Green Building Council Finland ry. on yleishyödyllinen yhdistys, joten toimintaamme ohjaavat vuosikokoukset. Yhdistyksen vuosikokouksissa valitaan Green Building Council Finlandin hallitus ja sen puheenjohtajat sekä vaalitoimikunta ja vahvistetaan mahdolliset sääntömuutokset. Vuosikokouksissa myös hyväksytään vuosittain toimintasuunnitelma ja budjetti, sekä vahvistetaan tilinpäätös ja myönnetään vastuuvapaus.
Yhdistyksemme kevätkokouksessa 22.3.2022 esitettiin tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto yhdistyksen toiminnasta edellisvuonna. Kokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden. Lisäksi valittiin vaalitoimikunta.
Vaalitoimikunnan tehtävänä on valmistella yhdistyksen kokouksen henkilövalinnat. Vaalitoimikunnassamme 2022 toimivat:
- Antti Kerppola, Sfääri, vaalitoimikunnan puheenjohtaja
- Pekka Metsi, Granlund
- Kari Kokkonen, Technopolis
- Riitta Juutilainen, Senaatti-kiinteistöt
- Heidi Launo, Evli-Rahastoyhtiö
- Petri Suutarinen, Finreim
Kiitos kaikille kevätkokoukseen osallistuneille ja onnittelut vaalitoimikunnan jäsenille valinnastaan!
Kestävä toiminta pohjautuu yrityksen kulttuuriin
Kevätkokouksen jälkeen jäsentilaisuudessa, Petri Valkama, osakas ja asuntoliiketoiminnasta vastaava johtaja, kertoi kuinka NREPillä on rakennettu kulttuuri, joka pohjautuu kestävään kehitykseen.
”Keskeisintä NREPillä on se, että meidän työntekijöillemme on tärkeää tehdä kestävää kehitystä”, Valkama kertoi.
NREPin toiminnan lähtökohtana on luoda parempaa elämää ihmisille, yhteisöille, yhteiskunnalle ja uusia kumppaneita tai strategioita valitessa näitä tekijöitä myös painotetaan.
Yrityksen toiminta kattaa koko arvoketjun: he luovat asuntokonsepteja, operoivat, sijoittavat ja kehittävät uutta itse. Esimerkiksi asiakaslähtöisissä konsepteista Valkama nosti valmiiksi sisustetut ja kalustetut Noli-studiot, jotka vastaavat joustavaa, lyhytaikaista ja helppoa asumista kaipaavien nuorten tarpeisiin.
”Tavoitteemme on luoda parempaa rakennettua ympäristöä, joka vastaa paremmin kysyntään ja on kestävää – silloin ei mietitä mikä on helpoin vaihtoehto”, totesi Valkama selittäessään NREPin toimintaa.
Kaikista isoin tarve on maapallollamme
Tarpeisiin ja kysyntään vastaamisesta Valkama siirtyi suurempaan kysyntään ”Erityisesti yhteiskunnalla ja maapallollamme on iso tarve. Se on kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisuus – niin ympäristö- kuin sosiaalisissakin kysymyksissä.”
NREP panostaa ollakseen hiilineutraali vuonna 2028. ”Tämä herättää ymmärrettävästi kysymyksiä, että kuinka aiomme tämän tehdä”, Valkama totesi ja mainitsi mm. peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeet koko elinkaaren ajalta, hiilensidonnan kompensoinnin sijaan ja primäärienergian hiilineutraaliuden. ”Tämä on jotain, mihin haluan vaikuttaa – kun alalla kommunikoidaan hiilineutraaliustavoitteita, niin silloin ei vain brändätä.”
Valkama myös myönsi rehellisesti, ettei kaikkia ratkaisuja vielä ole. Mutta siksi tarvitaan keskustelua ja tiedon jakamista alalla. ”Jotta NREP – tai kukaan toimija – voi saavuttaa hiilineutraaliustavoitteensa, ei voi jäädä kehitysputken päähän odottelemaan ratkaisuja. On myös sijoitettava kestävää kehitystä edistäviin kohdeyrityksiin ja teknologioihin.”
”Meidän täytyy toimialana ottaa nopeampia askeleita – ja niitä voidaan ottaa. Kun hyväksytään se pieni epävarmuus, että kokeilemme jotain uutta. Jos verrataan kehitystä pohjoismaiden kesken – ei eroa sinänsä ole. Suurin ero on kulttuurissa. Tanskassa ja Ruotsissa on vahvemmin näkemyksellistä johtajuutta, sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Näissä maissa esimerkiksi maaluovutuksessa suositaan toimijoita, jotka tekevät selkeästi parempaa.”
NREPin kohteita:
- Suomen ensimmäinen käyttöönotettu syvämaalämpö: Koskelonkujan logistiikkakeskus Espoossa.
- Tanskassa: päästöjen vähentäminen kiertotalousratkaisuilla: Resource Rows. Tanskan ensimmäinen talo, jossa on käytetty kierrätettyjä materiaaleja puretuista rakennuksista.
- Skanskan kanssa toteutetussa hankkeessa Salemin kunnassa Ruotsissa – 7 puurakenteista rakennusta, jotka hyödyntävät hybridienergiajärjestelmää (aurinkosähkö/aurinkokeräimet/geoterminen energia).
- Kestävän kehityksen kortteli UN17 Tanskassa. UN17 Village huomioi kaikki YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta.