23.6.2021

Kestävyys on yhteistyötä – hyvää kesää!

Hyvä Green Building Council Finland -verkoston jäsen, iso kiitos tästä keväästä! Toimialamme tunnelma tuntuu virittäytyneen aivan uudelle tasolle kevään aikana, sillä vähähiilisyys, hiilineutraalius ja kiertotalous ovat vahvasti mukana kaikissa keskusteluissa, ja innostunut tahtotila niiden edistämiseen on ollut käsin kosketeltavaa. FIGBC:n strategian mukaisesti toimintamme on keskittynyt kolmen tavoitteen saavuttamiseen: kannustaa kiinteistöjen hiilineutraaliin energiankäyttöön, tehdä toimialan yhteinen […]

Hyvä Green Building Council Finland -verkoston jäsen, iso kiitos tästä keväästä!


Toimialamme tunnelma tuntuu virittäytyneen aivan uudelle tasolle kevään aikana, sillä vähähiilisyys, hiilineutraalius ja kiertotalous ovat vahvasti mukana kaikissa keskusteluissa, ja innostunut tahtotila niiden edistämiseen on ollut käsin kosketeltavaa.

FIGBC:n strategian mukaisesti toimintamme on keskittynyt kolmen tavoitteen saavuttamiseen: kannustaa kiinteistöjen hiilineutraaliin energiankäyttöön, tehdä toimialan yhteinen hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma ja varmistaa, että kaikissa merkittävissä hankkeissa huomioidaan vähähiilisyys ja kiertotalous.

Muutamia nostoja kevään kohokohdista

#BuildingLife-hankkeessa saavutettiin ja ohitettiin hankkeen ensimmäinen tavoite, kun julkaisimme kattavan Katsauksen kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan. Hankkeen lähettiläinä toimivat vaikuttava rivi alamme muutosjohtajia sekä Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Lähettiläiden organisaatiot näyttävät esimerkkiä siitä, miten vähähiilisyys on kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa. Seuraavaksi parhaat esimerkit siirtyvät käytännön toimintaohjelmaksi.

Kunnat ovat merkittäviä kiinteistönomistajia ja tilaajia. Keväällä informoimme tulevia kuntapäättäjiä julkaisemalla kestävän rakennetun ympäristön oppaan ja videosarjan.

Videoilla nostamme esiin myös Level(s) viitekehyksen, jonka merkitys tulee vuoden lopussa julkistettavan Kestävän rakennetun ympäristön strategian myötä kasvamaan entisestään. Näin kertoi meille MEP Sirpa Pietikäinen #BuildingLife -hankkeen lähettiläiden tapaamisessa.

Elokuusta eteenpäin

Keskusteluissa välkkyvät jo vahvasti tulevan syksyn keskeisimmät teemat.

Taksonomian merkitys on tiedostettu ja toisaalta toistaiseksi liian vähän ymmärretty. Rahoituksen kriteeristö on vahva signaali sille, että toimiala muuttuu pysyvästi. Taksonomia onkin kuin ”liima”, joka ohjaa kansainvälisestikin kohti samoja käytäntöjä.

Keskustelu kompensaatioista kiihtyy myös. Kompensaatioihin liittyvä ymmärrys. määrittely ja niiden merkitys korostuu nopeasti ja on selvää, että olemme käsittelemässä tätäkin asiaa syksyllä.

Teamwork makes the dream work. Toimialamme uudistuu juuri nyt hurjaa vauhtia. Laajalla kansainvälisellä, pohjoismaisella ja kotimaisella yhteistyöllä, tiedon jakamisella ja avoimella keskustelulla haluamme varmistaa, että kukaan ei jää jälkeen, vaan että kaveria kiritetään kestävyydessä.

Kiitosten yhteydessä haluan myös pyytää palautetta ja ehdotuksia FIGBC:lle. Olemme teitä, jäseniämme ja kumppaneitamme, varten ja kuuntelemme toiveitanne herkällä korvalla.

Tässä vaiheessa siis kiitos teille kaikille hyvästä yhteistyöstä ja määrätietoisesta toiminnasta kestävän rakennetun ympäristön eteen. Hyvää kesää!

Terveisin,
Mikko

PS: Listaan alle vielä muutamia nostoja syksyn ensimmäisistä FIGBC:n tilaisuuksista.

#BuildingLife-hanke

Leaders’ Forumit ovat avoin kaikille, jotka haluavat olla toteuttamassa toimialan muutosta vähähiilisemmäksi. Osallistu Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kommentointiin ja julkistuksiin.            

Kiertotalouden osaamiskeskittymä

Kiinteistö- ja rakentamisalan kiertotalouden osaamiskeskittymä kokoaa yhteen alan asiantuntijuuden, parhaat toimintamallit ja innovaatiot. Tapaamiset jatkuvat elokuusta alkaen.

Muita julkaisuja ja oppaita

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun