12.2.2025

Green Building Council Finland uutiskirje helmikuu 2025

Uutiskirjeestämme saat ajankohtaista tietoa kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymään liittyvistä uutisista ja tapahtumista.

Liity Green Building Council Finlandin uutiskirjeen tilaajaksi ja pysy ajan tasalla kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymän uusimmista uutisista ja tapahtumista!

Lämpimästi tervetuloa mukaan uudet jäsenet

Kestävästi rakennetun ympäristön verkostomme on laajentunut neljällä organisaatiolla:

Tutustu uusiin jäseniimme klikkaamalla juttuihin, joissa kiinteistökehitysjohtaja Niina Puumalainen, kiinteistöjohtaja Tobias Höglund, vastuullisuuspäällikkö Elina Ekelund ja HR- ja viestintäjohtaja Sanna Räsänen kertovat, miksi heidän organisaationsa liittyivät FIGBC:n jäseniksi.

Jäsentilaisuus: yhdistyksen kevätkokous ja kokemuksia CSRD:n mukaisesta kestävyysraportoinnista

Save the date: 11.4. klo 14–16
Paikka: Teams tai Siltasaarenkatu 8–10, 00530 Helsinki
Tilaisuus on suunnattu jäsenorganisaatioidemme henkilökunnalle.

Lämpimästi tervetuloa FIGBC:n kevätkokoukseen ja sen yhteydessä järjestettävään jäsentilaisuuteen: kokemuksia CSRD:n mukaisesta kestävyysraportoinnista.

CSRD on kuuma peruna – raportointivelvollisuus koskettaa jo osaa FIGBC:n jäsenistöä ja osalle raportointivelvollisuus näyttäytyy kysymyksinä ja vaatimuksina muun muassa tarjouspyynnöissä. Tule kuulemaan asiantuntija- ja kokemuspuheenvuoroja jo raportointia tehneiltä tahoilta.

Tapahtuma on hybridi. Voit osallistua omalta koneeltasi tai tulla paikan päälle verkostoitumaan!

Ilmoittautuminen alkaa 6.3.2025!

Sustainability Summit 18.3.2025: teemana ovat suora puhe, konkreettiset ratkaisut ja yhteistyö

Aika: 18.3. klo 12:30–16:05. Verkostoituminen coctailien merkeissä klo 16:15 alkaen.
Paikka: Katajanokan Laituri, Solo Sokos Hotel Pier4
Tilaisuus on avoin kaikille!

Tervetuloa pureutumaan vastuullisuuden teemoihin ratkaisujen valossa! Sustainability Summitin kantavana teemana ovat suora puhe, konkreettiset ratkaisut ja yhteistyö. Yhä kestävämpää liiketoimintaa luodessamme meidän on toimittava yhteisenä verkostona, tietoa ja taitoa jakaen.

Puheenvuorot:

  • Keynote: Missä mennään Suomi? prof. Matti Kuittinen, Aalto-yliopisto
  • Onko taloutta ilman luontoa? Mari Pantsar, One Planet (by Kari & Pantsar)
  • Building a Sustainable Future – Concrete Actions in Real Estate and Conctruction. Paneelikeskustelijoina Miimu Airaksinen, SRV; Anne Kaiser, Saint-Gobain Finland; Peter Rupp, Hilti Group; Eelis Rytkönen, Ylva; Ken Dooley, Granlund.

FIGBC:lle yhdeksän pistettä kymmenestä!

Vuoden 2024 tapahtumillemme annettiin keskiarvosanaksi huikeat 8,8. Syventävässä jäsentyytyväisyystutkimuksessa jäsenemme kertoivat arvostavansa FIGBC:n tarjoamaa tietoa, viestintää ja materiaaleja. Tärkeää oli myös osallistuminen asiantuntijatyöryhmiin ja vaikuttaminen vastuullisuuteen liittyvissä teemoissa. Erityisesti verkostoitumismahdollisuuksia kaivattiin lisää. Vuoden 2025 erityisteemana FIGBC:llä onkin kestävyysmuutoksen edistäminen verkoston voimalla!

Innovaatiohaasteessa etsitään uusia ratkaisuja: lisää monimuotoisempaa luontoa rakennettuun ympäristöön

Rakennettuun ympäristöön tarvitaan luontoteemaista keskustelua, ratkaisujen yhteiskehittämistä sekä käytännön kokeiluja. Haastamme yritykset ideoimaan KIRA-alan tarvitsemia ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi kaupunkiympäristöihin.

Haemme urakoitsijoita, rakennusliikkeitä, kiinteistönomistajia ja kuntia mukaan kumppaniksi eli haasteen tekijäksi! KIRA-innovaatiohaasteessa tuetaan yritysten verkostoitumista sekä konkreettisten pilottien syntymistä.

Haasteen tekijänä esitätte konkreettisen haasteen, johon erityisesti etsitte ratkaisuja. Esimerkiksi:

  • Miten asuinkiinteistöjen piha-alueille luodaan monimuotoisuutta ja miten asukkaat motivoidaan mukaan?
  • Miten kivisiä kaupunkitiloja, kuten sisäpihoja, saataisiin kustannustehokkaasti viihtyisämmäksi lisäämällä kaupunkiluontoa? Entäpä ratkaisuja kansipihoille?
  • Millaisia tontin/kiinteistön vesien hallintaan ja kuivatukseen liittyviä luontoratkaisuita on olemassa?
  • Miten työmaan suunnittelussa voitaisiin säästää enemmän tontin luontoa?

Kiinnostaako?

Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen KIRA-kasvuohjelman Mia Toivasen kanssa tai kysy lisää johtavalta asiantuntijaltamme Ella Lahtiselta!

Haasteen järjestää kanssamme KIRA-kasvuohjelma. Kumppanina on Nrep. 

Kiertotaloudesta seuraava rakentamisen toimintamalli

”Viime vuoden lopulla ilmestyi kaksi merkittävää luontoarvojen laajempaa ja läpileikkaavampaa huomioimista käsittelevää raporttia. Hallitustenvälisen luontopaneelin IPBES:in ns. nexus-raportti ja FIGBC:n Kestävyyden kuntotarkastus. Näistä molemmat saattoivat monelta hukkua joulun kiireisiin, joten lienee aihetta palata niiden keskeisiin viesteihin”, kirjoittaa Anssi Salonen, A-Insinöörit, FIGBC:n uusimmassa KITA-blogissa.

Iina Turunen mukaan vauhdittamaan kira-alan kestävää kehitystä

Tammikuussa kestävän kehityksen asiantuntijana aloittanut Iina Turunen vahvistaa FIGBC:n asiantuntijatiimiä. Ilmastonmuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriohjelmasta kouluttautuneella Turusella on monipuolista kokemusta kestävän kehityksen projekteista ja kestävän kaupunkikehityksen kentästä. 

Miljardien eurojen markkina: ”Korjausrakentamiseen tarvitaan kipeästi uusia ratkaisuja”

KIRA-kasvuohjelma haastaa nyt yhdessä viiden kiinteistönomistajan kanssa yritykset kehittämään monistettavia ratkaisuja kustannustehokkuuden parantamiseksi ja vähähiilisyyden vauhdittamiseksi.

”Uusille ratkaisuille on valtava markkina. Korjausrakentamisen arvo vuodessa on Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan yhteensä noin 15,4 miljardia euroa. Lisäksi RT arvioi suomalaisen rakennuskannan korjausvelaksi 30–50 miljardia euroa. Tämä KIRA-haaste on yrityksille todellinen näytön paikka kehittää kokonaisvaltaisia korjausrakentamisen konsepteja. Yhdessä meillä on mahdollisuus luoda maamme parhaat esimerkit vähähiilisestä korjausrakentamisesta”, KIRA-kasvuohjelman ohjelmajohtaja Mia Toivanen sanoo.

HOAS, Iin kunta, Kuopion kaupunki, Vaasan kaupunki ja Y-Säätiö etsivät uusia ratkaisuja haastekilpailuun nimeämiensä kiinteistöjen korjausrakentamiseen. Haasteen osallistujat voivat esittää ratkaisua yhteen tai useampaan kohteista.

Toteutuskelpoisia ja edullisia kiertotalousratkaisuita – myös Suomeen?

Drastic-hankkeen demoprojektit etenevät! Drastic-hankkeen tavoitteena on esitellä toteutuskelpoisia, innovatiivisia ja edullisia kiertotalousratkaisuja, jotka vähentävät rakennusmateriaalien ja energiankäytön ilmastovaikutuksia rakentamisen arvoketjussa Euroopassa.

Hanke sisältää viisi demohanketta, ja Green Building Council Finlandin tehtävänä on selvittää demohankkeiden soveltuvuutta ja skaalattavuutta Suomessa. 

Viron projektissa korjataan ennen 1990-lukua rakennettua, sisäilmaongelmaista ja energiasyöppöä kerrostaloa.

Ranskassa toteutetaan toimitilamuutos uudelleenkäyttäen sisäseiniä ja -kattoja. Pakollisen uudisrakennusten hiilijalanjälkilaskennan mukaan uudelleenkäytetyt materiaalit eivät kasvata hiilijalanjälkeä, jonka ansiosta uudelleenkäytöstä syntyy merkittävää kilpailuetua.

Saksassa puolestaan parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ulkovuorauksella. Kehityskohteena on käyttää mahdollisimman paljon uudelleenkäytettyä ja kierrätettyä materiaalia ja kiinnittää eri kerrokset mekaanisesti liimauksen sijaan.

Norjan demoprojektissa uuden rakennuksen puutavaraa ei hakatakaan metsästä, vaan puretaan, puhdistetaan ja testataan jo olemassa olevista rakennuksista, kuten esimerkiksi maaseudun tyhjilleen jääneistä kodeista ja ladoista.

Espanjassa pilotoidaan teräselementtien purkamista ja uudelleenkäyttöä, sekä prosessin sivutuotteena syntyvän valkoisen kuonan hyödyntämistä betonin valmistuksessa.  

Tapahtumat

Jäsenfoorumeille järjestämämme tapahtumat:

  • 6.3. klo 9–12. Jäsenfoorumin etätyöpaja: Kestävyysratkaisut kaupungeissa. Kuinka kaupungeissa kannattaisi vahvistaa kaupunkiluontoa, hillitä ilmastonmuutosta, tukea energiamurrosta ja kiertotaloutta? Työpajan tavoitteena on työstää konkreettisia ratkaisuja kaupunkitason haasteisiin sekä suosituksia kansallisella tasolla. Webinaari on suunnattu kaupunkikehitys-foorumin jäsenille.
  • 12.3. klo 9–12. Jäsenfoorumi: Suuret infrahankkeet kiertotaloudellisesti. Kuinka suurissa ja teknisesti haastavissa infrahankkeissa saatiin aikaan kustannustehokkaita kiertotalousratkaisuja? Järjestäjänä kanssamme Helsingin kaupunki. Tapahtuma on suunnattu infrarakentaminen-foorumin jäsenille sekä Helsingin kaupungin rakennuttajille.
  • 2.4. klo 13–16. Jäsenfoorumi: Vähähiiliset materiaalit ja näyttävä arkkitehtuuri. Tule kuulemaan, miten hyödyntämällä vähähiilisiä materiaaleja monipuolisesti voidaan alentaa rakentamisen materiaalisidonnaisia päästöjä uhraamatta näyttävää arkkitehtuuria. Samalla pääset tutustumaan Stora Enson uuteen pääkonttoriin Katajanokan laiturilla. Tilaisuus on suunnattu talonrakentaminen-, kiinteistöt- ja vastuullisuusjohtaminen-foorumien jäsenille. 
  • 28.4. klo 8:30–11. Jäsenfoorumi: Mistä on kestävän rakentamisen ajatusjohtajat tehty? Ajatusjohtajaksi brändäytyminen edellyttää näkemyksellisyyttä ja joskus rohkeita irtiottoja. Työntekijälähettiläät voivat olla parhaimmillaan todellinen viestijän unelma. Kuinka vastuullisuusraportointi, viherpesudirektiivi ja ajatusjohtajuus linkittyvät toisiinsa? Tapahtuma on suunnattu viestintä-foorumin jäsenille.

Muut meidän järjestämät tapahtumat:

Verkostomme järjestämät tapahtumat:

Kehitä kestävyysosaamistasi 

Meidän järjestämät koulutukset:

Järjestämämme verkkokurssit ovat jäsenorganisaatioidemme työntekijöille maksuttomia. Muille hinta on 200 €/hlö (alv. 0 %).

Verkostomme järjestämät koulutukset:

  • Decarbonized construction training package. Kaikille avoin ja ilmainen verkkokoulutus vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta. Koulutus on englanninkielinen, ja se on suunnattu kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille koko Euroopan alueella. Julkaisija: Ympäristöministeriö.
  • Koulutussarja: Työkaluja kokeilevaan kaupunkikehittämiseen. Koulutussarja tarjoaa käytännönläheisiä näkökulmia ja työkaluja innovatiivisten hankintojen kehittämiseen. Sarja on suunnattu kaikille, jotka haluavat kehittää ketterämpiä hankintakäytäntöjä ja kokeilla uusia lähestymistapoja kaupunkikehittämiseen erityisesti liittyen viher- ja ympäristörakentamiseen. Kouluttaja: Forum Virium Helsinki.
  • Energiaratkaisujen liiketoiminnan kehittäminen -kurssi LVISA-alan ammattilaisille. Maksuton kurssi on suunniteltu yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa ja tarjoaa käytännön työkaluja kestävien energiaratkaisujen hyödyntämiseen sekä liiketoiminnan kehittämiseen. Kurssi on käynnistynyt 28.1.2025, ja sen voi suorittaa joustavasti työn ohessa. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 28.2.2025 asti. Kurssin rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa) ja sen toteuttaa Motiva Services.   

Kuulumisia kestävän rakentamisen verkostostamme

  • WorldGBC on yhteistyössä WorldGBC:n kestävän rahoituksen työryhmän sekä Eurooppa-verkoston (Europe Regional Network ERN) kanssa laatinut julkaisun ’Integrating life cycle global warming potential into the EU Taxonomy’. Suositukset koskevat tiedonkeruun, valmiuksien kehittämisen, käytettävyyden ja vaatimustenmukaisuuden parantamista. Tutustu koko Sustainable Finance -julkaisujen sarjaan.
  • Euroopan komissio julkaisi 29.1. ns. kilpailukykykompassin, jonka tavoitteena on parantaa EU-alueen kilpailukykyä. Kilpailukykykompassin jatkoksi Euroopan komission odotetaan julkaisevan helmikuussa lisää tarkempia suunnitelmia. Suunnitelmista kiinteistö- ja rakennusalaan voi vaikuttaa muun muassa puhtaan teollisuuden ohjelma (Clean Industrial Deal), joka kattaa kuusi teemaa: energian turvallisuus, rahoitus, kierrätys ja kriittiset raaka-aineet sekä työvoima ja taidot. Ohjelmaan kuuluu muun muassa kiertotalouslainsäädännön laatiminen, jonka odotetaan valmistuvan vuoden 2026 loppupuolella. Myös Omnibus-koontiasetusehdotusta odotetaan julki helmikuun lopulla. Ehdotuksen tavoitteena on komission mukaan yksinkertaistaa kestävyysvaatimuksia. Omnibuksen tavoitteena on selkeyttää yritysten kestävyysraportointidirektiiviä (CSRD), huolellisuusvelvoitteita (CSDDD) ja EU:n taksonomiaa. Lue lisää kilpailukykykompassista Euroopan komission sivuilta.
  • Uusi Rakentamislaki -virtuaalikiertueen tallenteet ovat nyt saatavilla. Jos et päässyt osallistumaan – voit tilata tallenteen sähköpostiisi tapahtuman verkkosivuilta.
  • Lue saksalaisen sisaryhdistyksemme The German Sustainable Building Councilin (DGNB) julkaisema artikkeli savirakentamisesta: Clay: an versatile construction material that boasts ideal properties for carbon-neutral building.
    DGNB esittelee blogisarjassaan jäsentensä erilaisia kestävästi rakennetun ympäristön ratkaisuja.
  • Mielipidekirjoitus / Rakennusalan kiertotalous vaatii uusia ideoita ja laajaa yhteistyötä. Yksikään toimija ei yksin pysty luomaan rakennusalalle ja -teollisuuteen uutta talouden perustaa, vaan yhteistyö on välttämätöntä, kirjoittavat Benjamin Kalliola, Pekka Kiuru, Miro Ristimäki ja Lotta Toivonen. Julkaisija: Kauppalehti
  • Hiilijalanjäljen raja-arvo. Helsingin kaupunki on ottanut käyttöön rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen raja-arvon. Sen tavoitteena on ohjata talonrakentamista vähähiilisemmäksi. Julkaisija: Helsingin kaupunki
  • Miten finanssiala voi hyödyntää TNFD-LEAP-menetelmää? Tulevaisuustalo Sitra tarjosi alkusyksystä 2024 suomalaisille finanssialan organisaatioille koulutuksen TNFD-viitekehyksestä, joka auttaa sijoittajia ja rahoittajia ottamaan luonnon nykyistä paremmin huomioon päätöksenteossa. Koulutuksen opit on nyt paketoitu yksiin kansiin ja julkaistu kaikkien avoimesti hyödynnettäväksi. Julkaisija: Sitra.

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Green Building Council Finlandin julkaisema kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus paljastaa: kestämättömyys ei kannata.

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun