24.11.2021

Hiilineutraali rakennus -ohje siirtyy pilotointiin

FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen toimikunta on koonnut Hiilineutraali rakennus -ohjeen, jota seuraamalla hiilineutraaliutta tavoittelevat talonrakennushankkeet voivat arvioida omaa toimintaansa ja tehdä uskottavan, sekä läpinäkyvän hiilineutraaliusväittämän. Ohjeen seuraava kehitysaskel on vuoden 2022 aikana toteutettava pilotointi, johon haetaan nyt alan edelläkävijähankkeita. Hiilineutraali rakennus ohjeen keskeinen tavoite on antaa hiilineutraalia rakennusta tavoittelevalle taholle ohjeita ja suosituksia siitä, kuinka hiilineutraaliutta […]

FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen toimikunta on koonnut Hiilineutraali rakennus -ohjeen, jota seuraamalla hiilineutraaliutta tavoittelevat talonrakennushankkeet voivat arvioida omaa toimintaansa ja tehdä uskottavan, sekä läpinäkyvän hiilineutraaliusväittämän. Ohjeen seuraava kehitysaskel on vuoden 2022 aikana toteutettava pilotointi, johon haetaan nyt alan edelläkävijähankkeita.

Hiilineutraali rakennus ohjeen keskeinen tavoite on antaa hiilineutraalia rakennusta tavoittelevalle taholle ohjeita ja suosituksia siitä, kuinka hiilineutraaliutta voidaan arvioida, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi. Varsinainen ohje jaetaan luottamuksellisesti pilotointiin osallistuville hankkeille.

Pilotoinnin keskeisinä tavoitteina on testata ohjetta ja varmistaa sen soveltuvuus oikeissa hankkeissa, sekä kehittää raportointipohja hiilineutraaliusväittämän tekemiseen erityyppisissä hankkeissa. Pilotointi toteutetaan 2022 Q1-Q3 aikana, jonka jälkeen ohjeen viimeistelty versio julkaistaan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Ilmoittaudu mukaan pilottihankkeeksi

Ilmoittaudu mukaan pilottihankkeeseen 31.1.2022 mennessä tämän lomakkeen kautta.

Pilotointiin voi ilmoittautua mukaan kaikki talonrakennushankkeet, jotka

  • Tähtäävät kunnianhimoisiin päästövähennyksiin ja haluavat selvittää mitä hiilineutraalius hankkeessa tarkoittaisi
  • Sitoutuvat tekemään hiilineutraaliusselvityksen 31.9.2022 mennessä (rakennuksen ei tarvitse olla valmis)
  • Julkaisevat hiilijalanjälkilaskennan ja hiilineutraaliusselvityksensä tulokset avoimesti
  • Lupautuvat antaa palautetta ohjeesta

Luottamuksellisten hankkeiden kohdalla voidaan pilotoinnin tulosten jakamisesta ja hiilineutraalisuusväittämän tekemisestä sopia tapauskohtaisesti.

Pilotointiin osallistuvat hankkeet saavat

  • Käyttöoikeuden Hiilineutraali rakennus -ohjeeseen.
  • Mahdollisuuden päästä vaikuttamaan ohjeen sisältöön.
  • Vaikuttaa hiilineutraalin rakennuksen raportointipohjan kehittämiseen.

Lisätietoja

Käytännön järjestelyt: Lauri Tähtinen, FIGBC, p. 040 486 5400, etu.sukunimi(at)figbc.fi

Ohjeen tulkinta: Tytti Bruce-Hyrkäs, Granlund, toimikunnan puheenjohtaja, p. 0500 655 020, etu.sukunimi(at)granlund.fi


Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun