21.9.2021

Ilmastonmuutos haastaa LVI-suunnittelun

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat nykytiedon valossa väistämättömiä: maapallon keskilämpötila nousee ja sään ääri-ilmiöt […]

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta!

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat nykytiedon valossa väistämättömiä: maapallon keskilämpötila nousee ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Tilastot osoittavat jo nyt, että Suomessakin kesäajan pitkät hellejaksot ovat aikaisempaa yleisempiä ja toisaalta sateisuus lisääntyy erityisesti talvella1. Kun puhutaan muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin sopeutumisesta rakentamisessa, tulee tarkastella erityisesti sään ääri-ilmiöiden vaikutuksia.

Rakennusten kosteudenhallinta ja erilaiset rakenteelliset ratkaisut ovat olleet tapetilla jo pitkään, mutta talotekniikkapuolella ilmastonmuutokseen sopeutuminen on verrattain uusi asia.

”Viime vuosien helteiset kesät ovat jonkin verran lisänneet koneelliseen jäähdytykseen liittyviä suunnittelutoimeksiantoja, mutta aivan arkipäivää jäähdytys ei vielä ole etenkään asuinrakentamisessa. Nykyisten rakentamismääräysten vaatimukset on mahdollista täyttää rakenteellisin keinoin muun muassa aukotuksen suunnittelulla, mutta tulevaisuudessa voi olla toisin,” sanoo LVI-suunnittelun palvelualuejohtaja Johannes Helander Sitowisestä.

LVI-järjestelmä on rakennuksen sydän

Kestävästi rakennettu ympäristö tukee ihmisten hyvinvointia ja terveyttä ja samalla yhteiskunnan toimintakykyä. Tämä pätee vahvasti myös LVI-suunnittelussa.

”Etenkin uusissa toimitiloissa ja muissa julkisissa rakennuksissa sisäilmaston olosuhteisiin satsataan jo nykyisellään paljon. Rakennuksille myönnettävät ympäristösertifikaatit huomioivat esimerkiksi ilmanlaadun ja lämpötilan osana kriteeristöään. Ja onhan miellyttävä ja terveellinen sisäilmasto todetusti tuottavuutta parantava tekijä,” Helander sanoo.

Tulevaisuudessa Helander uskoo koneellisen jäähdytyksen nousevan olennaiseksi osaksi myös asuinrakennusten LVI-suunnittelua.

”Ikääntyvälle väestöllemme korkeat sisäilman lämpötilat ovat selkeä terveysriski. Vanhoissa kohteissa erilaisilla siirrettävillä ratkaisuilla ja ilmalämpöpumpuilla saadaan helpotusta tukaliin oloihin. Uudisrakentamisessa sen sijaan tullaan enenevissä määrin huomioimaan jäähdytys rakennuksen kiinteänä osana siinä missä lämmityskin,” hän toteaa.

Suunnittelu muuttuu aikaisempaa ennakoivammaksi

Rakennusten energiasuunnittelussa hyödynnetään yleensä niin sanottua testisäätä, joka perustuu vuosien 1980–2009 tilastollisiin lämpötiloihin ja on siis auttamatta vanhentunut.

”Ilmastoa on pitkään pidetty suhteellisen muuttumattomana, joten on ollut perusteltua käyttää olemassa olevaa dataa suunnittelun pohjana. Testisää on juuri päivitetty, ja se ottaa huomioon nykytilanteen ja ilmastoennusteet pitkälle tulevaisuuteen. Uusien säätietojen käyttäminen tulee tosin velvoittavaksi vasta myöhemmin,” Helander sanoo.

LVI-suunnittelun puolella seurataan ilmastokeskustelua ja rakennusalan muuttuvia määräyksiä mielenkiinnolla.

”On tärkeää kantaa vastuuta ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, mutta aivan yhtä tärkeää on ennakoida sen väistämättömiä vaikutuksia jo talotekniikan suunnitteluvaiheessa. Ovathan rakennusten viihtyisät sisäilmaolosuhteet LVI-suunnittelun ytimessä nyt ja tulevaisuudessa,” Helander muistuttaa.

World Green Building Weekin (20.-24.9.2021) tämän vuoden teema ”Kestävästi rakennettu ympäristö hillitsee ilmastonmuutosta ja antaa suojaa säiden ääri-ilmiöiltä” nostaa esiin kaksi tulokulmaa rakentamiseen: toimialalla on vastuu ja velvollisuus toimia ilmaston kannalta kestävästi, mutta toisaalta muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin on välttämätöntä myös varautua.

Johannes Helander
LVI-suunnittelun palvelualuejohtaja
Sitowise

1 www.ilmasto-opas.fi

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun