23.6.2022

FIGBC Kesätervehdys – Kiitos, kannustus ja innostus!

...asiaa riittävän perusteellisesti, jotta osaamme ensi vuonnakin keskittyä vaikutuksiltaan merkittävimpiin asioihin. Elokuusta alkaen käynkin mielelläni keskusteluja vuoden 2023 tarpeiden, toimenpiteiden ja yhteistyömahdollisuuksien osalta. FIGBC:n jäsenmäärä on tätä kirjoitettaessa 287 jäsenorganisaatiota....

Kiitos keväästä!

Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan nopeasti ohi vilahtanutta kevätkautta mielessäni. Arvioin, että rakennetun ympäristön asiantuntijoiden ja organisaatioiden syvän tason kulttuurimuutos on kiihtynyt ja laajentunut entisestään.

Erilaiset julkiset sitoumukset kuuluttavat entistä näkyvämmin organisaatioiden tahtoa kirittää toimialaa. Yli neljäkymmentä Green Building Council Finlandin #BuildingLife-toimintaohjelman kannattajaa kertoo sitoutuneensa laatimaan oman toimintaohjelmansa päästövähennyksiin. Kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittajat sitoutuvat hiilineutraaleihin rakennuksiin jo vuoteen 2030 mennessä. Heitäkin on Suomesta viisi.

Monet merkittävät organisaatiot näyttävät omalla esimerkillään suuntaa kestävän rakentamisen tulevaisuudelle – ja myös kertovat siitä kuuluvasti. Innostava muutosjohtajuus onkin esimerkkinä olemista ja omasta sitoutumisesta kertomista.

Myös aito, läpinäkyvä vastuullisuus aiempaa laajemmassa merkityksessä on korostunut entisestään. Puhutaan regeneratiivisesta, eli elvyttävästä rakentamisesta, jossa luonnon tilaa parannetaan ja inklusiivisuudesta, eli reilusta ja kaikki huomioon ottavasta toiminnasta.

Toki jatkotoimia tarvitaan ja sanoista on itseään haastettava jatkuvasti uusiin tekoihin, kuten vaikkapa siihen, että jokaisessa merkittävässä hankkeessa tulisi pohtia vähähiilisyyden ja kiertotalouden näkökulmia.

FIGBC:n strategia laadittiin vuoden 2020 aikana ja juuri nyt olemme strategiakauden 2021-23 puolivälissä. Mielestäni strategian mukaiset painotukset ovat olleet onnistuneita ja niiden toteuttaminen on edennyt hyvin. Puoliväli on kuitenkin luonteva kohta arvioida asiaa riittävän perusteellisesti, jotta osaamme ensi vuonnakin keskittyä vaikutuksiltaan merkittävimpiin asioihin. Elokuusta alkaen käynkin mielelläni keskusteluja vuoden 2023 tarpeiden, toimenpiteiden ja yhteistyömahdollisuuksien osalta.

FIGBC:n jäsenmäärä on tätä kirjoitettaessa 287 jäsenorganisaatiota. Toivotan vielä kerran lämpimästi tervetulleeksi kaikki tämän vuoden aikana liittyneet uusimmat jäsenemme (31 kpl), samalla kun kiitän teitä kaikkia jäseniämme ja yhteistyötahojamme kuluneesta keväästä. Kestävyys on yhteistyötä, mikä on konkretisoitunut lukuisissa tapaamisissa, kokouksissa ja keskusteluissa.

Erityinen kiitos toimikuntiemme ja ryhmiemme puheenjohtajille ja jäsenille, hallitukselle sekä ennen kaikkea FIGBC:n ahkerille työntekijöille.

Hyvää kesää ja rentouttavaa kesälomaa!

Mikko Nousiainen

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun