3.12.2021

Digitaalisella tiedolla kohti kiertotaloutta

Tietomallit voivat edistää kiertotaloutta monin tavoin, mutta niiden hyödyntämisessä ollaan vasta alussa. Kokosimme neljä tietomallien asiantuntijaa kertomaan, millaisilla tavoilla tietomallit voivat auttaa meitä kiertotaloudellistumaan ja tekemään työmme tehokkaammin. Tuoreen Nordic BIM Groupin Arto Niemisen mukaan tietomalleissa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, sillä nykyset arkkitehdin ja suunnittelijan malli ei palvele rakentajan tarpeita, eivätkä mallit rikastu kiinteistön elinkaaren […]

Tietomallit voivat edistää kiertotaloutta monin tavoin, mutta niiden hyödyntämisessä ollaan vasta alussa. Kokosimme neljä tietomallien asiantuntijaa kertomaan, millaisilla tavoilla tietomallit voivat auttaa meitä kiertotaloudellistumaan ja tekemään työmme tehokkaammin.

Tuoreen Nordic BIM Groupin Arto Niemisen mukaan tietomalleissa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, sillä nykyset arkkitehdin ja suunnittelijan malli ei palvele rakentajan tarpeita, eivätkä mallit rikastu kiinteistön elinkaaren aikana.  Kiinteistöjen omistajat eivät myöskään tunnista olemassa olevien kiinteistön mallintamisen tuomaa lisäarvoa. Tietomallilla voitaisiin optimoida rakennuksen elinkaaren aikaisia kustannuksia sekä toimintaa nykyhetken optimoinnin sijaan. Kiertotalouden osalta materiaalitiedot on oleellista saada tietomalliin. (Puheenvuoro tallenteessa kohdassa 0:00:00)

Haahtela TVD:n Pyry Haahtela toi keskusteluun uudenlaisen näkökulman: simulaatiomallin, jolla koko suunnitteluprosessi voidaan saada säästämään luonnonvaroja ja hiilipäästöjä. Simulaatiomallilla voidaan aikaisessa suunnitteluvaiheessa tutkia eri suunnitteluratkaisuiden vaikutuksia, ja samalla vältytään nykyisenlaisen raskaan suunnitteluprosessin toistamiselta. (Puheenvuoro tallenteessa kohdassa 0:17:30)

Kaupungit ovat kiertotalouden solmukohtia, joissa on runsaasti materiaaleja tiivistyneenä pienelle alueelle. Hollantilaisen Metabolic-ajatushautomon laatimat materiaalivirta-analyysit osoittavat, että vain pieni osa materiaaleista kierrätetään arvoa säilyttävästi, kertoi Merlijn Blok. Materiaalien tarjonnan määrä ja laatu ovat arvaamattomia, materiaalin sijainti ja aika tuntemattomia: urbaanien kaivosten mallinnus (urban mining model) ratkaisee kysynnän ja tarjonnan ongelmia ennakoiden markkinoille tulevia purkumateriaaleja. Mallin avulla materiaaleille voidaan suunnitella arvoa säilyttävää tai jopa arvoa kasvattavaa käyttöä. (Puheenvuoro tallenteessa kohdassa 0:37:00)

David Garcia-Estevez, TECNALIA, esitteli Iceberg-hankkeessa tehtyä valtavaa työtä purkujätteiden ennakkoarvioinnin prosessin ja teknologioiden kehittämiseksi. Hankkeessa on ansiokkaasti kehitetty digitaalisia työkaluja, joilla purku-urakoitsijat voivat perehtyä rakennukseen yksityiskohtaisesti, tarkasti ja tehokkaasti. (Puheenvuoro tallenteessa 1:01:30)

Katso kaikki puheenvuorot tallenteesta

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun