1.6.2021

FIGBC ehdotukset kuntien ilmastotalkoiden vauhdittamiseen

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra teetti konsulttiyhtiö Sitowisella selvityksen, jonka mukaan suomalaisissa kunnissa on ryhdytty aktiivisesti ilmastotalkoisiin. Tekemistä kuitenkin riittää vuoteen 2035 – ja sen jälkeenkin. Selvityksen mukaan yli kaksisataa kuntaa on asettanut toiminnalleen ilmastotavoitteen. Jos nämä tavoitteet täyttyvät, vähenevät Suomen kansalliset päästöt noin puolella. Selvityksessä kerrotaan, että kuntien tavoitteiden laatu on vaihtelevaa. Yli kolmasosalla ilmastotavoitteen […]

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra teetti konsulttiyhtiö Sitowisella selvityksen, jonka mukaan suomalaisissa kunnissa on ryhdytty aktiivisesti ilmastotalkoisiin. Tekemistä kuitenkin riittää vuoteen 2035 – ja sen jälkeenkin. Selvityksen mukaan yli kaksisataa kuntaa on asettanut toiminnalleen ilmastotavoitteen. Jos nämä tavoitteet täyttyvät, vähenevät Suomen kansalliset päästöt noin puolella.

Selvityksessä kerrotaan, että kuntien tavoitteiden laatu on vaihtelevaa. Yli kolmasosalla ilmastotavoitteen asettaneista kunnista tavoitteen tueksi annetut tiedot olivat niin puutteellisia, ettei selvityksen yhteydessä kyetty laatimaan määrällisiä päästövähennysarviointia tai – tavoitetta.

Suurimmat päästövähennykset energiasektorilla

Kunnissa on myös ollut paljon onnistumisia: yhteenlasketut päästöt olivat vähentyneet 15 % vuosien 2005–2018 välillä, todetaan selvityksessä. Suurimmat päästövähennykset oli saavutettu energiasektorilla. Onnistujia oli erityisesti ”muissa kaupunkimaisissa kunnissa”, jossa lämmitykseen liittyvät päästöt olivat pudonneet keskimäärin viidenneksellä.

Green Building Council Finland kannustaa kaupunkeja ja kuntia parantamaan kiinteistöjen energiatehokkuutta ja uusiutuvaan energiaan siirtymistä edelleen. Esimerkiksi kansainvälinen Net Zero Carbon Buildings Commitment on lupaus siirtyä kiinteistöissä hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä. Sitoumukseen voivat liittyä yritykset, organisaatiot, kaupungit tai kunnat. Motiva puolestaan koordinoi vapaaehtoisia energiatehokkuussopimuksia. Energiatehokkuussopimukset ovat pienemmällekin kunnalle mahdollisuus pienentää energiakustannuksia ja vähentää päästöjä tavoitteellisesti.

Kunnat ovat ratkaisijan roolissa

Haastateltavat mainitsivat Sitran selvityksessä haasteeksi ilmastotavoitteiden saavuttamisessa johtajuuden puuttumisen, kielteiset asenteet ja resurssipulan. Selvityksen mukaan haastateltavat olivat kokeneet valtuustokauden liian lyhyeksi suurien muutosten aikaansaamiseksi ja asenteiden muuttuvan vahvasti valtuustokaudesta toiseen.
Green Building Council Finland ehdottaa ensisijaisesti, että rakennushankkeiden tavoitteissa hyödynnetään selkeää mittaristoa, ja sellaiseksi soveltuu esimerkiksi Level(s). Mittariston avulla huomioidaan hiilidioksidipäästöjen lisäksi terveellinen sisäilma. Terveellisiin sisäolosuhteisiin panostaminen on kaikkien etu.

Rakennetun ympäristön rakentaminen ja käyttö tuottaa noin kolmanneksen Suomen päästöistä. Kunnat ovat näiden päästöjen leikkaamisessa tärkeässä roolissa. Oman rakennuskannan kehittämisen lisäksi kunnat voivat ohjata päästöjen pienentämistä kaavoituksessa ja tontinluovutuksen ehdoilla. Rakentaminen ja rakennukset myös kuluttavat paljon raaka-aineita, joten kunnan siirtyminen kiertotalouteen on taloudellisesti vain järkevää, kun materiaalit eivät päädy turhaan jätteiksi.

Kestävän rakentamisen saralla tapahtuu paljon kehitystä ja kaikkien osapuolien osaamisen kehittäminen vaatii määrätietoista etenemistä, joka on niin organisaation kuin yksilön omallakin vastuulla. FIGBC on koonnut täydennyskoulutuspaletin organisaatioista, jotka järjestävät vähähiiliseen kiertotalouteen liittyvää täydennyskoulutusta KIRA-alan ammattilaisille.

Muita julkaisuja ja oppaita

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun