#BuildingLife -hankkeen Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet. Ensimmäiset konkreettiset askeleet kohti hiilineutraaliutta on jo otettu, mutta vauhtia tarvitaan lisää. Lue selvityksestä parhaat vinkit, millä eri tavoilla yritykset ovat toimintaansa kehittäneet.
Energiansäästö- ja hiilijalanjälkitavoitteita on kiinteistö- ja rakennusalalla paljon käytössä. Sekä kunnat ja kaupungit että yksityisen sektorin toimijat ovat asettaneet omalle toiminnalleen päästövähennystavoitteita ja ryhtyneet vähentämään toimintansa ympäristökuormittavuutta.
Olemme keränneet selvitykseen kokonaiskuvan rakennetun ympäristön päästöjen muodostumisesta ja ennen kaikkea jo käsillä olevista keinoista vähentää päästöjä. Selvitys sisältää yritysten konkreettisia esimerkkejä hankkeista, joissa on onnistuttu vähentämään päästöjä tavanomaiseen verrattuna.
Selvityksessä on painotettu kaupallisten hankkeiden onnistumisia, mutta joukossa on myös pilottihankkeita. Esimerkit osoittavat, että alalla pyritään laajasti vähentämään oman toiminnan päästöjä ja päästöjen vähentämistoimenpiteet ovat myös hyvää liiketoimintaa.
Onko kiinteistö- ja rakennusala valmis kohtaamaan ilmastonmuutoksen tuomat haasteet?
Kiinteistö- ja rakennusalan energiankäytön ja materiaalipäästöjen rajoittaminen on Suomelle välttämätöntä Pariisin ilmastosopimuksen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi. Rakentaminen ja rakennukset käyttävät noin 40 % Suomessa kulutetusta energiasta.
Toisaalta rakentaminen kuluttaa enemmän raaka-aineita kuin mikään muu teollisuudenala. Suomessa syntyvistä jätteistä 40–50 % aiheutuu rakentamisesta ja purkamisesta.
Ilmastonmuutoksen seurauksena rakennuskannan on vastattava tulevaisuudessa erilaisen ympäristön haasteisiin. Ilmastonmuutokseen sopeutumista on vahvistettava riskienhallinnan parantamiseksi. Ilmastonmuutos häiritsee luonnon tasapainoa, mikä näkyy sään ääri-ilmiöiden, kuten myrskyjen ja tulvien lisääntymisenä.
Meidän on yhdessä sitouduttava
- vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja saavuttamaan hiilineutraalius.
- luopumaan fossiilisista polttoaineista kaikissa arvoketjun vaiheissa.
- siirtymään lineaarisista arvoketjuista kiertotalousyhteiskuntaan.
Alan edelläkävijät ovat valmiita muutokseen. Liity mukaan.
Osallistu toimintaohjelman kokoamiseen
Seuraavaksi kokoamme #BuildingLife -hankkeessa hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman, joka sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi. Suuri osa askeleista kohti hiilineutraaliutta on jo tunnistettu, mutta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi tarvitaan vielä laajaa vuoropuhelua.
Tervetuloa mukaan hankkeen seuraaviin työpajoihin kesäkuussa, tunnistamaan juuri sinun toimintasi kannalta merkittävimpiä toimenpiteitä.
Anna palautetta
Kutsumme kaikki rakennetun ympäristön organisaatiot kommentoimaan ja käymään vuoropuhelua kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyydestä. Anna meille avointa palautetta selvityksestä:
- Antaako selvitys realistisen kuvan alan nykytilasta?
- Onko alalla käynnissä kehityssuuntia, joita raportissa ei ole käsitelty?
- Mille kokonaisuuksille alan tulisi asettaa yhteiset vähähiilisyyttä edistävät välitavoitteet?
Lähetä palautteesi selvitykseen liittyen sähköpostitse 15.5.2021 mennessä osoitteeseen info(at)figbc.fi.
Lisätietoja #BuildingLife -hankkeesta
Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, p. 040 486 5400.
Miisa Tähkänen, johtava asiantuntija, p. 040 080 3237.
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)figbc.fi.
#BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeisiksi ilmastotavoitteiksi. Suomessa hankkeen keskeisenä tavoitteena on koota hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, joka antaa kaikille alan toimijoille konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit oman toimintansa kehittämiseksi.
Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tuoda hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa. FIGBC on yksi maailmanlaajuisen World Green Building Council -verkoston noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. FIGBC:n jäseninä on yli 200 Suomessa kiinteistö- ja rakennusalalla toimivaa yritystä ja yhteisöä.