotta on valmis ottamaan isompia harppauksia vaatimustason kiristyessä. Hankesuunnittelua voidaan tehdä kiertotalouden mukaisesti, materiaalien uusiokäyttöä voidaan edistää, purkukartoituksia ja kiertotalousstrategioita on mahdollista ja järkevää laatia jo ennakkoon.

Sweco voi tukea mallintamisessa, kiertotalouden mukaisessa suunnittelussa sekä materiaalien uusiokäytön suunnittelussa, purkukartoituksissa, ja toki myös kiertotalousstrategioiden laatimisessa.

Ennakoivasti toimiminen maksaa itsensä takaisin jo nyt taksonomianmukaisuuden vahvistuessa ja positiivisina tuloksina organisaation vastuullisuustyön mittaristossa. Kiertotalouden Green Deal sekä muut ennakoivat toimet kirittävät koko rakennus- ja kiinteistöalaa systeemitason muutoksiin, jolloin vähähiilinen kiertotalous ja luonnonvarojen kestävä käyttö valtavirtaistuvat.

Meeri Mäkihelmi, rakentamisen kiertotalouden kehityspäällikkö, Sweco

Sinua voisi kiinnostaa myös

#BuildingLife pikaoppaat vähähiiliseen rakentamiseen

Green Building Council Finlandin ja A-Insinöörien tuottamat seitsemän pikaopasta vähähiiliseen rakentamiseen kattavat selkeästi hankkeen eri vaiheet. Rakennuttajan, arkkitehdin ja pääsuunnittelijan, rakennesuunnittelijan, taloteknisen suunnittelijan, urakoitsijan, infrarakennuttajan ja rakennustuotevalmistajan tiiviit pikaoppaat voit ladata maksutta käyttöösi.

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Askeleet vähähiiliseen rakentamiseen

Tämä käytännönläheinen opas auttaa alkuun, kun yrityksessänne pohditaan mihin oma tavoitetaso pitäisi asettaa, tai mitä olisi paras tehdä seuraavaksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun