23.6.2021

Kestävyys on yhteistyötä – hyvää kesää!

Hyvä Green Building Council Finland -verkoston jäsen, iso kiitos tästä keväästä! Toimialamme tunnelma tuntuu virittäytyneen aivan uudelle tasolle kevään aikana, sillä vähähiilisyys, hiilineutraalius ja kiertotalous ovat vahvasti mukana kaikissa keskusteluissa, ja innostunut tahtotila niiden edistämiseen on ollut käsin kosketeltavaa. FIGBC:n strategian mukaisesti toimintamme on keskittynyt kolmen tavoitteen saavuttamiseen: kannustaa kiinteistöjen hiilineutraaliin energiankäyttöön, tehdä toimialan yhteinen […]

Hyvä Green Building Council Finland -verkoston jäsen, iso kiitos tästä keväästä!


Toimialamme tunnelma tuntuu virittäytyneen aivan uudelle tasolle kevään aikana, sillä vähähiilisyys, hiilineutraalius ja kiertotalous ovat vahvasti mukana kaikissa keskusteluissa, ja innostunut tahtotila niiden edistämiseen on ollut käsin kosketeltavaa.

FIGBC:n strategian mukaisesti toimintamme on keskittynyt kolmen tavoitteen saavuttamiseen: kannustaa kiinteistöjen hiilineutraaliin energiankäyttöön, tehdä toimialan yhteinen hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma ja varmistaa, että kaikissa merkittävissä hankkeissa huomioidaan vähähiilisyys ja kiertotalous.

Muutamia nostoja kevään kohokohdista

#BuildingLife-hankkeessa saavutettiin ja ohitettiin hankkeen ensimmäinen tavoite, kun julkaisimme kattavan Katsauksen kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan. Hankkeen lähettiläinä toimivat vaikuttava rivi alamme muutosjohtajia sekä Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Lähettiläiden organisaatiot näyttävät esimerkkiä siitä, miten vähähiilisyys on kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa. Seuraavaksi parhaat esimerkit siirtyvät käytännön toimintaohjelmaksi.

Kunnat ovat merkittäviä kiinteistönomistajia ja tilaajia. Keväällä informoimme tulevia kuntapäättäjiä julkaisemalla kestävän rakennetun ympäristön oppaan ja videosarjan.

Videoilla nostamme esiin myös Level(s) viitekehyksen, jonka merkitys tulee vuoden lopussa julkistettavan Kestävän rakennetun ympäristön strategian myötä kasvamaan entisestään. Näin kertoi meille MEP Sirpa Pietikäinen #BuildingLife -hankkeen lähettiläiden tapaamisessa.

Elokuusta eteenpäin

Keskusteluissa välkkyvät jo vahvasti tulevan syksyn keskeisimmät teemat.

Taksonomian merkitys on tiedostettu ja toisaalta toistaiseksi liian vähän ymmärretty. Rahoituksen kriteeristö on vahva signaali sille, että toimiala muuttuu pysyvästi. Taksonomia onkin kuin ”liima”, joka ohjaa kansainvälisestikin kohti samoja käytäntöjä.

Keskustelu kompensaatioista kiihtyy myös. Kompensaatioihin liittyvä ymmärrys. määrittely ja niiden merkitys korostuu nopeasti ja on selvää, että olemme käsittelemässä tätäkin asiaa syksyllä.

Teamwork makes the dream work. Toimialamme uudistuu juuri nyt hurjaa vauhtia. Laajalla kansainvälisellä, pohjoismaisella ja kotimaisella yhteistyöllä, tiedon jakamisella ja avoimella keskustelulla haluamme varmistaa, että kukaan ei jää jälkeen, vaan että kaveria kiritetään kestävyydessä.

Kiitosten yhteydessä haluan myös pyytää palautetta ja ehdotuksia FIGBC:lle. Olemme teitä, jäseniämme ja kumppaneitamme, varten ja kuuntelemme toiveitanne herkällä korvalla.

Tässä vaiheessa siis kiitos teille kaikille hyvästä yhteistyöstä ja määrätietoisesta toiminnasta kestävän rakennetun ympäristön eteen. Hyvää kesää!

Terveisin,
Mikko

PS: Listaan alle vielä muutamia nostoja syksyn ensimmäisistä FIGBC:n tilaisuuksista.

#BuildingLife-hanke

Leaders’ Forumit ovat avoin kaikille, jotka haluavat olla toteuttamassa toimialan muutosta vähähiilisemmäksi. Osallistu Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kommentointiin ja julkistuksiin.            

Kiertotalouden osaamiskeskittymä

Kiinteistö- ja rakentamisalan kiertotalouden osaamiskeskittymä kokoaa yhteen alan asiantuntijuuden, parhaat toimintamallit ja innovaatiot. Tapaamiset jatkuvat elokuusta alkaen.

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun