27.4.2021

#BuildingLife -lähettiläs valokeilassa: Jyrki Keinänen, A-Insinöörit

BuildingLife -lähettiläs valokeilassa -sarjassa esittelemme tarkemmin hankkeemme lähettiläitä ja heidän viestiään koko rakennetun ympäristön toimialalle. Mitkä syyt vaikuttivat päätökseesi ryhtyä #BuildingLife -lähettilääksi? Kampanjan viesti kohdistuu kiinteistöjen ja rakentamisen koko elinkaaren aikaisiin päästöihin, mikä tarvitsee uutta ymmärrystä ja näkemyksellisyyttä. #BuildingLife -kampanja tuo näitä asioita esille ja on siten arvokas osa ilmastonmuutoksen vastustamisen kehityskaarta. Millä tavoin A-Insinöörit […]

BuildingLife -lähettiläs valokeilassa -sarjassa esittelemme tarkemmin hankkeemme lähettiläitä ja heidän viestiään koko rakennetun ympäristön toimialalle.

Mitkä syyt vaikuttivat päätökseesi ryhtyä #BuildingLife -lähettilääksi?

Kampanjan viesti kohdistuu kiinteistöjen ja rakentamisen koko elinkaaren aikaisiin päästöihin, mikä tarvitsee uutta ymmärrystä ja näkemyksellisyyttä. #BuildingLife -kampanja tuo näitä asioita esille ja on siten arvokas osa ilmastonmuutoksen vastustamisen kehityskaarta.

Millä tavoin A-Insinöörit edesauttaa muutosta kohti rakennetun ympäristön kestävää kehitystä?

A-Insinöörit on yksi agentti muutoksen arvoketjussa. Meillä on mahdollisuus sekä suunnittelu- että projektinjohtoratkaisuilla vaikuttaa sekä rakentamisen prosessiin että lopputuotteeseen. Molemmissa on kyse hiilikädenjäljestämme. Olemme lähellä esimerkiksi sijoittajia, joten voimme asiantuntijoina kirittää ja viedä käytäntöön heidän kestävän kehityksen tavoitteitaan.

Miten A-Insinööreillä toteutetaan vähähiilisiä ratkaisuja tai kiertotaloutta käytännössä?

A-Insinöörit käyttävät suunnittelussa ja rakennuttamisessa hiilitaseen laskentamalleja ja teemme mm. purkusuunnitelmia, joissa materiaalien kierrätys on keskiössä. Vähähiilinen suunnittelu ja rakennuttaminen on osa toimintaamme.

Millä rakennetun ympäristön toimialoilla on mielestäsi tehty suurimpia kehitysaskeleita ja millä toimialoilla on vielä mahdollisuuksia kehittyä entisestään?

Rakennusmateriaaliteollisuus on kehittänyt toimintaansa vähähiilisemmäksi jo pitkän aikaa ja käy tavallaan kilpajuoksua energiankulutuksen vähentämisen kanssa. Käytönaikainen energiankulutus on vielä suurin CO2-päästäjä rakennuksissa, mutta energiaratkaisujen kehittyessä tulee rakennusmateriaalien valmistamisen päästöt ja kierrätys näyttelemään isompaa roolia. Siksi tämä onkin tärkeää.

Mitä toivot #BuildingLife -hankkeen saavuttavan Suomessa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?

Lyhyellä tähtäimellä toivon tilaajaorganisaatioiden käyttävän hankintakriteereissään myös vähähiilisyydellä kilpailua. Pitkällä tähtäimellä toivon, että vähähiilisyydelle syntyy kaikkien hyväksymät, normitetut KPI:t joilla voidaan luotettavasti vertailla eri vaihtoehtojen vaikutuksia ympäristöön.

Millaisia terveisiä lähettäisit päättäjille a) Suomen hallituksessa, b) kunta- ja maakuntatasolla?

Valtiovalta on ympäristöministeriön kautta jo omaksunut hyvin Suomen päästövähennysten tavoitteet ja siirtänyt niitä regulaation osaksi. Määräykset ja ohjeet muuttavat markkinan käyttäytymistä tehokkaasti. Kuntatilaajat varmastikin joutuvat painimaan investointikustannusten ja elinkaarikustannusten arvottamisen välillä, ne kun menevät eri budjeteista. Kunnat toivottavasti pystyvät jatkossa käyttämään elinkaarianalyysejä hankintapolitiikoissaan ja arvioimaan ympäristövaikutuksia ja loppukustannuksia pitemmällä tähtäimellä.

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun