Green Building Council Finland

Green Building Council Finlandin syyskokous valitsi hallituksen ja puheenjohtajiston

Green Building Council Finland (GBC Suomi ry) on syyskokouksessaan 23.11.2021 päättänyt uuden hallituksen kokoonpanosta sekä vuoden 2022 toimintasuunnitelmasta, tulo- ja menoarviosta sekä jäsenmaksujen suuruuksista.

Green Building Council Finlandin hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja muut hallituksen jäsenet

Vaalitoimikunnan puheenjohtaja Antti Kerppola (Sfääri), Pekka Metsi (Granlund), Kari Kokkonen (Technopolis Oyj), Riitta Juutilainen (Senaatti-kiinteistöt) ja Heidi Launo (Evli-Rahastoyhtiö Oy).

Vaalitoimikunnan ehdotuksen mukaisesti hallituksen puheenjohtajaksi valittiin nykyinen varapuheenjohtaja Anne Kaiser ja hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin nykyinen hallituksen jäsen Pasi Suutari.

Anne Kaiser, Saint-Gobain Finland

Anne Kaiser, Vastuullisuuspäällikkö Saint-Gobain Finland
”Ensinnäkin haluan kiittää luottamuksesta ja jo kuluneista vuosista, jotka todella ovat minulle antaneet enemmän kuin ottaneet.

Näen, että FIGBC:n kasvunkaari on ollut hieno ja tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia, sillä me elämme tämän toimialan keskeisiä muutoksenhetkiä. Niin laaja rintama organisaatioita on mukana muuttamassa rakennettua ympäristöä hiilineutraaliksi ja upealla draivilla.

FIGBC on kasvanut isoksi toimijaksi alalle, ja kasvu tuo muassaan myös vastuuta. Meillä on laaja jäsenkunta, joita täytyy voida osallistaa ja jonka tarpeita täytyy osata palvella.

Haluan myös toivottaa uudet jäsenet mukaan ja kiittää heitä. Odotan innolla yhteistyötä kanssanne.”

Pasi Suutari, SOK

Pasi Suutari, Kiinteistöjohtaja SOK
”On kunnia jatkaa FIGBC:n hallituksessa nyt toista vuotta ja samalla päästä varapuheenjohtajan roolissa entistä syvemmälle järjestön työhön. Näen FIGBC:n tärkeässä edelläkävijän ja fasilitaattorin roolissa, kun olemme tekemässä Suomen kiinteistö- ja rakennusalasta hiilineutraalia. Jäsenet ja toimijat tarvitsevat julkisuudessa näkyvän vaikuttajan, jotta tulevaisuuden alan käytännöistä tulee arjessa toimivia ratkaisuja. Samalla jäsenet tarvitsevat myös konkreettista apua ja sparrausta oman toiminnan ja palveluidensa kehittämiseksi. FIGBC:ssä käytössä oleva jäsenistöä laajasti osallistava työskentelytapa on erinomainen keino päästä mukaan osaksi tätä kehitystyötä ja parantaa omaa kilpailukykyä muuttuvassa markkinassa.”

Hallitukseen valittiin neljä uutta jäsentä

  • Petri Valkama, NREP
  • Jukka Viitanen, NRC Group
  • Ville Reinikainen, Granlund
  • Liisa Jäätvuori, A-Insinöörit
Petri Valkama, NREP


Petri Valkama, johtaja ja osakas, NREP”Rakennettu ympäristö on vastuussa jopa 40 prosentista globaaleista päästöistä, joista 10 prosenttia on materiaalien ja rakentamisen prosessien aiheuttamaa. Matkalla hiilineutraaliin yhteiskuntaan nämä päästöt ovat, ei ainoastaan vähennettävä, vaan eliminoitava. Energian osalta voimme jo siirtyä hiilineutraaliin tulevaisuuteen, ja tämän siirtymän tulee tapahtua nyt eikä myöhemmin. Rakentamisen ja materiaalien päästöistä merkittävä osa on sellaisia, joiden nollaamiseen meillä ei ole vielä selkeää tiekarttaa, tai joiden aikataulu on aivan liian hidas. Nyt on aika toimia! Meidän on vahvistetta ja vauhditettava muutosta kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. KiRa-toimialalla on oltava rohkeutta tehdä historiamme nopein muutos ajattelu- ja toimintatavoissa.”

Jukka Viitanen NRC

Jukka Viitanen, Head of Sustainability, NRC Group ASA
”Green Building Council edustaa asioita, jotka tunnen itselleni tärkeiksi rakentamisen alalla työskennellessäni: kestävän, vähähiilisen rakentamisen edistäminen sekä jatkuva toimialan kehittäminen. Siksipä olenkin erittäin iloinen päästessäni osallistumaan tähän työhön entistä tiiviimmin. Edustan infrarakentamisen alalla toimivaa NRC Groupia ja kuten WorldGBC:n hiljattain julkaisemassa Beyond Buildings-raportissa todetaan, infrarakentamiseen tulee kiinnittää huomiota aiempaa enemmän, jotta sen vielä hyödyntämätön potentiaali rakennetun ympäristön kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa tulevat huomioiduksi. Kestävän kehityksen työssä onnistutaan yhteistyöllä.”

Liisa Jäätvuori, A-Insinöörit

Liisa Jäätvuori, johtaja, kestävä kehitys ja uudet palvelut, A-Insinöörit.
”Olen erittäin iloinen tulevasta yhteistyöstä FIGBC:n hallituksessa, sillä pidän yhdistystä poikkeuksellisen mahdollisuusorientoituneena ja laajasti alaa osallistavana. Haluan osaltani vaikuttaa rakennusalan kehittymiseen siten, että saamme vähähiilisestä rakentamisesta aikanaan valtavirtaa, verraten esimerkiksi turvalliseen rakentamiseen.
Juuri nyt pidän erityisen tärkeänä osaamisen kehittämistä arvoketjun kaikissa rooleissa. Kaavoitus, hankekehitys, hankinta, projektinjohto, suunnittelu ja toteutus sisältävät kaikki vähähiilisen rakentamisen ja kiertotalousammattilaisen osaamista.  Lisäksi rakennustuoteteollisuudella on näytön paikka tulevina vuosina.

Hiljattain alalla levinnyt kädenjälkiajattelu voi olla positiivinen tapa saada taitoja haltuun. Sen lisäksi tarvitsemme työkaluiksi runsaasti käytännön esimerkkejä sekä tietoa vähähiilisten ja kiertotalousratkaisujen haasteista ratkaisuineen. Vielä ei kuitenkaan ole aika lukittautua parhaisiin käytäntöihin. Hallitustyössä olen kiinnostunut edistämään entistä vahvempaa yhteistyötä kansainvälisten verkostojen ja tutkijoiden kanssa jakaaksemme oppeja, löytääksemme uusia mahdollisuuksia ja haastaaksemme suomalaista rakennusalaa.”

Ville Reinikainen, Granlund

Ville Reinikainen, energiatoimialan johtaja, Granlund
”Rakennetun ympäristön rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja sen vaikutuksiin varautumisessa on poikkeuksellisen merkittävä. On hienoa havaita, että tämä tosiasia on myös opittu tunnustamaan alallamme laajasti ja toimenpiteitä kestävämmän tulevaisuuden eteen tehdään kiihtyvällä tahdilla.

FiGBC:n hallituksessa haluan olla mukana tukemassa ja vauhdittamassa tätä positiivista kehitystä. Lisäksi uskon, että pitkä kokemukseni kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisuustyöstä sekä liiketoiminnan johtamisesta antavat hyvät valmiudet merkitykselliseen työskentelyyn Suomen vaikuttavimman ja laaja-alaisimman kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkoston hallituksessa. ”

Hallituksen jäseninä jatkavat

  • Niina Nurminen, Ilmarinen
  • Matti Kuronen, Bonava / Pohjola Rakennus
  • Mikko Heikkinen, UKI Arkkitehdit
  • Kaisa-Reeta Koskinen, Helsinki
  • Anna Tiri, KONE Suomi ja Baltia

FIGBC toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruudet vuodelle 2022

Green Building Council Finlandin toimintasuunnitelma 2022 jakautuu seitsemään osaan:

  • Strategiset kehitysprojektit
  • Jäsenpalveluiden kehittäminen
  • Uudet toimikunnat
  • Toiminnan kehittäminen
  • Vaikuttavuus ja viestintä
  • Koulutukset
  • Keskeiset projektit

Strategiset kehitysprojektit

Kannustamme yli puolet Suomen ammattimaisista kiinteistönomistajista asettamaan tavoitteekseen hiilineutraalin energiankäytön

Hiilineutraali energiankäyttö yleistyy vahvasti ja merkittävä osa ammattimaisista kiinteistön omistajista on jo asettanut sen tavoitteekseen vuoteen 2030 mennessä. Myös kaupungeilla ja kunnilla on kunnianhimoisia tavoitteita, mutta niissä kiinteistöjen roolia ei ole vielä täysimääräisesti huomioitu.

Vuonna 2022 panostamme erityisesti julkisten toimijoiden kirittämiseen kohti hiilineutraalia energiankäyttöä. Yksityisille kiinteistönomistajille viestitään ensisijaisesti päivitetystä Net Zero Carbon Buildings –sitoumuksesta, joka kattaa myös ennen käyttöä syntyvät tuotesidonnaiset päästöt.

Teemme yhdessä KIRA- ja energia-alan toimijoiden kanssa yhteisen hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma julkaistiin syksyllä 2021 ja sitä tuki yli 20 merkittävää organisaatiota.

Vuonna 2022 keskitymme toimintaohjelman aseman vahvistamiseen alalla ja sen saattamiseen mahdollisimman monen organisaation tietoisuuteen. Tavoitteena on saada toimintaohjelmalle laaja tuki alan yritysten ja järjestöjen keskuudessa, sekä auttaa alan yrityksiä luomaan omat toimintaohjelmansa ja ottamaan seuraavat askeleet kohti hiilineutraaliutta. Tätä tavoitetta edistää ensisijaisesti #BuildingLife-hanke.

Varmistamme, että kaikissa merkittävissä rakennetun ympäristön hankkeissa huomioidaan vähähiilisyys ja kiertotalous

Viime vuosina olemme nähneet paljon erinomaisia esimerkkejä vähähiilisyyden ja kiertotalouden huomioimisesta rakennetun ympäristön hankkeissa. Näiden sisällyttämiseen jokaisessa hankkeessa on kuitenkin vielä pitkä matka.

Hankkeisiin vaikuttamista ja toimenpiteisiin kannustamista voidaan tehdä monessa eri vaiheessa. Vuonna 2022 keskitymme hanketason vaikuttamiseen suorilla kontaktoinneilla, mielipidevaikuttamiseen blogeilla ja viestinnällä, arvoihin vaikuttamiseen alan kilpailujen kautta, sekä tiedon lisäämiseen omien ja muiden julkaisuja jakamalla.

Jäsenpalveluiden kehittäminen

Vastaamme jäsenmäärämme viimeaikaiseen kasvuun ja jäsentemme tarpeisiin. Parannamme jäsenpalveluita ottamalla käyttöön uuden jäsenrekisterin, jolla varmistamme jäsentietojen oikeellisuuden, tietoturvan ja parannamme jäsenviestintäämme.

Järjestämme jäsenistölle tilaisuuksia verkostoitua ja kehittää omaa osaamistaan. Haluamme myös ymmärtää paremmin jäsentemme tarpeita ja selkeyttää jäsenyyden hyötyjä sekä aktivoida koko jäsenistömme mukaan toimintaan. Vuonna 2022 edistämme alan kehitystä jatkamalla kumppanijäsenmallia.

Uudet toimikunnat

Vuoden 2022 toimikunnat ovat

  • Rakentaminen-toimikunta
  • Kiinteistöt-toimikunta
  • Alueet-toimikunta
  • Infra-toimikunta
  • Viestintätoimikunta

Vuoden 2022 asiantuntijaryhmät ovat

  • LEED-ryhmä, BREEAM Assessor –ryhmä ja WELL-ryhmä
  • CEEQUAL-ryhmä
  • EU Taksonomia -ryhmä

Toimikuntien ja asiantuntijaryhmien lisäksi FIGBC-verkostossa on useita muita verkostoja, jotka liittyvät projekteihin tai muihin yhteisiin hankkeisiin.

Toiminnan kehittäminen

Haluamme vastata jäsenmäärän nopeaan kasvuun henkilöstöresursseja vahvistamalla, kartoittamalla jäsentemme tarpeet ja vastaamalla niihin paremmilla teknisillä valmiuksilla ja kansainvälisen yhteistyön tarjoamilla mahdollisuuksilla.

Vaikuttavuus ja viestintä

Laadimme vuodelle 2022 strategiaan perustuvan vaikuttamissuunnitelman ja toteutamme siinä priorisoitavat asiat, panostamme tiedon löydettävyyteen ja visuaalisuuteen.

Koulutukset

Parannamme alan osaamista tarjoamalla koulutuksia, ajankohtaisaiheiden tietoiskuja ja luomalla jatkokoulutusmallin. Vuoden aikana järjestetään useita osallistujille ilmaisia koulutuskokonaisuuksia osana projektityötä.

Kehitämme yhdessä muiden toimijoiden kanssa alan yhteistä koulutuspalettia.

Kehitämme oppilaitosyhteistyötä, tarjoamme luennointia ja kannustamme huomioimaan vähähiilisyyden ja kiertotalouden teemat koulutustarjonnassa.

Keskeiset projektit

Valmistelemme uusia projekteja vuosille 2022–2023.
Tavoitteenamme on yksi merkittävä tai kaksi pienempää uutta kehityshanketta strategisten tavoitteiden mukaisesti vähähiilisyyden tai kiertotalouden aihepiiristä. Käynnissä olevat projektit 2022: #BuildingLife, KIRA-kioski 2.0, Nordic Network for Circular Construction, Dramatically Reducing Embodied Carbon in Europe, LIFE Level(s) ja SBC – One Planet Sustainable Buildings and Construction Programme.

Talousarvio ja jäsenmaksut vuodelle 2022

Toimitusjohtaja Mikko Nousiainen esitteli yhdistyksen talouden kehitystä viime vuosille. Ehdotettava talousarvio on laadittu vahvasti strategiaa toteuttavaksi. Se panostaa yhdistyksen tavoitteiden toteutumiseen ja toiminnan kehittämiseen ja varautuu toteuttamaan kertaluonteisia panostuksia vuoden aikana. Talousarvio hyväksyttiin.

Hallituksen ehdotus syyskokoukselle jäsenmaksuista on, että liittymismaksua ei peritä ja jäsenmaksut pidetään samoina kuin vuonna 2021. Ehdotus hyväksyttiin.

Ehdotus yhdistyksen sääntöjen muuttamiseksi ja nimenmuutos

Päätettiin, että yhdistyksen virallinen nimi on jatkossa Green Building Council Finland ry (aiemmin GBC Suomi ry), epävirallinen lyhenne FIGBC ja sen kotipaikka on Helsinki. Päätettiin myös muuttaa yhdistyksen sääntöjä niin, että jatkossa etäosallistuminen yhdistyksen kokoukseen on mahdollista, hallituksen päätöksellä.

Muut syyskokouksen päätökset

  • Päätettiin että neuvottelukuntaa ei valita.
  • Tilintarkastajaksi valittiin tilintarkastusyhteisö Hill Audit Oy ja päävastuullinen tarkastaja KHT Antti Tuomola.
  • Muut asiat.
Petri Suutarinen, Finreim

Kokouksen päättäminen

Petri Suutarinen kiitti kiinnostavasta ajanjaksosta hallituksen puheenjohtajana ja kannusti alan aktiivista yhteistyötä. Mikko Nousiainen kiitti niin puheenjohtajia kuin kaikesta yhteistyötä niin hallituksen kuin toimikuntienkin jäsenten kanssa. ”Petri olet suurella sydämellä ja sitoutuneesti kestävyystyötä tehnyt puheenjohtajakautesi ajan”, kiitti Nousiainen vielä.

Kiitos vuoden 2021 kumppanijäsenille: A-insinöörit ja Realia

Kumppanijäsenten ja FIGBC:n yhteisenä tavoitteena on vauhdittaa rakennus- ja kiinteistöalan muutosta kohti ekologisesti kestävämpiä toimintatapoja ja ratkaisuja. Kiitos A-Insinööreille ja Realialle kuluneesta vuoden kumppanijäsenyydestä. Haemme myös kumppanijäsentä vuodelle 2022.

Loppuvuosi maksuttomaksi uusille jäsenille

Organisaatiot, jotka haluavat nyt loppuvuonna liittyä verkostoomme toteuttamaan hiilineutraalia, kiertotalouden periaatteiden mukaisesti toimivaa rakennettua ympäristöä, ovat loppuvuoden ajan mukana yhteistyössä maksutta ja heti mukana ensi vuoden toimikunnissa, hankkeissa ja uusissa projekteissa.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

63 #BuildingLifen kannattajaa ja 14 julkaistua tiekarttaa

1.6.2023
#Buildinglifen tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Kutsumme mukaan kannattajia sitoutumaan oman tiekartan laatimiseen ja julkaisemme jo valmiita tiekarttoja esimerkiksi koko alalle. NCC hiilitiekartta

Green Building Council Finland muuttaa Siltasaareen

29.5.2023
Muutamme Hakaniemeen, Siltasaari 10:n tiloihin! 1.6.2023 lähtien osoitteemme on Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki. Siltasaari 10 on historiallinen kohde, jolle on mm. myönnetty LEED Platinum -ympäristösertifikaatti. Kiinteistönomistaja ja FIGBC -verkoston jäsen

#BuildingLife2 – lisää vauhtia kohti ilmastokestävää Eurooppaa

24.5.2023
World Green Building Council julkaisi tasan vuosi sitten tavoiteohjelmansa EU:n rakentamislainsäädännölle. Whole Life Carbon Policy Roadmapin tavoitteena on varmistaa, että rakentamislainsäädäntö on linjassa EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden kanssa ja toisaalta

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin 2023 kooste

15.5.2023
Ympäristöministeriö ja Green Building Council Finland järjestivät Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin tiistaina 9.5.2023. Tilaisuudessa kuultiin vähähiilisen rakentamisen säädöskehityksestä Euroopassa sekä Suomessa, alan viimeisimmistä kehityssuunnista sekä alueiden käytön suunnittelun vaikutuksesta vähähiiliseen rakentamiseen.

Aika siirtyä suljettuun kiertoon – GBCt julkaisevat Circular Built Environment Playbookin 

10.5.2023
World Green Building Council (WorldGBC) ja sen yli 75 Green Building Councilin verkosto lanseeraavat Circular Built Environment Playbookin – kansainvälisen oppaan nopeuttamaan kiertotalouden ja resurssitehokkuuden periaatteiden käyttöönottoa rakennusalalla. Green Building

Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden sanakirja julkaistu

3.5.2023
Yhteisesti sovitut toimintatavat, tulkinnat ja termit karsivat pois mahdollisia väärinymmärryksiä ja jopa päällekkäistä työtä. Järjestönä ja jäsentemme verkostona tuotamme erilaisia selvityksiä ja toimintamalleja, joiden avulla alalla toimivat voivat vauhdittaa omaa

FIGBC:n tulevaa strategiaa hiotaan toukokuussa 

19.4.2023
FIGBC:n uuden strategian valmistelu aloitettiin kevätkokouksessa 28.3.2023. Uusi strategia hyväksytään syyskokouksessa ja se astuu voimaan vuoden 2024 alusta. Nyt kutsumme Green Building Council Finlandin jäseniä osallistumaan strategiatyöpajoihimme.  Järjestämme toukokuussa viisi työpajaa

Kuinka vauhdittaa puun kiertotaloutta infrahankkeissa? 

19.4.2023
Elina Samila, FIGBC, haastatteli Janne Tikkamäkeä, Skanska, infrarakentamisen ympäristövastuullisuuden kehittymisestä. Tikkamäki on työskennellyt infrarakentamisen alalla eri rooleissa jo yli kahdenkymmen vuoden ajan.  Kiihtyvä kehitysvauhti ja -tahto  Kehitysvauhti on hurja niin

S-Pankki liittyi jäseneksi maailmanlaajuiseen kestävän rakentamisen verkostoon 

13.4.2023
Green Building Council Finland on osa maailmanlaajuista Green Building Council -verkostoa, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja rakennetun ympäristön ympäristökestävyyttä.  S-Pankki liittyy jäseneksi kestävän rakennetun ympäristön edistämiseen keskittyvään Green

New Global Policy Principles outline transformative action policymakers can take to accelerate sustainability action in the built environment 

12.4.2023
Ahead of the G7 Ministers’ Meeting on Climate, Energy and Environment (15–16 April 2023), the World Green Building Council (WorldGBC), and its network of 75+ Green Building Councils, launch a

Tulevaisuuden työn haasteita ja ratkaisuja

6.4.2023
Minkälaista kestävyystyötä rakennusalan yritykset tällä hetkellä tekevät? Minkälaisia haasteita alan yritykset kestävyysmurroksen edessä kohtaavat? Entä miten näitä haasteita voitaisiin lähteä ratkaisemaan? Tällaisten kysymysten äärelle kerääntyi 13.-15.3. joukko teknisen alan opiskelijoita

Askelia kohti vähähiilisyyttä 

6.4.2023
Vähähiilinen rakentaminen on mahdollista nyt. Ja vähähiilisyyden tulisikin olla suunnittelun lähtökohta heti rakennushankkeen alusta alkaen kaikissa rakennushankkeissa. Vähähiilisyyden ohjaamiseen on erilaisia keinoja, kuten esimerkiksi:  Vähähiilisyyden ohjauksessa on tärkeintä seurata vähähiilisyyden