Kestävä infra -määritelmä

Kestävän infran määritelmällä edistetään ajattelua, jossa kestävyys ymmärretään infran koko elinkaaren ja arvoketjun kestävyytenä. Kestävyys on kokonaisvaltaista – ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen näkökulma huomioon ottaen. Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla.

Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista. Määritelmä auttaa myös eri toimijoiden roolien hahmottamista kestävän kehityksen edistämisessä.

Infra-alalla on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseksi, mikä voidaan hyödyntää nopeastikin. Paras aika vaikuttaa kestävyyteen on hankkeiden suunnitteluvaiheessa, josta vaikutukset heijastuvat infran koko elinkaareen.

Julkaisija(t): Green Building Council Finland

Julkaisuvuosi: 2021

ISBN:

Kategoriat: Aluesuunnittelu, Hiilineutraalius, Infrastruktuuri, Kunnat ja kaupungit, Vähähiilisyys

Lataa julkaisu

Lisää julkaisuja

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

BuildingLife Programme for Carbon Neutrality in the Built Environment

#BuildingLife National Roadmaps demonstrate how FIGBC suggests we adopt whole life carbon targets in Finland.

Työkaluja KIRA-alan hiilineutraaliuteen ja kiertotalouteen – kooste FIGBC -verkoston työstä 2021

Työkaluja KIRA-alan hiilineutraaliuteen ja kiertotalouteen – kooste FIGBC -verkoston työstä 2021 referoi vuoden aikana tehdyn yhteistyön tulokset yksiin kansiin.

Tapahtumia

21.5.

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari 2024

Lämpimästi tervetuloa ympäristöministeriön, Green Building Council Finland:n ja Aalto-yliopiston järjestämään vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaariin tiistaina 21.5.2024 Tilaisuudessa pääset kuulemaan vähähiilisen rakentamisen säädöskehityksestä Euroopassa sekä Suomessa, alan viimeisimpiä kokemuksia vähähiilisyystyöstä sekä kaupunkikehityksen vaikutuksesta vähähiiliseen rakentamiseen. Tilaisuus järjestetään ympäristöministeriön Pankkisalissa sekä verkossa. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, jos olet halukas tulemaan paikan päälle.

22.5.

Vähähiiliset rakennusmateriaalit – tuotetietoalustat ja tilaajat

Innovatiivisia, vähähiilisiä rakennusmateriaaleja tarvitaan kunnianhimoisten hiilineutraaliustavoitteiden toteuttamiseksi! Oikeat olosuhteet, tieto ja verkostot nopeuttavat markkinoille siirtymistä. Tämä tapahtuma on jatkoa 25.1.

18.6.

Positiivisten ilmastovaikutusten saavuttaminen rakennetussa ympäristössä

Kiinteistö- ja rakennusala vähähiilistyy kovaa vauhtia. Kunnianhimoisemmissakaan skenaarioissa emme kuitenkaan voi välttyä kaikilta rakentamisen ilmastopäästöiltä tulevina vuosikymmeninä. Rakennetussa ympäristössä voitaisiin kuitenkin tehdä konkreettisia toimia myös ilmastopositiivisten vaikutusten aikaansaamiseksi.  FIGBC:n ja Swecon teettämässä diplomityössä tutkittiin sellaisia ilmastotekoja, joilla olisi todennettava ja pysyvä positiivinen vaikutus alan ilmastopäästöihin.

Siirry takaisin sivun alkuun