Kierrätysaste laahaa kaukana tavoitteesta
Rakennus- ja purkujätteen hyödyntäminen materiaalina kertoo, kuinka hyvin saamme rakentamisen, purkamisen ja korjaamisen myötä syntyvän jätteen takaisin kiertoon materiaalina. Mitä korkeampi kierrätysaste, sen parempi.
Materiaalina hyödyntämisen osalta Suomea ohjaa EU:n jätedirektiivin, Suomen jätelain ja valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitetaso, joilla pyritään minimissään 70 prosentin kierrätysasteeseen. Kehitys on kuitenkin Suomessa laahannut vuosikausia lähes paikallaan, eikä asetettua tavoitetta ole saavutettu. Parhaillaan valmistelussa oleva kiertotalouslaki tuskin lieventää tavoitetta. Nykykehityksen perusteella voimme odottaa jäävämme vielä vuonna 2035 vaatimattomalle 60 prosentin tasolle.
Uudelleenkäyttö ei näy jätetilastoissa
Nykyinen tapa tilastoida ei kerro, säilyykö, kasvaako vai laskeeko materiaalin arvo. Esimerkiksi rakennusosien uudelleenkäyttöä ei tilastoida lainkaan. Kiertotalouden näkökulmasta olisi olennaista, että esimerkiksi purettavat betonielementit tai tiiliseinät voisivat jatkaa elämäänsä yhä useammin elementteinä ja seininä, eivätkä esimerkiksi maanrakennukseen käytettävänä murskeena. Sama logiikka pätee kaikkiin rakennusosiin. Mitä paremmin arvo saadaan säilymään, sen parempi.
Rakennusosien uudelleenkäyttö ja uusiomateriaalien hyödyntäminen ovat vasta alkutekijöissään, ja niiden arvonlisämahdollisuus ja päästövähennyspotentiaali ovat Suomen tasolla huimat.