13.12.2024

Luontosanakirja on julkaistu… ja se on vasta alkua!

Yhteiskunta kehittyy kielen kehittymisen mukana. Siksi julkaisimme Rakentamisen luontosanakirjan, kirjoittaa Ella Lahtinen.

Miten sinä muuttaisit ihmisten asenteita, että oppisimme arvostamaan ”huolittelemattomankin” näköisiä ryteiköitä?  Asenteet muuttuvat kielen ja puheen muuttuessa. Yhteiskunta kehittyy kielen kehittymisen mukana.

Näin kirjoittelin melko tarkasti puoli vuotta sitten blogissani, kun ryhdyimme työstämään luontosanakirjaa kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille.

Rakentamisen luontosanakirja on nyt julkaistu ja se on vapaasti ladattavissa ja luettavissa FIGBC:n julkaisupankista!

Sanakirjaa työstettiin yhdessä jäsenistömme luontoasiantuntijoiden sekä viheralan asiantuntijoiden kanssa, lämmin kiitos kaikille työhön osallistuneille.

Alalla on myös luontojalanjälki

Sanakirjan tavoitteena selkeyttää sanastoa ja tehdä luonto- ja biodiversiteettiteeman konsepteja tunnetuksi. Yhteistä ymmärrystä ja tietoa tarvitaan, sillä myös kiinteistö- ja rakennusalan on reagoitava kiihtyvään luontokatoon. Luontojalanjäljen laskeminen on nousemassa hiilijalanjäljen laskemisen rinnalle kovaa vauhtia. (Tästä lisää Kestävyyden kuntotarkastuksessa.) Luontojalanjälki mittaa rakentamisen, rakennuksen tai rakennustuotteen luontovaikutuksia koko arvoketjun osalta globaalilla tasolla.

ARVO-hankkeessa kehitettävä Alueellinen viherkerroin mittaa rakentamisen luontovaikutuksia yksittäisen alueen näkökulmasta: alueen luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita ennen ja jälkeen suunnitellun rakentamisen. Työkalu valmistuu käyttöön ensi vuonna.

Rakennusala aiheuttaa noin 30 % maailmanlaajuisesta luontokadosta, joten tiedolle ja osaamiselle on tarvetta. Seuraavaksi käymmekin työstämään FIGBC:n verkkokurssitarjontaan luontoaiheista peruskurssia. Vuonna 2025 on luvassa myös Nrepin ja KIRA-kasvuohjelman kanssa toteutettava KIRA-luontohaaste.


Ella Lahtinen
Johtava asiantuntija
ella.lahtinen@figbc.fi
+358 40 512 2193


PS. Huomasitko muuten, että Suomen Luonto valitsi vuoden turhakkeeksi nurmikon. Mitä turhaa nurmikossa muka on? Turhuuden syy on yksinkertainen mutta moniosainen:

Muiden eliölajien näkökulmasta nurmikko on aavikko, joka ei tarjoa ravintoa tai suojaa. Nurmikko vaatii työtä pysyäkseen lyhyenä, sammalettomana, rikkaruohottomana … eli aavikkona. Työn turhuutta lisää, että nurmikonleikkuun yhteydessä sieltä viedään pois leikkuujäte, joka voisi toimia lannoitteena – ja tuodaan tilalle (fossiilista) lannoitetta 🤦

 Kaupunkisuunnittelussa nurmikoita sekä muita tapojamme on alettua kyseenalaistaa osana laajempaa biodiversiteettikäännettä. Nyt tämä käänne on ulotettava koko rakentamisen arvoketjuun.

Tutustu näihin julkaisuihin!

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakentamisen kiertotalouden sanakirja

Rakentamisen kiertotalouden sanakirjan tavoitteena on yhdenmukaistaa termejä ja siten edistää niiden vakiintumista. Sanakirja ei kuitenkaan ole virallinen suositus. Määritelmiä on työstetty useiden kiertotalouden asiantuntijoiden sekä ympäristöministeriön kanssa sekä pilotoitu Helsingin kiertotalousklusterin ja Tampereen Kissanmaan kiertotaloustalon projekteissa.

Biodiversiteetin huomioiminen rakentamisessa

On arvioitu, että biodiversiteettikato on yhtä vakava uhka kuin ilmastonmuutos ja yksi niistä planetaarisista ympäristörajoista, joiden osalta kriittinen raja on jo ylitetty. Rakennusalan merkittävimmät vaikutukset liittyvät rakennuspaikkaan, rakennusmateriaalien tuotantoon liittyvään luonnonvarojen kulutukseen sekä rakennusalan tuottamiin päästöihin.
Green Building Council Finlandin Rakentaminen -toimikunta on koonnut kattavan linkkilistan ja lähtötiedot biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen rakennus- ja kiinteistöalalla.

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun