23.6.2022

FIGBC Kesätervehdys – Kiitos, kannustus ja innostus!

Kiitos keväästä! Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan nopeasti ohi vilahtanutta kevätkautta mielessäni. Arvioin, että rakennetun ympäristön asiantuntijoiden ja organisaatioiden syvän tason kulttuurimuutos on kiihtynyt ja laajentunut entisestään. Erilaiset julkiset sitoumukset kuuluttavat entistä näkyvämmin organisaatioiden tahtoa kirittää toimialaa. Yli neljäkymmentä Green Building Council Finlandin #BuildingLife-toimintaohjelman kannattajaa kertoo sitoutuneensa laatimaan oman toimintaohjelmansa päästövähennyksiin. Kansainvälisen Net […]

Kiitos keväästä!

Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan nopeasti ohi vilahtanutta kevätkautta mielessäni. Arvioin, että rakennetun ympäristön asiantuntijoiden ja organisaatioiden syvän tason kulttuurimuutos on kiihtynyt ja laajentunut entisestään.

Erilaiset julkiset sitoumukset kuuluttavat entistä näkyvämmin organisaatioiden tahtoa kirittää toimialaa. Yli neljäkymmentä Green Building Council Finlandin #BuildingLife-toimintaohjelman kannattajaa kertoo sitoutuneensa laatimaan oman toimintaohjelmansa päästövähennyksiin. Kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittajat sitoutuvat hiilineutraaleihin rakennuksiin jo vuoteen 2030 mennessä. Heitäkin on Suomesta viisi.

Monet merkittävät organisaatiot näyttävät omalla esimerkillään suuntaa kestävän rakentamisen tulevaisuudelle – ja myös kertovat siitä kuuluvasti. Innostava muutosjohtajuus onkin esimerkkinä olemista ja omasta sitoutumisesta kertomista.

Myös aito, läpinäkyvä vastuullisuus aiempaa laajemmassa merkityksessä on korostunut entisestään. Puhutaan regeneratiivisesta, eli elvyttävästä rakentamisesta, jossa luonnon tilaa parannetaan ja inklusiivisuudesta, eli reilusta ja kaikki huomioon ottavasta toiminnasta.

Toki jatkotoimia tarvitaan ja sanoista on itseään haastettava jatkuvasti uusiin tekoihin, kuten vaikkapa siihen, että jokaisessa merkittävässä hankkeessa tulisi pohtia vähähiilisyyden ja kiertotalouden näkökulmia.

FIGBC:n strategia laadittiin vuoden 2020 aikana ja juuri nyt olemme strategiakauden 2021-23 puolivälissä. Mielestäni strategian mukaiset painotukset ovat olleet onnistuneita ja niiden toteuttaminen on edennyt hyvin. Puoliväli on kuitenkin luonteva kohta arvioida asiaa riittävän perusteellisesti, jotta osaamme ensi vuonnakin keskittyä vaikutuksiltaan merkittävimpiin asioihin. Elokuusta alkaen käynkin mielelläni keskusteluja vuoden 2023 tarpeiden, toimenpiteiden ja yhteistyömahdollisuuksien osalta.

FIGBC:n jäsenmäärä on tätä kirjoitettaessa 287 jäsenorganisaatiota. Toivotan vielä kerran lämpimästi tervetulleeksi kaikki tämän vuoden aikana liittyneet uusimmat jäsenemme (31 kpl), samalla kun kiitän teitä kaikkia jäseniämme ja yhteistyötahojamme kuluneesta keväästä. Kestävyys on yhteistyötä, mikä on konkretisoitunut lukuisissa tapaamisissa, kokouksissa ja keskusteluissa.

Erityinen kiitos toimikuntiemme ja ryhmiemme puheenjohtajille ja jäsenille, hallitukselle sekä ennen kaikkea FIGBC:n ahkerille työntekijöille.

Hyvää kesää ja rentouttavaa kesälomaa!

Mikko Nousiainen

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun