Tasaiseksi ajellut pihanurmikot ovat peruja 1700-luvulta, jolloin suuri piha kertoi vauraudesta: ”Katsokaa, meillä on varaa jättää nämä maat viljelemättä!” Jostain syystä sama estetiikka puree meihin edelleen vahvasti, vaikka luonnon monimuotoisuuden kannalta olisi aika oppia arvostamaan runsaita, reheviä, ”huolittelemattomankin” näköisiä ryteiköitä, ja heinää heiluvia kadunvarsia.
Miten sinä muuttaisit ihmisten asenteita, että oppisimme arvostamaan ”huolittelemattomankin” näköisiä ryteiköitä?
Asenteet muuttuvat kielen ja puheen muuttuessa. Yhteiskunta kehittyy kielen kehittymisen mukana. Luontoterminologia on kuitenkin monelle vielä tuntematonta. Jotkin termit ovat yleisesti ymmärrettyjä, mutta keskeisistä termeistä esimerkiksi ekosysteemipalvelut, sinirakenne, kokonaisheikentymättömyys ovat kyselymme mukaan alalle selvästi tuntemattomampia. Julkaisemme kyselyn tulokset syksyllä 2024.
Tiedätkö sinä, mikä on BREEAM Communities -ympäristösertifikaatissa vaadittu luontoarvokartoitus?
Alan biodiversiteettikäänne pitäisi tehdä nopeasti, sillä luonto tarvitsee aikaa kasvaakseen kaupunkiemme ja rakennustemme tarvitsemaksi tulevaisuuden turvaksi. Tämä muutos voi oleellisesti hidastua, jos termejä ei tunneta eikä keskustelussa päästä eteenpäin. Yhteisen muutoksen toteuttamiseksi meidän tulee ymmärtää toisiamme ja tietää mistä puhumme.
Sitä varten FIGBC valmistelee rakentamisen luontosanakirjaa. Tarkoituksena on selkeyttää niitä termejä, jotka tulevat säädöskehityksenkin myötä osaksi rakennushankkeita, karsia pois mahdollisia väärinymmärryksiä ja helpottaa vaikkapa sopimusneuvotteluita, kun kaikki ymmärtävät mitä milläkin termillä todellisuudessa tarkoitetaan. Haluamme myös tuoda tutuksi biodiversiteetin mittaamiseen luotuja yksiköitä.
Sanakirjaa työstetään luonto- ja biodiversiteettiteeman asiantuntijoiden kanssa jäsentyöpajassa elokuussa.
Työpajaan mahtuu vielä muutama mukaan, joten ilmoita itsestäsi tai asian tuntevasta kollegastasi! Tapamme mukaan sanakirja tulee myös julkiselle kommenttikierrokselle myöhemmin syksyllä.
Ella Lahtinen
Johtava asiantuntija
ella.lahtinen@figbc.fi