Maaliskuun toisella viikolla järjestettiin ensimmäistä kertaa kansainvälinen Buildings and Climate Global Forum. Tapahtuman yhteydessä WorldGBC järjesti #BuildingLife -konferenssin. Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Antti Ruuska kirjoitti matkalta tuodut tärkeimmät terveiset blogiinsa.
Rakennetun ympäristön yritysjohtajat kokoontuivat yhdessä poliittisten päättäjien kanssa 7. – 8.3. Buildings and Climate Global Forumiin. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa ja sinne odotettiin noin kahdeksansataa osallistujaa, mutta määrä lopulta tuplaantui. Kymmenien eri maiden hallitukset olivat paikalla edustettuina, keskustelemassa rakennuskannan päästöjen vähentämisestä sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisesta.
Tapaaminen huipentui yhteisen julkilausuman (Declaration des Chaillot) julkaisuun. Julkilausuman allekirjoitti 70 valtiota. Julistus on kriittisen tärkeä askel Pariisin sopimuksen käytännön täytäntöönpanossa, sillä nyt hallitusten edustajat ovat sopineet ensimmäistä kertaa kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymästä, ja huomioiden alan koko arvoketjun.
Kokonaisuudessaan foorumi oli tärkeä jatko edelliselle ilmastokokoukselle (eli COP28 Dubaissa), jossa saavutettiin konkreettinen merkkipaalu rakennetun ympäristön ilmastotekojen edistämiseksi Buildings Breakthrough -sitoumuksen myötä. Useimmat tämän sitoumuksen allekirjoittaneista 27 valtiosta ovat mukana myös tuoreessa julkilausumassa.Ehkä hieman yllättäen Suomi, Norja ja Ruotsi eivät allekirjoittaneet Chaillotin julkilausumaa. Pohjoismaista Tanska on mukana allekirjoittajissa. Tästäkin huolimatta on todettava, että rakennusten ja rakentamisen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on huomattu ja kasvaa.
Global status report: kirittävää on kaikissa toimenpiteissä
Foorumiviikon yhteydessä julkaistun Global Status Report for Buildings and Construction -raportin mukaan rakennukset ja rakentaminen tuottavat yli viidenneksen maapallon päästöistä (CO₂e). Raportissa analysoidaan päästöjen kehitys, tavoiteltava päästövähennys ja toimenpiteiden tarve, jotta pääsemme takaisin ”oikealle polulle”.
Kirittävää on niin energiatehokkuudessa, uusiutuvien energiamuotojen ripeämmässä käyttöönotossa kuin suunnitelmalliseen toimintaan ryhtymisessäkin.
Global Status Report for Buildings and Construction -raportissa todetaan, että päästäksemme 1,5 tavoitteeseen, kaikkien G20-maiden tulisi laatia selkeä ja yksityiskohtainen suunnitelma sektorin päästöjen vähentämiseksi.
”Maailmanlaajuisesti 80 % maista ovat huomioineet rakennukset kansallisesti määritellyissä ilmastotavoitteissaan (NDC). Kuitenkin vain 26 prosentilla maista on pakottavaa sääntelyä koko toimialalle ja niissäkin, joissa sääntelyä on, se ei usein ole riittävää, jotta voisimme puolittaa rakennetun ympäristön päästöt vuoteen 2030 mennessä”, totesi Cristina Gamboa, WorldGBC:n CEO jo vuoden 2023 Advancing Net Zero Status -raportissa. Gamboa toisti tätä viestiä puheenvuorossaan Buildings and Climate Global Forumissa ja muistutti että ratkaisuja on jo tarjolla, esimerkiksi eurooppalaisten GBC:den #BuildingLife -hankkeessa laadittujen suositusten ja toimialan päästövähennysten tiekartan muodossa.
Suuntaa löytyy jo #BuildingLife tiekartoista
World Green Building Council järjesti foorumiviikolla eurooppalaisten Building Councilien tapaamisen ja kansainvälisen #BuildingLife -konferenssin. Sain kunnian esitellä tapahtumassa #Buildinglife-projektin tekemistä Suomessa ja kertoa suomalaisen verkostomme tavasta tehdä yhteistyötä alan toimijoiden hiilitiekarttojen ja toimintasuunnitelmien edistämiseksi. Malli on poikkeuksellinen, sillä yhteistyö sektorirajojen yli ja toisaalta jopa kilpailijoiden välillä ei ole yleistä muissa maissa.
Yritykset, jotka johtavat kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymää
Buildings and Climate Global foorumiviikon toinen teema poliittisen polun rinnalla oli yritysten ja liiketoiminnan rooli muutoksessa. Yleiskuvassa nettonolla oli sana, jota foorumiviikolla käytettiin yrityksestä riippumatta ja poikkeuksetta käytännössä joka esityksessä. Tavoitteen eteen esiteltiin myös monia yritys- ja alakohtaisia toimenpiteitä ja sitoumuksia.
Foorumiin osallistui myös FIGBC:n jäsenyrityksiä. Johanna Pirinen, Head of Sustainability, Stora Enso (ja FIGBC:n hallituksen jäsen) puhui tapahtumassa sekä julkisten hankintojen temaattisessa tilaisuudessa torstaina että perjantaina sidosryhmien yhteenveto-istunnossa rakennusmateriaalien näkökulmasta. Saint-Gobain Finland oli edustettuna vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiserin voimin ja One Click LCA:ta edusti foorumilla toimitusjohtaja Panu Pasanen.
Johannan, kuten muidenkin puheenvuorojen kuuleminen, oli vakuuttavaa. Etenkin, koska FIGBC:nä olemme ryhtyneet peräänkuuluttamaan, että yritykset todella ottaisivat haltuun alan kestävyyssiirtymän johtajuuden.
Asiat etenevät niin sanotusti isommin. Olemme tavoitellusta päästövähennyspolusta jäljessä, mutta rakennusten ja rakentamisen koko arvoketjun rooli on huomattu ja toimialan murrokseen panostetaan. On nyt meistä toimialasta itsestämme kiinni, kuinka nopeasti ja tehokkaasti temppu tehdään.
Antti Ruuska
Toimitusjohtaja
Green Building Council Finland
(Green Building Council Finland osallistuu erityisesti World Green Building Councilin Euroopan paikallisverkoston toimintaan. Euroopan paikallisverkosto tapaa keskimäärin neljä kertaa vuodessa syventääkseen yhteistyötä, edistääkseen valittuja aloitteita ja oppiakseen toisiltaan. Nämä tapaamiset pyritään järjestämään muiden olennaisten tapahtumien yhteydessä matkustuspaineen vähentämiseksi ja synergioiden lisäämiseksi. FIGBC myös vähentää omasta toiminnastaan syntyviä päästöjä, mm. Arvioimalla kriittisesti kaikkea matkustustarvetta ja ohjaamalla matkustamista ilmaston kannalta kestäviin ratkaisuun. Koko FIGBC:n toiminnan päästöt mitätöidään vuosittain ostamalla päästöoikeuksia pois EU:n päästökaupan kiintiöstä.)