Bakun ilmastokokouksen pääviesti tuntuu olleen, että jonkun muun tarttis tehdä jotain. Kestävyysmurroksen toteuttamisessa ei kuitenkaan ole varaa muiden tekijöiden etsimiselle, eikä myöskään mutkuille tai sitkuille.
Faktat ovat kiistattomia. Emme ole 1,5 asteen polulla. Siis tiedämme hyvin, että vähähiilisyys, kiertotalous, energiamurros ja luontokadon estäminen on tärkeää, mutta kun…
Mutta kun…raha
Huoli huomisen leivästä on ymmärrettävää, mutta taloudellisissa mutkutteluissa meidän on syytä pidentää tarkastelun aikajännettä: onko yrityksellä oikeasti varaa olla tekemättä asioita uudella tavalla? Saako joku kilpailijasi kilpailuetua siitä, että on keksinyt ratkaisun kestävyysmurroksen toteuttamiseen, leanannut prosessejaan, tai saa selkeästi edullisempaa rahoitusta, koska on nähnyt kehittämisen ja pilotoinnin vaivan.
Monet yritykset kehittävät kovaa vauhtia uusia, kestäviä toimintamalleja. Kehitystyö maksaa aikaa ja rahaa, mutta samalla luodaan kilpailukykyä tulevaisuuteen.Suomi on pieni markkina ja tehokkuutta oman liiketoiminnan kehittämiseen kannattaa hakea vertaisoppimisesta ja yhteiskehittämisestä. Esimerkkinä ovat FIGBC:n kaltaiset järjestöt, jotka järjestävät työpajoja ja klinikoita tai esimerkiksi KIRA-haasteet, joissa innovoidaan uutta yhdessä.
Mutta kun lait ja vaatimukset…
Mutta kun lainsäädäntö tekee muutoksesta jähmeää? Jos mutkunne on lainsäädännöllinen haaste, ota yhteyttä minuun tai vaikkapa toimialasi etujärjestöihin. Järjestöillä on iso vaikutusvalta myös poliittisiin päättäjiin. FIGBC edustaa yli 320 organisaatiota kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimintaamme ohjaavat jäsenistä kootut hallitus ja ohjausryhmät. Työtämme on myös tarvittaessa nostaa lapa pystyyn, kun puhutaan kestävyysmurroksen vauhdittamisesta. Teillä on vaikutusvaltaa. Voit olla myös suoraan yhteydessä päättäjiin.
Suomenkin tasolla on hyvä kysyä, että onko meillä varaa jäädä kestävyysmurroksessa esimerkiksi muita Pohjoismaita jälkeen? Siltä se nimittäin tällä hetkellä näyttää lainsäädännöllisesti ja hallituksen ilmastotoimien osalta.
Mutku en….
…osaa? Kouluta ja kouluttaudu. Vastuullisuus yrityksessä ei ole vastuullisuuspäällikön henkilökohtainen tontti, eikä kestävyysmurroksen toteuttaminen ei onnistu vanhoilla opeilla tai prosesseilla. Tutun ajattelutavan ”koko organisaatio myy” mukaisesti, jokainen organisaation jäsen toimii vastuullisemmin. Vanhatkin konkarit tarvitsevat uusia oppeja. Ja sitä on tarjolla runsaasti! Suomen ympäristöministeriö on tuottanut eOppivaan koko Eurooppaa palvelevan kurssisarjan, jossa on juurta jaksaen selvitetty vähähiilisen ja kiertotaloudellisen rakentamisen perusteet. Jos Lontoon murre ei taitu, tarjoaa FIGBC jäsenilleen ihan nollan euron hinnalla niin kiertotalouden kuin vähähiilisen rakentamisen peruskurssitkin.
- Climate change arkistot – eOppiva
- Katso myös verkkokurssit ja webinaaritallenteet – Green Building Council Finland
Sitkuiluun ei ole aikaa – it’s game on!
Bakun neuvottelut ovat olleet turhauttavia: 1,5 asteen saavuttamiseen ei ole enää täyttä luottoa, polarisaatio yhteiskunnassamme on kasvanut. Laahaako kestävyysmurros, vai tapahtuuko se sittenkin, tässä aivan silmiemme edessä? G20-maiden johtajien tapaamisen yhteydessä World Green Building Council liittyi Mission 2025 -koalitioon, viestinä on lyhyesti: pistetään haisemaan – nyt lisää vaan investointeja kestävyyteen.
Eli ei enää sitkuilua ”Sitten kun taloustilanne on parempi”. Faktat ovat kiistattomia. Sitkuun ei ole varaa. Edessä on taloudellisesti vain heikompia aikoja, jos emme pysty hillitsemään ilmastonmuutosta ja vaikuttamaan sen aiheuttamiin taloudellisiin kustannuksiin. Muuttuvan ilmaston aiheuttamat suorien ja ketjuuntuvien riskien kartoittaminen ja niihin varautuminen on järkevää talouden ja omaisuudenhallintaa.
Liina Länsiluoto
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
liina.lansiluoto@figbc.fi
+358 40 835 4900