26.6.2024

Rakentamisen luontosanakirjalla yhteistä ymmärrystä

Tasaiseksi ajellut pihanurmikot ovat peruja 1700-luvulta, jolloin suuri piha kertoi vauraudesta: ”Katsokaa, meillä on varaa jättää nämä maat viljelemättä!” Jostain syystä sama estetiikka puree meihin edelleen vahvasti, vaikka luonnon monimuotoisuuden kannalta olisi aika oppia arvostamaan runsaita, reheviä, ”huolittelemattomankin” näköisiä ryteiköitä, ja heinää heiluvia kadunvarsia. Miten sinä muuttaisit ihmisten asenteita, että oppisimme arvostamaan ”huolittelemattomankin” näköisiä ryteiköitä? […]

Tasaiseksi ajellut pihanurmikot ovat peruja 1700-luvulta, jolloin suuri piha kertoi vauraudesta: ”Katsokaa, meillä on varaa jättää nämä maat viljelemättä!” Jostain syystä sama estetiikka puree meihin edelleen vahvasti, vaikka luonnon monimuotoisuuden kannalta olisi aika oppia arvostamaan runsaita, reheviä, ”huolittelemattomankin” näköisiä ryteiköitä, ja heinää heiluvia kadunvarsia.

Miten sinä muuttaisit ihmisten asenteita, että oppisimme arvostamaan ”huolittelemattomankin” näköisiä ryteiköitä?

Asenteet muuttuvat kielen ja puheen muuttuessa. Yhteiskunta kehittyy kielen kehittymisen mukana. Luontoterminologia on kuitenkin monelle vielä tuntematonta. Jotkin termit ovat yleisesti ymmärrettyjä, mutta keskeisistä termeistä esimerkiksi ekosysteemipalvelut, sinirakenne, kokonaisheikentymättömyys ovat kyselymme mukaan alalle selvästi tuntemattomampia. Julkaisemme kyselyn tulokset syksyllä 2024.

Tiedätkö sinä, mikä on BREEAM Communities -ympäristösertifikaatissa vaadittu luontoarvokartoitus?

Alan biodiversiteettikäänne pitäisi tehdä nopeasti, sillä luonto tarvitsee aikaa kasvaakseen kaupunkiemme ja rakennustemme tarvitsemaksi tulevaisuuden turvaksi. Tämä muutos voi oleellisesti hidastua, jos termejä ei tunneta eikä keskustelussa päästä eteenpäin. Yhteisen muutoksen toteuttamiseksi meidän tulee ymmärtää toisiamme ja tietää mistä puhumme.

Sitä varten FIGBC valmistelee rakentamisen luontosanakirjaa. Tarkoituksena on selkeyttää niitä termejä, jotka tulevat säädöskehityksenkin myötä osaksi rakennushankkeita, karsia pois mahdollisia väärinymmärryksiä ja helpottaa vaikkapa sopimusneuvotteluita, kun kaikki ymmärtävät mitä milläkin termillä todellisuudessa tarkoitetaan. Haluamme myös tuoda tutuksi biodiversiteetin mittaamiseen luotuja yksiköitä.

Sanakirjaa työstetään luonto- ja biodiversiteettiteeman asiantuntijoiden kanssa jäsentyöpajassa elokuussa.

Työpajaan mahtuu vielä muutama mukaan, joten ilmoita itsestäsi tai asian tuntevasta kollegastasi! Tapamme mukaan sanakirja tulee myös julkiselle kommenttikierrokselle myöhemmin syksyllä.

Ella Lahtinen
Johtava asiantuntija
ella.lahtinen@figbc.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Biodiversiteetin huomioiminen rakentamisessa

On arvioitu, että biodiversiteettikato on yhtä vakava uhka kuin ilmastonmuutos ja yksi niistä planetaarisista ympäristörajoista, joiden osalta kriittinen raja on jo ylitetty. Rakennusalan merkittävimmät vaikutukset liittyvät rakennuspaikkaan, rakennusmateriaalien tuotantoon liittyvään luonnonvarojen kulutukseen sekä rakennusalan tuottamiin päästöihin.
Green Building Council Finlandin Rakentaminen -toimikunta on koonnut kattavan linkkilistan ja lähtötiedot biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen rakennus- ja kiinteistöalalla.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Rakentamisen kiertotalouden sanakirja

Rakentamisen kiertotalouden sanakirjan tavoitteena on yhdenmukaistaa termejä ja siten edistää niiden vakiintumista. Sanakirja ei kuitenkaan ole virallinen suositus. Määritelmiä on työstetty useiden kiertotalouden asiantuntijoiden sekä ympäristöministeriön kanssa sekä pilotoitu Helsingin kiertotalousklusterin ja Tampereen Kissanmaan kiertotaloustalon projekteissa.

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun