Kiinteistö- ja rakennusala on vahvasti säädelty: normeja on ja niitä tulee lisää.
– Toinen keino on toimia vapaaehtoisesti. Olemme vahva toimija ja näemme vastuun ympäristöstä. Jos jonkun niin asiantuntijayritysten tehtävään kuuluu tuottaa positiivisia vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle, A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen sanoo.
A-Insinöörien ilmastotiekartassa on lupaus toiminnan hiilineutraaliudesta vuonna 2024.
– Se on tarkoittanut paljon työtä, eikä se työ ole aina ollut taloudellisesti perusteltua. Mutta se työ on tuonut jotakin myös liiketoimintaan. Olemme kehittyneet vähähiilisyyden asiantuntijoina ja samalla viisastuneet myös asiakkaille tuottujen palvelujen, kuten hiilipäästöjen laskennan ja päästöohjauksen, tarjoana.
Keinänen sanoo, että alan johtavat toimijat eivät saa päästää itseään liian helpolla.
– Tämä on sitkeyslaji, mutta se ei estä toimimasta. Opimme ja tiedämme koko ajan enemmän.
Keinäsen mukaan hankintakriteerit ovat avainasemassa, kun tavoitteena on päästötön rakentaminen.
– Tilaajan pitää vaatia kumppaneiltaan hiilijalanjälkiohjausta, päästövähennyksiä, materiaalien kierrättämistä, sitten toteutuu. Kiinteistökehityksessä sijoittajilla on suuri rooli alan ohjauksessa.
Keinäsen mukaan tehdyissä hiilettömyystoimissa hankalinta on saavutusten mittaaminen.
– Hiilijalanjäljelle on standardit, se on normitettu. Hiilikädenjäljen laskentaan ja ohjaukseen ei vielä ole standardeja, ja sama koskee materiaalien uudelleen käyttöä, jota tuotekelpoisuustekijät rajoittavat. Kestää hetken ennen kuin päästään yhteisymmärrykseen kierrätetyn materiaalin leimoista.
Jyrki Keinänen on tyytyväinen yrityksen jäsenyyteen Green Building Council Finlandissa.
– Se on alan johtava järjestö, ja siellä on osaava henkilökunta, joka tuottaa tietoa ja antaa konsulttiapua. #BuildingLife-ryhmässä saamme tietoa siitä, missä muut menevät. Haluamme jakaa avoimesti myös omaa tietotaitoamme ja havaintojamme – kirittää itseämme ja muita.
Muutos hiilettömään rakentamiseen etenee suurista yrityksistä pienempiin.
– Vaatimuksia tulee koko ketjuun; hiilitase on pian osa kiinteistö- ja rakennusalan normaalia toimintaa. Meillä on nyt kotipesä kunnossa, seuraavaksi huomio siirtyy alikonsultteihimme.
Keinäsen mukaan pk-yrityksillä on mahdollisuus saada kilpailuetua tekemällä omat #BuildingLife-tiekarttansa, kun kaikki yritykset eivät ole vielä hereillä.
– Pk-yrityksenkin johdon pitää katsoa kengänkärkiään pitemmälle, lepokitkan voittaminen on suurin juttu. Liikkeelle voi lähteä vaikka miettimällä, mikä on yrityksen vaikuttavuus. Siitä löytyy fokus päästöttömyystyöhön: tehdään se, mihin voidaan vaikuttaa. Ei vain kasvihuonekaasuja vastaan vaan ihmisten hyvinvoinnin puolesta.