21.9.2021

Ilmastonmuutos haastaa LVI-suunnittelun

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat nykytiedon valossa väistämättömiä: maapallon keskilämpötila nousee ja sään ääri-ilmiöt […]

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta!

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat nykytiedon valossa väistämättömiä: maapallon keskilämpötila nousee ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Tilastot osoittavat jo nyt, että Suomessakin kesäajan pitkät hellejaksot ovat aikaisempaa yleisempiä ja toisaalta sateisuus lisääntyy erityisesti talvella1. Kun puhutaan muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin sopeutumisesta rakentamisessa, tulee tarkastella erityisesti sään ääri-ilmiöiden vaikutuksia.

Rakennusten kosteudenhallinta ja erilaiset rakenteelliset ratkaisut ovat olleet tapetilla jo pitkään, mutta talotekniikkapuolella ilmastonmuutokseen sopeutuminen on verrattain uusi asia.

”Viime vuosien helteiset kesät ovat jonkin verran lisänneet koneelliseen jäähdytykseen liittyviä suunnittelutoimeksiantoja, mutta aivan arkipäivää jäähdytys ei vielä ole etenkään asuinrakentamisessa. Nykyisten rakentamismääräysten vaatimukset on mahdollista täyttää rakenteellisin keinoin muun muassa aukotuksen suunnittelulla, mutta tulevaisuudessa voi olla toisin,” sanoo LVI-suunnittelun palvelualuejohtaja Johannes Helander Sitowisestä.

LVI-järjestelmä on rakennuksen sydän

Kestävästi rakennettu ympäristö tukee ihmisten hyvinvointia ja terveyttä ja samalla yhteiskunnan toimintakykyä. Tämä pätee vahvasti myös LVI-suunnittelussa.

”Etenkin uusissa toimitiloissa ja muissa julkisissa rakennuksissa sisäilmaston olosuhteisiin satsataan jo nykyisellään paljon. Rakennuksille myönnettävät ympäristösertifikaatit huomioivat esimerkiksi ilmanlaadun ja lämpötilan osana kriteeristöään. Ja onhan miellyttävä ja terveellinen sisäilmasto todetusti tuottavuutta parantava tekijä,” Helander sanoo.

Tulevaisuudessa Helander uskoo koneellisen jäähdytyksen nousevan olennaiseksi osaksi myös asuinrakennusten LVI-suunnittelua.

”Ikääntyvälle väestöllemme korkeat sisäilman lämpötilat ovat selkeä terveysriski. Vanhoissa kohteissa erilaisilla siirrettävillä ratkaisuilla ja ilmalämpöpumpuilla saadaan helpotusta tukaliin oloihin. Uudisrakentamisessa sen sijaan tullaan enenevissä määrin huomioimaan jäähdytys rakennuksen kiinteänä osana siinä missä lämmityskin,” hän toteaa.

Suunnittelu muuttuu aikaisempaa ennakoivammaksi

Rakennusten energiasuunnittelussa hyödynnetään yleensä niin sanottua testisäätä, joka perustuu vuosien 1980–2009 tilastollisiin lämpötiloihin ja on siis auttamatta vanhentunut.

”Ilmastoa on pitkään pidetty suhteellisen muuttumattomana, joten on ollut perusteltua käyttää olemassa olevaa dataa suunnittelun pohjana. Testisää on juuri päivitetty, ja se ottaa huomioon nykytilanteen ja ilmastoennusteet pitkälle tulevaisuuteen. Uusien säätietojen käyttäminen tulee tosin velvoittavaksi vasta myöhemmin,” Helander sanoo.

LVI-suunnittelun puolella seurataan ilmastokeskustelua ja rakennusalan muuttuvia määräyksiä mielenkiinnolla.

”On tärkeää kantaa vastuuta ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, mutta aivan yhtä tärkeää on ennakoida sen väistämättömiä vaikutuksia jo talotekniikan suunnitteluvaiheessa. Ovathan rakennusten viihtyisät sisäilmaolosuhteet LVI-suunnittelun ytimessä nyt ja tulevaisuudessa,” Helander muistuttaa.

World Green Building Weekin (20.-24.9.2021) tämän vuoden teema ”Kestävästi rakennettu ympäristö hillitsee ilmastonmuutosta ja antaa suojaa säiden ääri-ilmiöiltä” nostaa esiin kaksi tulokulmaa rakentamiseen: toimialalla on vastuu ja velvollisuus toimia ilmaston kannalta kestävästi, mutta toisaalta muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin on välttämätöntä myös varautua.

Johannes Helander
LVI-suunnittelun palvelualuejohtaja
Sitowise

1 www.ilmasto-opas.fi

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun