Lehdistötiedote
COP26 Ilmastokokouksen lähestyessä World Green Building Council (WorldGBC) päivittää kiinteistöjen hiilineutraaliin energiankäyttöön tähtäävän sitoumuksen, Net Zero Carbon Buildings Commitmentin. Jatkossa sitoumus kattaa myös tuotesidonnaiset päästöt.
WorldGBC on julkaissut päivitetyn Net Zero Carbon Buildings Commitment -sitoumuksen.
Aiemmin sitoumuksen allekirjoittaneet organisaatiot ovat sitoutuneet siirtymään vuoteen 2030 mennessä kiinteistöjen hiilineutraaliin energiankäyttöön. Sitoumukseen voivat liittyä yritykset, organisaatiot, kaupungit ja kunnat.
”Nyt olemme kaikki yhdessä nähneet, ettei pelkkä kiinteistöjen energiatehokkuus enää riitä, myös materiaalien päästöihin on tartuttava”, kertoo kehityspäällikkö Lauri Tähtinen, FIGBC. Tähtinen toimii sitoumuksen yhteyshenkilönä Suomessa.
Päivitetyn sitoumuksen keskeisimmät kohdat
Net Zero Carbon Buildings Commitment on aiemmin kattanut kiinteistöjen energiankäytön (ml. lämmityksen, jäähdytyksen ja sähköenergian) ja niistä aiheutuvien päästöjen leikkaamisen vuoteen 2030 mennessä.
Päivitetyn sitoumuksen allekirjoittavat organisaatiot sitoutuvat lisäksi nollaamaan sekä uudisrakentamisen että laajojen peruskorjausten ennen käyttöä syntyvien tuotesidonnaiset päästöt kaikissa vuoden 2030 jälkeen valmistuvissa hankkeissa.
Lisäksi kylmäainevuotojen seuranta ja päästöjen laskenta tulee pakolliseksi kaikille, joilla on kylmälaitteita hallinnassaan.
”Käytännössä tämä tarkoittaa paitsi merkittävää päästöjen vähentämistä, myös kompensaatioita”, selkeyttää Tähtinen.
Sitoumuksen allekirjoittavat suuressa roolissa
Tarkemmat ohjeet sitoumuksen yksityiskohdista julkaistaan marraskuussa, YK:n ilmastokokouksen yhteydessä. Siihen mennessä Green Building Council Finland hakee mahdollisimman montaa sitoumuksen allekirjoittajaa.
”Päivitetty sitoumus kertoo paitsi toiminnan tunnistetusta kiireestä, on myös allekirjoittajille merkittävä mahdollisuus nostaa koko toimialan tavoitetasoa kerrasta korkeammalle.”
Ensimmäiset uusitun sitoumuksen allekirjoittaneet julkaistaan marraskuussa. Sitoumuksesta kiinnostuneita organisaatiota kehotetaan olemaan yhteydessä Lauri Tähtiseen.
Toimialalle tarjotaan myös tukea ja oppaita
Päivitetyn sitoumuksen odotetaan siis vauhdittavan alan päästöjen vähenemistä yhtä merkittävästi kuin aiemmin julkaistu Advancing Net Zero Status Report 2021 -raportti osoitti aiemman sitoumuksen tehneen.
Edistääkseen parhaita käytäntöjä WorldGBC julkaisee myös alaa koskevan ohjeistuksen – Advancing Net Zero Whole Life Carbon: Offsetting Residual missions from Building and Construction Sector
Green Building Council Finland puolestaan julkaisee #BuildingLife -hankkeessa kootun Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman 20.9.2021. Toimintaohjelma on tuotettu yhteistyössä kiinteistö- ja rakennusalaa laajasti edustavien asiantuntijoiden kanssa ja se antaa jokaiselle toimijalle selkeät suuntaviivat oman toiminnan kehittämiselle vähäpäästöiseksi. (Ilmoittaudu mukaan julkistustilaisuuteen)
Miksi rakennetun ympäristön päästöt ovat merkittäviä?
Maailmanlaajuisesti 10 % hiilidioksidipäästöistä syntyy rakennusten rakentamiseen ja kunnostamiseen tarvittavista materiaaleista ja rakennusprosesseista. Suomalaisittain koko rakennetun ympäristön osuus päästöistä on kolmannes.
COP26:n tähtäävä YK:n Race to Zero -kampanja korostaa rakennetun ympäristön kriittisestä roolia ilmastonmuutoksen ratkaisijana. Kampanja aktivoi siirtymää kohti hiilineutraaliutta viimeistään vuoteen 2050 mennessä.
Net Zero Carbon Buildings Commitment
Sitoumuksen on tällä hetkellä allekirjoittanut yhteensä 143 toimijaa, joista 109 on yrityksiä ja organisaatioita, 28 kaupunkia ja 6 osavaltiota tai muuta vastaavaa aluetta.
Sitoumukseen liittyneet yritykset ja organisaatiot ovat vähentäneet päästöjä yli 5,3 miljoonaa (tCO2e). Kaikki allekirjoittajat.
Suomessa Net Zero Carbon Buildings Commitmentin ovat allekirjoittaneet mm. Granlund, Antilooppi, Trevian, Kojamo, Helsinki, Varma, Citycon, Keva, Ylva, Newsec Finland, EcoReal, OP Ryhmä ja One CLick LCA.
Lisätietoja:
Lauri Tähtinen
Kehityspäällikkö
puh. +358 40 486 5400