27.4.2021

#BuildingLife -lähettiläs valokeilassa: Jyrki Keinänen, A-Insinöörit

BuildingLife -lähettiläs valokeilassa -sarjassa esittelemme tarkemmin hankkeemme lähettiläitä ja heidän viestiään koko rakennetun ympäristön toimialalle. Mitkä syyt vaikuttivat päätökseesi ryhtyä #BuildingLife -lähettilääksi? Kampanjan viesti kohdistuu kiinteistöjen ja rakentamisen koko elinkaaren aikaisiin päästöihin, mikä tarvitsee uutta ymmärrystä ja näkemyksellisyyttä. #BuildingLife -kampanja tuo näitä asioita esille ja on siten arvokas osa ilmastonmuutoksen vastustamisen kehityskaarta. Millä tavoin A-Insinöörit […]

BuildingLife -lähettiläs valokeilassa -sarjassa esittelemme tarkemmin hankkeemme lähettiläitä ja heidän viestiään koko rakennetun ympäristön toimialalle.

Mitkä syyt vaikuttivat päätökseesi ryhtyä #BuildingLife -lähettilääksi?

Kampanjan viesti kohdistuu kiinteistöjen ja rakentamisen koko elinkaaren aikaisiin päästöihin, mikä tarvitsee uutta ymmärrystä ja näkemyksellisyyttä. #BuildingLife -kampanja tuo näitä asioita esille ja on siten arvokas osa ilmastonmuutoksen vastustamisen kehityskaarta.

Millä tavoin A-Insinöörit edesauttaa muutosta kohti rakennetun ympäristön kestävää kehitystä?

A-Insinöörit on yksi agentti muutoksen arvoketjussa. Meillä on mahdollisuus sekä suunnittelu- että projektinjohtoratkaisuilla vaikuttaa sekä rakentamisen prosessiin että lopputuotteeseen. Molemmissa on kyse hiilikädenjäljestämme. Olemme lähellä esimerkiksi sijoittajia, joten voimme asiantuntijoina kirittää ja viedä käytäntöön heidän kestävän kehityksen tavoitteitaan.

Miten A-Insinööreillä toteutetaan vähähiilisiä ratkaisuja tai kiertotaloutta käytännössä?

A-Insinöörit käyttävät suunnittelussa ja rakennuttamisessa hiilitaseen laskentamalleja ja teemme mm. purkusuunnitelmia, joissa materiaalien kierrätys on keskiössä. Vähähiilinen suunnittelu ja rakennuttaminen on osa toimintaamme.

Millä rakennetun ympäristön toimialoilla on mielestäsi tehty suurimpia kehitysaskeleita ja millä toimialoilla on vielä mahdollisuuksia kehittyä entisestään?

Rakennusmateriaaliteollisuus on kehittänyt toimintaansa vähähiilisemmäksi jo pitkän aikaa ja käy tavallaan kilpajuoksua energiankulutuksen vähentämisen kanssa. Käytönaikainen energiankulutus on vielä suurin CO2-päästäjä rakennuksissa, mutta energiaratkaisujen kehittyessä tulee rakennusmateriaalien valmistamisen päästöt ja kierrätys näyttelemään isompaa roolia. Siksi tämä onkin tärkeää.

Mitä toivot #BuildingLife -hankkeen saavuttavan Suomessa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?

Lyhyellä tähtäimellä toivon tilaajaorganisaatioiden käyttävän hankintakriteereissään myös vähähiilisyydellä kilpailua. Pitkällä tähtäimellä toivon, että vähähiilisyydelle syntyy kaikkien hyväksymät, normitetut KPI:t joilla voidaan luotettavasti vertailla eri vaihtoehtojen vaikutuksia ympäristöön.

Millaisia terveisiä lähettäisit päättäjille a) Suomen hallituksessa, b) kunta- ja maakuntatasolla?

Valtiovalta on ympäristöministeriön kautta jo omaksunut hyvin Suomen päästövähennysten tavoitteet ja siirtänyt niitä regulaation osaksi. Määräykset ja ohjeet muuttavat markkinan käyttäytymistä tehokkaasti. Kuntatilaajat varmastikin joutuvat painimaan investointikustannusten ja elinkaarikustannusten arvottamisen välillä, ne kun menevät eri budjeteista. Kunnat toivottavasti pystyvät jatkossa käyttämään elinkaarianalyysejä hankintapolitiikoissaan ja arvioimaan ympäristövaikutuksia ja loppukustannuksia pitemmällä tähtäimellä.

Muita julkaisuja ja oppaita

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun