23.6.2022

FIGBC Kesätervehdys – Kiitos, kannustus ja innostus!

Kiitos keväästä! Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan nopeasti ohi vilahtanutta kevätkautta mielessäni. Arvioin, että rakennetun ympäristön asiantuntijoiden ja organisaatioiden syvän tason kulttuurimuutos on kiihtynyt ja laajentunut entisestään. Erilaiset julkiset sitoumukset kuuluttavat entistä näkyvämmin organisaatioiden tahtoa kirittää toimialaa. Yli neljäkymmentä Green Building Council Finlandin #BuildingLife-toimintaohjelman kannattajaa kertoo sitoutuneensa laatimaan oman toimintaohjelmansa päästövähennyksiin. Kansainvälisen Net […]

Kiitos keväästä!

Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan nopeasti ohi vilahtanutta kevätkautta mielessäni. Arvioin, että rakennetun ympäristön asiantuntijoiden ja organisaatioiden syvän tason kulttuurimuutos on kiihtynyt ja laajentunut entisestään.

Erilaiset julkiset sitoumukset kuuluttavat entistä näkyvämmin organisaatioiden tahtoa kirittää toimialaa. Yli neljäkymmentä Green Building Council Finlandin #BuildingLife-toimintaohjelman kannattajaa kertoo sitoutuneensa laatimaan oman toimintaohjelmansa päästövähennyksiin. Kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittajat sitoutuvat hiilineutraaleihin rakennuksiin jo vuoteen 2030 mennessä. Heitäkin on Suomesta viisi.

Monet merkittävät organisaatiot näyttävät omalla esimerkillään suuntaa kestävän rakentamisen tulevaisuudelle – ja myös kertovat siitä kuuluvasti. Innostava muutosjohtajuus onkin esimerkkinä olemista ja omasta sitoutumisesta kertomista.

Myös aito, läpinäkyvä vastuullisuus aiempaa laajemmassa merkityksessä on korostunut entisestään. Puhutaan regeneratiivisesta, eli elvyttävästä rakentamisesta, jossa luonnon tilaa parannetaan ja inklusiivisuudesta, eli reilusta ja kaikki huomioon ottavasta toiminnasta.

Toki jatkotoimia tarvitaan ja sanoista on itseään haastettava jatkuvasti uusiin tekoihin, kuten vaikkapa siihen, että jokaisessa merkittävässä hankkeessa tulisi pohtia vähähiilisyyden ja kiertotalouden näkökulmia.

FIGBC:n strategia laadittiin vuoden 2020 aikana ja juuri nyt olemme strategiakauden 2021-23 puolivälissä. Mielestäni strategian mukaiset painotukset ovat olleet onnistuneita ja niiden toteuttaminen on edennyt hyvin. Puoliväli on kuitenkin luonteva kohta arvioida asiaa riittävän perusteellisesti, jotta osaamme ensi vuonnakin keskittyä vaikutuksiltaan merkittävimpiin asioihin. Elokuusta alkaen käynkin mielelläni keskusteluja vuoden 2023 tarpeiden, toimenpiteiden ja yhteistyömahdollisuuksien osalta.

FIGBC:n jäsenmäärä on tätä kirjoitettaessa 287 jäsenorganisaatiota. Toivotan vielä kerran lämpimästi tervetulleeksi kaikki tämän vuoden aikana liittyneet uusimmat jäsenemme (31 kpl), samalla kun kiitän teitä kaikkia jäseniämme ja yhteistyötahojamme kuluneesta keväästä. Kestävyys on yhteistyötä, mikä on konkretisoitunut lukuisissa tapaamisissa, kokouksissa ja keskusteluissa.

Erityinen kiitos toimikuntiemme ja ryhmiemme puheenjohtajille ja jäsenille, hallitukselle sekä ennen kaikkea FIGBC:n ahkerille työntekijöille.

Hyvää kesää ja rentouttavaa kesälomaa!

Mikko Nousiainen

Muita julkaisuja ja oppaita

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun