28.9.2021

Kiertotalous koskee myös kiinteistöjä

”Vanhassa vara parempi”, kuuluu vanha sanonta, joka sisältää paljon viisautta. Vaikka uusi ja kiiltävä luonnollisesti kiehtoo kuluttajia myös kiinteistöjen ja kotien kohdalla, olisi kuitenkin aina kannattavaa miettiä ja harkita, miten voimme hyödyntää vanhaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän vuoden ROTI-raportti herätti paljon ajatuksia erityisesti kiinteistöjen hiilijalanjälkeen liittyen: miten voisimme pidentää kiinteistöjen elinkaarta, kehittää ylläpitoa ja tehdä […]

”Vanhassa vara parempi”, kuuluu vanha sanonta, joka sisältää paljon viisautta. Vaikka uusi ja kiiltävä luonnollisesti kiehtoo kuluttajia myös kiinteistöjen ja kotien kohdalla, olisi kuitenkin aina kannattavaa miettiä ja harkita, miten voimme hyödyntää vanhaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämän vuoden ROTI-raportti herätti paljon ajatuksia erityisesti kiinteistöjen hiilijalanjälkeen liittyen: miten voisimme pidentää kiinteistöjen elinkaarta, kehittää ylläpitoa ja tehdä vanhan kunnostamisesta innostavaa. Kiertotalous kannattaa myös rakennusalalla.

Rakentamisen valtavat hiilidioksidipäästöt

Rakennusmateriaalien valmistuksesta aiheutuu merkittäviä hiilidioksidipäästöjä, muun muassa betonin ja teräksen valmistuksessa. Esimerkiksi Euroopassa rakentaminen kuluttaa enemmän raaka-aineita kuin mikään muu teollisuuden ala ja noin 50 % raaka-aineista kuluu pelkästään rakennusalalla vuoden 2021 ROTI-raportin mukaan.

Kiertotalous ja sen merkitys korostuvat rakennusalalla. Peruskorjauksessa materiaalien käyttö ja rakentamisen hiilijalanjälki putoaa murto-osaan uudisrakentamiseen verrattuna. Mitä pidempään rakennukset pysyvät käytössä ja voivat palvella joustavasti montaa eriä käyttötarkoitusta, sitä parempi.

Laatu on kaiken a ja o ja toimii erityisesti pitkäaikaisen rakennuskannan edellytyksenä ja tukipilarina. Laadukkaasti rakennetuista ja ylläpidetyistä rakennuksista saa pitkänkin ajan jälkeen kunnostettua ja muutettua ominaisuuksia vastaamaan muuttunutta kysyntää ja tarvetta. Rakennuksen koko elinkaari täytyy ottaa siis huomioon alusta loppuun asti jo suunnitteluvaiheessa.

Rakennuksien joustavuus tärkeää

Rakennuksilla ja rakennusosilla on oma tekninen käyttöikänsä. Tekninen käyttöikä tarkoittaa käyttöönoton jälkeistä aikaa, jona rakenteen, rakennusosan, järjestelmän tai laitteen tekniset toimivuusvaatimukset täyttyvät. Kun tekninen käyttöikä on kulunut umpeen, rakenne, rakennusosa, järjestelmä tai laite on tarkoituksenmukaisinta korvata uudella. Kun rakennuksen eri osia uusii järjestelmällisesti, itse rakennuksen elinikä myös pitenee, kun taas huoltamattomuus voi tuoda ennenaikaisia ongelmia. Pahimmillaan puutteellinen ylläpito laskee merkittävästi rakennuksen käyttöikää.

Tällä hetkellä kuitenkin tarve erilaisille rakennuksille ehtii muuttua nopeammin, kuin niiden käyttöikä tulee umpeen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on suuri tarve asunnoille, mutta toimitiloista on samaan aikaan tyhjänä 12 %.

Ei ole realistista, että tällä hetkellä osattaisiin tarkkaan ennustaa rakennuksen käyttötarkoitusta tai tarvetta monien kymmenien vuosien päähän. Tämän takia kiinteistöjen muuntojoustavuus on yhä tärkeämpää, jotta tiloja saadaan muunneltua vallitsevan tarpeen mukaan. Näin vanhempaa kiinteistöä saadaan käytettyä fiksusti ja kestävästi hyväksi, sen sijaan, että purkaisi vanhaa ja rakentaisi taas uutta.

Kiinteistöjen huolellinen ylläpito pidentää elinkaarta

Jotta olemassa olevia kiinteistöjä saataisiin käytettyä mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi, on niiden oltava myös kunnossa. Tämän takia huolellinen kunnossapito ja kiinteistön huoltaminen ovat erityisen tärkeässä asemassa tulevaisuuden rakennuskannan osalta. Pientalon kuntotarkastukset ja isojen kiinteistöjen kuntoarviot antavat puolueettoman arvion kiinteistöjen tilasta ja tukevat säännöllistä kunnossapitoa ja huoltoa.

Rakennuskannan korjausvaje ei ole valitettavasti viime vuosina pienentynyt. Korjausvajeella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon kiinteistöjä jätetään remontoimatta ja korjaamatta suosituksista huolimatta. VTT:n arvion mukaan asuinrakennusten korjauksiin tulisi käyttää noin 9,4 miljardia euroa vuosien 2016 ja 2025 välisenä aikana.

Iäkkäämpien kiinteistöjen kohdalla voidaan käyttää kuitenkin nykyaikaisia ratkaisuja apuna, esimerkiksi kiinteistöjen huolto- ja kunnossapitotöiden tukena ja muistutuksena toimivia sovelluksia tai erilaisia antureita sisäilman ja kosteuden mittaamiseen. Digitaaliset ratkaisut varmistavat asiantuntijapalveluiden ohella sen, että mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua ajoissa, jolloin rakennukset pysyvät turvallisina ja terveinä pitkään.

Energiatehokkuus kuntoon vanhoissa rakennuksissa

Kun rakentamisessa pääpaino on materiaalivalinnoissa, rakennuksen käyttövaiheen hiilidioksidipäästöt aiheutuvat pääasiassa energiankulutuksesta. Uudisrakentamisen etuna onkin usein nykyaikaiset ja energiatehokkaat ratkaisut, jotka ovat myös ympäristöystävällisiä.

Energiatehokkuuden kehittäminen ja turhan energiankäytön välttäminen ovat kustannustehokkaimmat keinot hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kiinteistö- ja rakennusala vastaa tällä hetkellä kokonaisuudessaan 35 % Suomen vuotuisesta energiankulutuksesta. Nykyaikaisilla energiaratkaisuilla lukua saataisiin pienennettyä huomattavasti olemassa olevien kiinteistöjen energiaremonteilla, jotta vanhaa saataisiin käytettyä hyvin tehokkaasti ja kestävästi.

Timo Rintala, Osastopäällikkö, ympäristöluokitukset, Raksystems

Muita julkaisuja ja oppaita

Accelerate circular construction

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun