15.4.2025

Kiinteistö- ja rakennusalan suuret toimijat sitoutuneet päästövähennystavoitteisiin 2035

FIGBC:n Kestävyysbarometrin vastaajista 89 % pitää hyödyllisenä, että kansallisista hiilineutraaliustavoitteista pidetään kiinni.

Lehdistötiedote 15.4.2025

Rakennetun ympäristön suurten yritysten ja edelläkävijöiden sitoutuminen Suomen päästövähennystavoitteisiin on vahvaa. FIGBC:n Kestävyysbarometrin vastaajista 89 % pitää hyödyllisenä, että kansallisista hiilineutraaliustavoitteista pidetään kiinni.

Ilmastotavoitteista luopumista on väläytelty julkisessa keskustelussa kuluneen kevään aikana. Yksi keskeisistä aloista, joilla päästövähennyksiä tulisi tehdä tulevina vuosina, on kiinteistö- ja
rakennusala. Alan suurten yritysten ja edelläkävijöiden sitoutuminen päästövähennystavoitteisiin on vahvaa.

Green Building Council Finlandin (FIGBC) Kestävyysbarometrin alustavien tulosten mukaan 89 % pitää hyödyllisenä tai erittäin hyödyllisenä sitä, että kansallinen hiilineutraaliustavoite 2035 pidetään voimassa.

Kysely toteutettiin maalis-huhtikuussa 2025 ja siihen vastasi 94 kiinteistö- ja rakennusalan toimijaa. Vastaajajoukossa on yrityksiä ja organisaatioita koko kiinteistö- ja rakennusalan arvoketjusta. Barometrin tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan syksyllä osana raporttia, joka antaa suosituksia kestävyysmurroksen vauhdittamiseen Suomessa.

Kymmenet yritykset ja toimijat toimivat systemaattisesti vähähiilisyyden eteen

Kestävyysbarometrin alustavat tulokset vastaavat hyvin FIGBC:n toimitusjohtaja Antti Ruuskan kokemuksia keskusteluista yritysten kanssa. ”Kymmenet isot yritykset ja alan edelläkävijät ovat viime vuosina tehneet systemaattista työtä ja investointeja vähähiilisyyden eteen. Sitoutuminen päästövähennystavoitteisiin on vahvaa. Yritysten viesti on, että päästövähennystavoitteista luopuminen toisi epävarmuutta”, Ruuska kuvaa.

Kymmenet yritykset ja organisaatiot ovat sitoutuneet vähähiilisyyden tavoittelemiseen ja julkaisseet omia vähähiilisyystiekarttojaan myös osana FIGBC:n koordinoimaa BuildingLife-hanketta. Mukana on esimerkiksi iso joukko maan suurimpia rakennusliikkeitä kuten SRV, NCC, YIT ja Skanska, maan vaikuttavimpia suunnittelutoimistoja kuten Sweco, Granlund ja A-Insinöörit sekä suuria kiinteistöomaisuuden haltijoita kuten Ilmarinen.

Sitoutumista vähähiilisen rakentamisen edistämiseen kuvastaa myös se, että alalta löytyy paljon tukea nyt ehdotettua tiukemmille kansallisille hiilijalanjäljen raja-arvoille. Kestävyysbarometrin vastaajista 73 % näkee, että hiilijalanjäljen raja-arvojen kiristäminen raja-arvoasetuksessa ehdotettua enemmän vuonna 2028 olisi hyödyllistä tai erittäin hyödyllistä. Vain 5 % pitää kiristystä haitallisena.

”Kestävyysmurros on jo käynnissä, ja nyt on aika tukea sitä eikä painaa jarrua”, Ruuska kannustaa. Green Building Council Finland on voittoa tavoittelematon kiinteistö- ja rakennusalan järjestö, jonka yli 310 jäsenyritystä ja -organisaatiota edustaa kattavasti koko rakennettua ympäristöä, läpi arvoketjun ja elinkaaren rakennustuotevalmistajista ja kaavoituksesta kiinteistönomistajiin, suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon asti. Yhdessä haluamme johtaa kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymää. Visiomme on maapallon kantokyvyn rajoissa menestyvä kiinteistö- ja rakennusala.

Lisätietoa:

Antti Ruuska, toimitusjohtaja, antti.ruuska@figbc.fi, 040 176 3142
Liina Länsiluoto, yhteiskuntasuhdepäällikkö, liina.lansiluoto@figbc.fi, 040 835 4900

Tutustu myös näihin

Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Green Building Council Finlandin julkaisema kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus paljastaa: kestämättömyys ei kannata.

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun