12.9.2022

Elinkaariviisas rakentaminen

Kestävälle kehitykselle, kiertotaloudelle tai vähähiilisyydelle ei ole yhteisesti sovittuja selkeitä määritelmiä. Käsitteinä ne ovat hyvin laajoja ja voivat pitää sisällään esimerkiksi tiedon, infran, hallinnon ja luonnonvarojen pääomia. Kaikki nämä voitaneen kiteyttää elinkaariviisauteen. Elinkaariviisaassa rakentamisessa asioita tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, holistisesti ja erityisesti riittävän pitkässä aikaikkunassa. Resurssiviisaus rakentamisessa Kun rakennushankkeita valmistellaan, tulee tuntea tarpeet, joihin hankkeilla pyritään vastaamaan. […]

Kestävälle kehitykselle, kiertotaloudelle tai vähähiilisyydelle ei ole yhteisesti sovittuja selkeitä määritelmiä. Käsitteinä ne ovat hyvin laajoja ja voivat pitää sisällään esimerkiksi tiedon, infran, hallinnon ja luonnonvarojen pääomia. Kaikki nämä voitaneen kiteyttää elinkaariviisauteen. Elinkaariviisaassa rakentamisessa asioita tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, holistisesti ja erityisesti riittävän pitkässä aikaikkunassa.

Resurssiviisaus rakentamisessa

Kun rakennushankkeita valmistellaan, tulee tuntea tarpeet, joihin hankkeilla pyritään vastaamaan. Tarpeita kannattaa tarkastella pitkällä aikavälillä ja kriittisesti tulevaisuuden epävarmuudet huomioiden. Tämän jälkeen on kannattavaa tarkastella laaja-alaisesti erilaisia vaihtoehtoja, joilla täyttää nämä (ajassa muuttuvat) tarpeet. Esimerkiksi eri vaihtoehtoja vertailevat elinkaaritarkastelut tarjoavat hyvän työkalun faktapohjaiseen päätöksentekoon. Mitä aikaisemmassa vaiheessa esimerkiksi päästövaikutuksia arvioidaan, sitä enemmän niihin voidaan vaikuttaa.

Realiteetteja…

Rakentamista, kuten useita muitakin yhteiskunnan tärkeitä osa-alueita saatetaan pyrkiä kehittämään varsin idealistisinkin ajatuksin ja tietyin poliittisin perustein. Realiteetit tulevat kuitenkin vastaan esimerkiksi siinä, että yritysten tulee toimia kannattavasti. Aina ja useinkaan esimerkiksi ympäristöystävällinen ratkaisu ei kuitenkaan ole jotain toista vaihtoehtoa kalliimpi. Nykyinen maailma on myös osoittanut sen, että muutoksia tarvitaan ja niihin ollaan valmiita.

…ja haasteita

Esimerkiksi sisäilmaongelmaiset rakennukset tuottavat usein tilanteen, missä teknisesti (usein hyvinkin resurssitehokas) korjaaminen olisi kannattavaa, mutta siihen ei mielipideilmaston ja (hallittavissa olevien) riskien vuoksi haluta ryhtyä. Haasteet voidaan yleensä ratkaista oikealla tiedolla.

Tulevaisuus

Ainoa asia minkä tiedämme tulevaisuudesta varmasti, on se, että se muuttuu koko ajan. Haluamme kuitenkin tehdä tulevaisuutta, emme historiaa. Tulevaisuutta ovat ainakin tiukkenevat materiaaliresurssit ja tarve luonnonvarojen tehokkaampaan hyödyntämiseen. Tämä johtaa rakentamisessa väistämättä rakennusosien elinkaaren jatkamiseen esimerkiksi käyttämällä niitä uudestaan. Toivoisin, että yleinen kehitys johtaisi myös rakennusten elinkaaren pidentymiseen.

Jos tämä kirjoitus herätti ajatuksia, niin tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan aiheista lisää Elinkaariviisas rakentaminen -tapahtumaamme torstaina 15.9. klo 8.00–12.00 (webinaari 8.30–11.00) Tampereen keskustassa Museokeskus Vapriikissa. Tilaisuus on osallistujalle maksuton. Tarjoamme paikan päällä osallistuville aamiaisen sekä lounaan. Etänä osallistuville webinaarin ajankohta 8.30–11.00.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja.

Kirjoittaja Arto Toorikka
Elinkaari- ja vähähiilisyyspalveluiden palveluvastaava
Rakennusfysiikka, AFRY

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun